Toysdaily 玩具日報

查看: 9789|回復: 19

[玩具攝影] [火線下的美國隊長II] 再評 SHF Captain (CW ver.)

更多請至: http://lmc1986.pixnet.net/blog/post/448986638

這玩意有著非常多的支持者, 無論是TD還是一些面書上的知名美漫專頁都對他讚不絕口, 於是我之前的那篇速評就引來很大反響, 很多SHF支持者都說我要求太高, 或只是我中了瑕疵品所以諸多不滿, 更有些甚至說「嘿, 我看了好幾篇玩評都覺得還不錯, 就你影成這樣」, 然後就一大堆人在說「我不覺得SHF有問題, 所以你不可以覺得有問題」。我無意再爭論到底這次的頭雕「以真人作為目標」到底好還是差, 我無需要在乎你們喜不喜歡。
但為了我所餘無幾的些許名譽我要指出, 那篇速評只是在購入當日隨手拍數張與大家分享, 當然亦有私心想要多一些點擊, 所以相片質素就那鳥樣, 無後製, 亦沒以將最好展示人前的鱔稿精神去拍去寫, 可能因此而得到報應, 平白惹來一頓罵。
這次, 就是以常時寫玩評, 將最好展示人前的鱔稿精神, 搭好燈箱拍的。我想說是如果我有那個心, 取對角度, 加上少許後製調色, 就算是面部特寫都可以拍得好看, 才不用說一堆甚麼「一般實物以50cm至一米角色觀察不會極近距離審視」之類自欺欺人的理論去遊說自己這頭雕「超讚的, 你有意見嗎」... 無論如何, 這篇很大程度上為你們而拍的, 希望你們喜歡。

至於另一個面罩頭我實在無能為力...你看他與孩記的潛行服版一樣呆板(那在孩記當中算是名列前矛了)...

總結:

滿意了吧? 但我必須要提醒大家, 一般而言觀賞是不會有相片那樣好看, 我只能建議眼見為實, 看到實身覺得可以接受才決定站隊亦不遲, 沒啥比隨輿論風向看風駛帆更蠢了。
其實無必要為啖氣咁做, 人人都有唔同意見
建議可以把脖子改長一點,整體感覺好很多,小弟就是這麼做的
師兄,我諗你誤會咗了

根本冇人會話依隻SHF CA係神級,頭雕係可以同真人完全一樣樣,"包括SHF死硬派FANS"

當連HT1/6頭雕都可以比人X到訓街嘅時候,你想想一隻才3舊半嘅1/12"玩具"應該要去到乜野質素至叫合格?

1/12嚟講,有邊隻可以完全唔洗執,OVERALL嚟講係可以好過依隻?請師兄你講吓,可能我新手唔識野,原來玩具界有好多好過依隻嘅,只係我菜鳥唔識野

小弟真心求教,無意筆戰

hellobaby 發表於 19-6-2016 05:55 PM
師兄,我諗你誤會咗了

根本冇人會話依隻SHF CA係神級,頭雕係可以同真人完全一樣樣,"包括SHF死硬派F ...

我無提過「有人覺得係神級」, 亦沒說過「要同真人完全一樣樣」, 到底大哥你有沒看過我寫左乜野然後先黎「無意筆戰」既呢?
1/12點樣先算合格上一個post已經拗到天昏地暗, 依個post我亦寫明你鍾意好唔鍾意好, 我無所謂, 我更加唔會去理你個準則, 你覺得買左返黎成隻油過都仲叫ok既, ok, 你鍾意就好, 但唔好要求我去配合你既高尚情操。
再影多輯相我只係想俾D人睇下要影係可以易到好靚, 但影出黎既相從來唔代表實物質素。
隨感一亡魂 發表於 19-6-2016 06:36 PM
我無提過「有人覺得係神級」, 亦沒說過「要同真人完全一樣樣」, 到底大哥你有沒看過我寫左乜野然後先黎「 ...

1:  當連HT1/6頭雕都可以比人X到訓街嘅時候,你想想一隻才3舊半嘅1/12"玩具"應該要去到乜野質素至叫合格?

2:  1/12嚟講,有邊隻可以完全唔洗執,OVERALL嚟講係可以好過依隻?請師兄你講吓,可能我新手唔識野,原來玩具界有好多好過依隻嘅,只係我菜鳥唔識野

3:  ML嘅1/12 CA 你又點睇?

