Toysdaily 玩具日報

查看: 111596|回復: 166

[分享討論] [電影] 變形金剛 第5集 Transformers: The Last Knight

今次都係 Michael Bay 做導演。男主角會用返第 4 集既 Mark Wahlberg (Cade Yeager)。
official trailer
https://youtu.be/qLA6cpLwr6A

https://youtu.be/V14yJba0KEE

好,Mark 好過成日嘈嘈閉既 Sam 好多
好在推倒重來,雖然猶不及第一集,但好過越爛越有的第二、三集
第五集要啲新意先得。上集故事感覺不夠連貫。
點都好,唔好有強國原素就好⋯⋯{:1_203:}
唔該佢D機設真係諗下點樣變形
上集的無恥粒子變型簡直侮辱左變形金剛 !
沒有太大期望,Michael Bay不是不好,只是拍得一套好的便走不出自己的框框,他拍MV是很好的,但說故事的能力實在太飄忽。
eg.
Bad boys 1 好正
Bad boys 2 好差
The Rock 勁正
Pearl Harbor 差
TF 1 超正
TF 2 差
TF 3 超差
TF 4 差

Agree  發表於 19-5-2016 06:57 PM
同意  發表於 18-5-2016 08:24 AM
同意  發表於 17-5-2016 10:40 PM
雖然第四集好返少少.........真係唔明點解唔換導演?
唔好又武士feel , 冇晒柯柏文味道
我覺得TF最大問題係集集都有矛盾, 好似TF1講megatron18世紀飛船撞落地球, TF2又講佢地遠古年代已經係度, 之後又話幾十年前撞o左落月球, 但TF4又講恐龍時代佢地已經來到...另外之前文哥留在地球係因為無飛船走唔到, 點知TF4最尾佢一野變身就噴射自己去太空...希望之後幾集佢拍得連戲d, 唔好一時一樣啦.
呢套野真係同x men有得揮,都係無頭無尾,不知所謂
完全無連貫
今集都係先唔好抱太大期望,或者之後反而有驚喜

個人覺得第四集係最差果集,粒子變型、高智能外星低級科技破壞技術 (吸哂地面d野再跌返落黎)、男主角 Mark Wahlberg 可以擋住lockdown攻擊、打鬥場面太長...
個人覺得第一集最精彩,第四集最差( 成套無厘頭港產片咁 ) :78:
個人覺得只有第一集叫做電影。
第二至四集叫做爛片。
無大陸嘢有D難,聽聞今次係大陸公司主力投資....

講返The Rock真係堅正,間唔中攞返出黎睇都係咁好睇,完成係動作片典範。