Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Dick.Po

[玩具資訊] 【自由的愛國者!】King Arts Iron Patriot

價錢確貴了點,特別係HT1/6網上價已跌到1400-1500,差價只兩三百而已。

不過真係好靚,派貨唔快,年底有望全派3,6,7,15⋯⋯
如果唔係自己有HT隻1/6望左幾年睇熟哂可以從細節分到,
就咁立眼KA呢隻真係分唔出佢同HT既分別。
就算係HT最自豪既強項頭雕,係呢個戴住頭盔打開面罩見少少樣,
又係比較易處理既黑人頭雕前題之下,KA同HT質素已經好接近,
當然冇頭盔個頭少左少少遮掩偷一偷雞就差D,
不過已經見到KA既進步好快,相反睇返擺明係KA一開始要挑戰既對手巨人HT,
面對依家咁多同一角色都出唔同比例去競爭,佢都冇好好發揮1/6既優勢,
幾乎完全冇進步過,畀好多機智會其他廠用6吋既新產品,
去慢慢蠶食本來應該係屬於佢地1/6既市場。
多謝分享!這款看起來真的有誠意,等有現貨再追。
chshting 發表於 9-6-2016 03:15 PM
就算係H ...

非常認同!其實香港居住地方小,可以自由擺放1/6或甚是1/4的真的是不平凡的家;要不就大部分時間與盒同眠!

反觀細比例而造得精細的figure,比較合適香港的環境,看見1/12或1/9近年已經有很大的進步。當然大比例在國外或國內是比較受歡迎,畢竟他們的地方大,太細的比例放在其中並不好看。

其實看見有香港品牌走上國際市場,真的感到驕傲,這條路真的不是容易,希望大大小小的香港品牌能把握契機,繼續做好做大,維持自己在市場上的價值,否則幾年後又變成其他大品牌下屬的其中一線出品。
chshting 發表於 9-6-2016 03:15 PM
就算係H ...

HT不是沒進步,因為Pi ,   ironman由膠變合金。        因為enterbay,  robocop有發聲

因為 KA,  開媬識蓋頭罩發光, 亦都因為KI或comicave,  mark 45有金屬色油。

當然, 若果shf 一早有頭雕美系,  HT可能少了批fans
就算係H ...

意見夠客觀中肯~
但ka 現在的價格愈來愈高了。細緻和穩定度也沒有ht好。只能說,現在ka的產品,只能挑著買了。