Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] (又改figure)無睇錯,係Marvel Legends BATMAN

大家好,再分享一D自己改嘅Figure, 唔好意思,又係Bats
我之前貼過隻DC Icons 版本,始終都係嫌佢矮, 細粒過Flash真係有少少...再加上可動仲係同Marvel差成條街(雖然我覺得DCC嘅QC好過孩記),始終70年代Neal Adams個look係我心目中才算係Icon, 所以我就挑戰下自己,整一隻70年代的藍蝠.

先欣賞下Adams嘅原作,

望過下Marvel Legends出嘅figure, 覺得Machine Man個身體同我諗嘅Batman身材有D相似,所以用咗佢嚟做Base

個頭我用咗Arkham Knight個Batman, 因為佢夠細, fit落ML真係Perfect咁滯

條belt就係基本上係膠板同AB膠做的

個心口logo就係自己print再mount落塊膠, 然後再痴落佢心口

最後就當然唔少得件披肩~

歷時都用咗好2個幾月,每日返到屋企就整少少,依家總算完成
同原本的Machine Man對比下

同DC Icons比較

再同DCUC比較

當然我真係希望將來會有一隻好質素6吋Neal Adams Batman,靠你喇Mezco
ML可動加上DC雕功真係唔錯~~ 我以前反而有用DCU果d改o左隻green lantern batman, 不過之後都買得返DCD果款~~
師兄好手工
想問下去邊度搵呢D布?同埋你剪裁同貼得好自然, 求教學:handshake:
edmondphk 發表於 30-5-2016 05:43 PM
師兄好手工
想問下去邊度搵呢D布?同埋你剪裁同貼得好自然, 求教學

多謝師兄!

塊布都係Ebay,搵呢D原材料通常都係淘寶同Ebay,但我諗其實去長沙灣買都得,行入去同佢講要一馬(一米)
其實我上年發咗個帖講點整件披肩,師兄有興趣可以參考下,隨便問,睇下我幫唔幫到手
http://toysdaily.com/discuz/foru ... page%3D1&page=1
jeffloh 發表於 30-5-2016 05:26 PM
ML可動加上DC雕功真係唔錯~~ 我以前反而有用DCU果d改o左隻green lantern batman, 不過之後都買得返DCD果款~ ...

謝師兄,改figure最好玩都係啟發下創意,當然出咗的話照買:34:

效果相當不錯,多謝分享。{:1_377:}

請問是使用那種塗料塗裝的?

大大好勁,竟然改得仲好過DC Icons :$
mfleo2010 發表於 31-5-2016 09:46 AM
效果相當不錯,多謝分享。

多謝師兄支持! :35:
我用的是Vallejo, 是用來油warhammer果種顏料
Mcfarlane 發表於 31-5-2016 09:49 AM
大大好勁,竟然改得仲好過DC Icons

師兄你過獎啦 :)
但佢原先係紫色, 甩油時有d衰:63:
yy23455699 發表於 31-5-2016 10:56 PM
師兄你過獎啦
但佢原先係紫色, 甩油時有d衰

小問題唔緊要,最重要係整體感覺良好 :52: