Toysdaily 玩具日報

查看: 5524|回復: 14

[詢問] 買figure新手一問

請問一下
我上yahoo拍賣睇中隻figure,賣家說係港版 不是行貨 沒有代理貼紙
我不太明白,點樣係港版 但又唔係行貨呢?
難道是A貨?
搞到我不太敢買
有沒有ching可以指點迷津?

謝謝

唔係行貨的港版即是老翻
而家啲人賣老翻普遍話廠貨或港版
廠貨港版高彷都係老翻,價錢多數比正貨平一截,但質素就差好遠...

即係應該係老翻?
個盒同正貨一樣

係唔係正版的港版 係一定有代理貼紙?
建議有懷疑時,尤其是公仔已出了數個月,可走一倘到深水埗福榮街看看其中的店家,你便能知道有什麼強國新貨,好衡量一下在拍賣網上購物的風險有多大。{:1_203:}
甘事實我都係淘寶見到,我想買果隻公仔的確有老翻

只係我唔肯定果位賣家賣的係唔係老翻而已
meowmeow304 發表於 24-3-2016 08:28 PM
甘事實我都係淘寶見到,我想買果隻公仔的確有老翻

只係我唔肯定果位賣家賣的係唔係老翻而已

那只能看那賣家的信用紀錄,即評價有多少分(最好有80以上,即代表有超過80人和他作過交收,信用度會較好。),及?正面評價百分比?起碼有95%,還有被扣分的原因,看是賣家還是買家的行為所致,從而決定是否有信心下標。
我個人會在賣家評價低於97%時查看其記錄,才決定是否下標的。

邊隻?標題是否有[BOXER]這個字?

宜家山寨PVC的仿真度很高,自問玩開FIGURE多年,也不能100%分辨真偽。
最好找有信譽的店家買。
不介意二手,也可以上AMI碰運氣,至少一定係正版。

無寫BOXER的, 你上Y拍睇 
sorry因為我post唔到link....
其實我睇賣家答我D問題,覺得佢好似鬼鬼地
佢評價曾經有一個人話佢賣假野,不過佢都有好多正評
或者可先假設為非正版, 再考慮呢個價錢上能唔能夠接受,
如果唔係正貨,就算再平我都唔打算買呢 :(
meowmeow304 發表於 24-3-2016 10:52 PM
如果唔係正貨,就算再平我都唔打算買呢

壽屋既舊款FIGURE更難分辨。
PS本身佢既正版QC都麻麻。
甘我都係打消念頭好了 :(
唔該晒你們
meowmeow304 發表於 24-3-2016 09:42 PM
無寫BOXER的, 你上Y拍睇 /1139924920
sorry因為我post唔到link....
其實我睇賣家答我D問題,覺得佢好 ...

睇到佢其中一句 : "注意:相片會影得比較漂亮一點,真貨99%相似! "

100%係假野
Raybladeleo 發表於 25-3-2016 12:56 AM
睇到佢其中一句 : "注意:相片會影得比較漂亮一點,真貨99%相似! "

100%係假野

多謝指教
我都覺得怪怪地 所以問下各位ching先決定
原來強國已經去到呢個水準!