Toysdaily 玩具日報

查看: 11081|回復: 9

[個人收藏] Comicave mk43 改造 (內有教學)

大家好 新年快樂~
新既一年第一次發帖係comicave studio既1/12 mk43
應該玩左差唔多半年,成日扭所以好多角位都開始甩漆:unhappy:...
-----------------------------------------------------------------
以下傷眼POSE

-----------------------------------------------------------------
呢隻43一開始出既時候有幾個問題,首先係頸長,然後個臂甲連住個身體又係怪怪地

坊間應該有唔少人改短過頸所以我就唔講頸啦~ 今次教大家點改手臂

首先要將後面呢兩塊螺絲蓋拎出黎~
然後賤入面孤粒螺絲打開佢
咁樣你就可以拆開後面
有能力既可以將臂甲鏈接個位cut走佢 改為同隻個搏頭鏈接

然後,對手個拉伸關節係可以拆出黎
你會發現個關節正方形,而條軌又係方形既,所以雙手只能拉出唔可以向上提高
所以我地可以將佢打磨成圓形~

呢個位都切一下
咁樣43對手就可以上抬架啦:p
我有42,但沒想過自改,師兄利害
mushroom 發表於 1-1-2017 06:39 PM
我有42,但沒想過自改,師兄利害

玩到無野玩先會想'作死'玩野 :p
It's high danger surgery.
開螺絲蓋最高危,差d刮花⋯
請問如何拆開螺絲蓋,好難下手...:Q
真心佩服有朋友仔敢拆開改造~~~
LCSBX-1 發表於 4-1-2017 01:53 PM
請問如何拆開螺絲蓋,好難下手...

我用筆刀由上面條縫'zip入去
之後微微向下施力 搖搖下咁拉翻塊刀片出黎
兩三之之後個蓋就出左黎啦∼:)
denniskwong 發表於 4-1-2017 03:12 PM
真心佩服有朋友仔敢拆開改造~~~

通常都係玩到有d唔爽先想開刀:no:
咁我想請教下,圓形既螺絲蓋有乜方法攞出黎。因為之前隻pi有腳鬆。雖整返好。但兩個圓形蓋有兩個洞