4: 依隻實物唔掂,係你大師級攝影只叫救到少少,咁邊隻1/12實物真人樣CA已經好掂?

你咁講即係我都可以話HT無一隻掂,佢地只係影相出嚟至OK,實物完全唔X掂

最後加句:你地嘅高尚情操點讚HT係你地嘅事,你鍾意好唔鍾意好, 我無所謂, 我更加唔會去理你個準則, 你覺得買左返黎成隻油過都仲叫ok既, ok, 你鍾意就好, 但唔好要求我去配合你既高尚情操

你覺得如果我係12寸FIGURE討論版上面咁講其他人覺得我係乜野意思?

如果有人質問我,我又咁回答:我從來無提過「要神級」, 亦沒說過「要同真人完全一樣樣」至收貨喎,你地嘅高尚情操點讚HT係你地嘅事,你鍾意好唔鍾意好, 我無所謂, 我更加唔會去理你個準則, 你覺得買左返黎成隻油過都仲叫ok既, ok, 你鍾意就好, 但唔好要求我去配合你既高尚情操

你點睇?我就覺得真係好無敵,無得輸:51:
hellobaby 發表於 19-6-2016 08:05 PM
你咁講即係我都可以話HT無一隻掂,佢地只係影相出嚟至OK,實物完全唔X掂

最後加句:你地

嘩, 你可以無中生有到扯埋HT黎講, 我幾時有搵HT黎講呢? 阿詭辯大師, 你講完自己唔笑果下好野喎? 咁點解你唔考慮下拉埋Chris Evans黎講? 「我唔想1:1唔化妝唔keep住操fit可以有上鏡咁掂? 唔操完全唔X掂?」
阿大哥, 唔該, 真係唔該, 睇下我寫左乜你先吠好無?

仲有, 我好心野, 你果套小學生思維唔好講出黎獻丑啦, 無一隻美隊掂得過依隻, 咁又點呢? HT同SHF出手前, 美玩Figure就係ML果種咁既野, 無其他架啦。然後HT出現, 改變左玩具業生態, 再然後標榜3D scan, 你覺得史上最掂既1/12出現, 你諗下ML果個時代有冇諗過會有而家「你覺得史上最掂」既出現? 咁點解我唔可以要求再好D? 因為傷害到你弱小既護主心靈?

你地依D人換一百個ID都係三幅屁, 我都答到好厭, 我一次過覆哂, 你諗到新point再黎同我扔。

[2016年6月5日 後補]

依篇引黎好大迴響, 個個見到我唔鍾意依隻美隊頭雕就peter上身, 煩到甩轆。我而家補充返依段回應俾所有新朋友, 你地見到我覺得隻頭雕唔靚仔就大發雷霆既話, 請睇埋依段。

首先, 我講左不下十次, 我真係講埋最後依次, 我從來, 從來阿!! 從來都無講過6"貨仔再做到HT咁我先肯收貨, 從來無!! ok?!

然後, 你鍾意, 你覺得乜乜物物, 唔關我事架, 你唔洗同我講你覺得點點點, 我無興趣知, 你鍾意講, 你可以開個post講, 我唔會阻你。
鑑賞一樣野不嬲都係主觀, 而家唔係做比賽評審, 唔洗咁公平公正。就算我退一百步, 我真係做一個比賽評審, 自有其評分準則, 但都唔會係你那套準則, 唔好覺得你自已係權威咁大好冇? 我唔洗睇你臉色去決定我既評價。
仲有, 唔係真人樣, 一樣係可以做得好生動好有靈氣, figma同一堆老變三廠做非真人一樣活靈活現, 我想要既係依D, 如果有邊間廠細比例, 唔似真人樣(可能原創或跟漫畫)但做得好好睇睇靚靚仔仔我一樣會買, 清楚啦嘛?
你可以覺得我犯賤, 我亦講過好多次, 我想要細比例, 係無太多選擇下我唯有買依隻。唔好同我講我又要買又要鬧, 你娶老婆都唔會100%滿意啦下話? 唔好講埋D低能野, 你講依句我一樣會話「我鍾意點寫就點寫, 你唔鍾意可以唔好睇, 唔好又要睇又要同我拗」。
仲有, 多人鍾意, 唔代表我就要滿意, 而家唔係投票, ok? 正如我眼見隻黑募婦都係俾人鬧到狗咁, 個個鬧佢似馬明, 一樣有幾個自以為權威覺得「好靚, 好好J, 完全無問題」咁話, 所以依D廢話都可以慳返。
你地鍾意挽回SHF既名聲, ok, 你出一百個post日日歌頌佢, 製造一個全世界都好接受佢既社會現象, 都係無問題既。我唔係peter哥, 我唔會痴線到好似你地咁追擊每一個反對聲音, 但你地日日就係度將你地自以為係權威既觀點套落我度, 要求我迎合你呢, 就唔好發夢。

