Toysdaily 玩具日報

查看: 23941|回復: 18

[求救]山口式變得"立痴痴"

今日買左幾隻山口式回來,係最早嗰幾隻eva,開盒後發現啲膠"立痴痴"。
:no::no:請問可以點樣整返好佢?
原文章由 jeckofung 於 8-6-2007 11:32 PM 發表
今日買左幾隻山口式回來,係最早嗰幾隻eva,開盒後發現啲膠"立痴痴"。
:no::no:請問可以點樣整返好佢?

放係通風地方, 最一兩日
應該會收番乾
用塊布抹下佢都唔識...
原文章由 keroro 於 9-6-2007 12:50 AM 發表
用塊布抹下佢都唔識...

溶膠用布抹到:cool:
我隻超合金魂萬能俠D軟膠全部都有呢個問題,可以點搞+_+
display 一排冇事,me隻魂Z都係咁........風乾攪掂!:)
d膠質唔靚,近排天氣又熱又濕係咁啦! 放係通風地方,吹下好快冇事啦! 不過唔好晒太陽啦!
這些所為軟膠,其實是PVC。
Revoltech 的大身是用PVC 做的,PVC在出產初期,問題不大。但當放上一段時間後(約 1 至 兩年後),膠料本身會出油(PVC特性),在密封情況下,會非常嚴重!所以風乾是可以另情況改善!

PVC是一些較平的塑膠!可另生產成本降低!所以一直以來被廣泛使用!但由於一般PVC含毒及不環保(環保PVC較貴)很多國家,已經盡量避免用PVC!甚至日本有部份公司已經不進口PVC製品!

但很奇怪地,日本很多玩具商的制品又用PVC(扭蛋、FIGURE)!:blame::blame::blame:

所以大大的PVC玩具,唔好比太陽晒(熱),同放在通風的地方!
特別是12" FIGURE D  膠衫!!!好多都係PVC布! 小心 !
wa... 唔怪得我地玩D野叫做好毒好毒啦,原來系甘既意思...
係咁嫁而家局膝既做法會咁
放係到等<吹風> 正常地方ok嫁啦
就無事l^
放入冰箱可能有幫助架:DD:DD:DD....................說笑!
我試過用開開油水&#25274;....可以清左D立佢....
因為之前我放到痴晒塵....仲難搞....
不過要小心有D位會脫色
原文章由 jinroh 於 9-6-2007 01:13 PM 發表
wa... 唔怪得我地玩D野叫做好毒好毒啦,原來系甘既意思...

:shiny:有道理~~
Is it EVA-02 the old one?
我有d龍珠盒蛋都有以上的情況發生.......