Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 聖誕期間拍攝2017模型年結10隻

聖誕期間2017模型年結10隻

1. SF Gundam 模型MB款
冇合金版, 見有平價模型出, 身痕買來試砌, 組合比預期容易, 砌好後補色加coating, 外形同關節都滿意

2. HG 鐵血青蛙
第一款砌的鐵血模型, 外形吸引我, 特別係有個大鎚, 舊化處理好適合佢

3. HG 白色卡碧尼
越睇越鐘意的機體, 按自己的喜好做了少少改動, 看得出來嗎?

4. Tomytec Macross VF1J 飛機毛
呢個系列砌得好輕鬆, 一晚可完成, 用上隱藏水口, 唔駛上色、補色、打磨、水貼、劃線, 便有非常不錯的外型

5. Tomytec Macross Delta VF-31S 人形毛

6. Tomytec Macross Delta VF-31S 飛機毛

7. Tomytec Macross Delta VF-31C 飛機毛
製作這部機時, 參考了原裝LED組件, 自製一套有閃燈的加入去玩吓, 因原裝貴之餘, 沒有閃燈效果
閃燈效果短片
https://youtu.be/VtlOI0H2G4o

8. Macross Delta 中島胸像
Bandai出呢批胸像靚過之前批男角, 想感受一下有甚麼花臣, 買左幾款試下, 主要係對眼用了多色成形, 高透明度, 唔駛黐貼紙, 可惜其他冇分色的, 要用貼紙處理, 感覺效果不太好, 最大問題係容易回彈, 於是死死地氣花點時間上色了

9. 龍珠 Figure-rise魔人布歐
想作為SHF以外的替補選擇, 因為外型確不錯, 平價, 組合容易, 不過可動不太高, 本想加多一點陰影, 但第一次時失敗左, 抹乾淨後就冇再搞了

10. Mini-pla 鐵巨神
價格相宜的鐵巨神產品好似唔多, 雖明知模型要砌較麻煩都買來試下, 外型係好好, 只是膠質麻麻, 關節普通, 唔方便補夾口, 好多分色都用了貼紙, 連塊面都用貼紙, 又係好難貼得好和唔襟擺, 索性全上色, 而家睇落較新淨, 打算之後再做舊化, 呢個系列要好鍾意先好買

nice collections {:1_377:}
睇唔出卡碧尼改動過些甚麼喎?

究竟改動過咩呢??
VERY NICE~{:1_377:}
^_^  很有聖誕感覺的一個年結啊

期待 朋友 2018年的努力