我好歡迎大家留言既, 尤其資料性既野, 好似我一開始就搞錯左以為係同模只係上色偷工減料, 我查證後認錯兼改文。但你淨係黎同我拗睇法呢, 就算我拜托你了, 唔好再黎煩我, 我盡可能都唔會再回, 我唔想同一番說話loop一百次。
如果有D人話, 驚我唔合理既一家之說, 驚我會誤導到其他人既話: 第一, 眼見為實, 佢見到實物接唔接受佢自己會決定, 我篇文無落降頭, 扭曲唔到佢點諗既, 更加唔會睇完照買就七孔流血咁樣樣。第二, 你想捍衛SHF既名聲, 請你自己發文去歌頌佢, 用你自己既觀點或獨特既拍攝角度, 影到佢無比靚仔個個都覺得「嘩三舊水既價錢HT咁既味道」為止, 隨便你。咁樣先可以做到你想做既野, 而唔係日日係度洗我腦想我認同你, 你愈講我只會愈唔認同你。

最後, 我想講, 年青人, 唔好諗到自己咁大, 唔好以為自己係權威, 唔好以為有九十九個人覺得個橙係甜既, 淨返那一個就會屈服就會改口同意個橙係酸, 唔會架。
依個世界有好多野值得去爭論, 好多大是大非需要去爭論去論判去分清黑白, 但唔會一隻玩具, 仲要只係一個看法。除非, 如果, 你承認你可悲到連一隻玩具個「頭雕靚唔靚仔」都覺得係大是大非要拗到至死方休既, 我只能建議你自盡。
每一樣野都有好多種看法, 唔同人有唔同人生經歷, 亦有唔同既玩具經歷, 甚至唔同方向既期望, 是但一樣唔同個評價已經可以差之千里, 我覺得果隻野唔靚仔, 你留言講一百個理由去支持「你覺得隻野好靚仔」, 我都唔會同意你講既野, 正如我不斷咁話無論點睇都唔靚仔, 你地死都唔肯接受一樣。
隨感一亡魂 發表於 19-6-2016 08:28 PM
嘩, 你可以無中生有到扯埋HT黎講, 我幾時有搵HT黎講呢? 阿詭辯大師, 你講完自己唔笑果下好野喎? 咁點解你 ...

點為之有靈氣?靈氣洗唔洗開天眼至睇到?同點為之靚靚仔仔?

ML嘅1/12 CA 你又點睇?FEEL唔FEEL到佢有靈氣,同靚唔靚仔?

冇乜選擇至買?FIGMA ML 都有出1/12 CA 吖,點會冇選擇

其實你咁唔想人批評,咁出POST為乜?為咗只可以迎合你嘅人發言?

hellobaby 發表於 19-6-2016 08:47 PM
點為之有靈氣?靈氣洗唔洗開天眼至睇到?同點為之靚靚仔仔?

ML

你講既野我全部都講哂, 全部阿, 你睇完再黎吠啦小朋友。
Shf CA 我個人認為不太好所以沒買了,同是真人様 shf 我覺得luke 及 小龍好很很多 :)
我都睇唔少呢隻野玩具評, 好似你咁認真地影得咁肉酸真係少見
GUNGUN 發表於 21-6-2016 07:32 PM
我都睇唔少呢隻野玩具評, 好似你咁認真地影得咁肉酸真係少見

哦係咩, 咁你繼續睇你d好野啦下
隨感一亡魂 發表於 21-6-2016 09:33 PM
哦係咩, 咁你繼續睇你d好野啦下

師兄唔好勞氣,起TD肯影相出review既人越來越小,努力!
我是電影版美國隊長粉絲,在正常拍攝之下覺得這款SHF合格有餘,帶頭盔的頭雕外形比HT的更接近真人(不是精細度)。