Toysdaily 玩具日報

查看: 44286|回復: 199

[分享討論] (小心劇透) 復仇者聯盟 Avengers 2 Figures 角色大解密

以下會有今集劇情,但是主要唔係講劇情。原因是想看看那些figures 先係劇入面重要成員。

唔想知的就快點按返回。

唔想知的就快點按返回。

一開始城堡出現的 Baron Von Strucker,它是美國隊長主要敵人 - Hyrda (九頭蛇) 首腦之一。 呢個角色相當廢。大概3個shot就瓜老襯。

之後出現的快銀和緋紅女巫,是由他魔方權杖sceptre 令他們變成有超能力。

快銀& 紅女巫

紅女巫可控制對方心靈,令人產生恐懼的幻覺,甚至連Thor都中招 。幾乎玩殘成班舊人avengers。
她亦可控制物質,超能力可以做盾牌,可以「炸」死那些,屬於十分恐怖的能力。
她完全今集Top 3 亮點之一。幾乎除左唔識飛之外,就是個的超級英雄。

而且最後片尾,她穿上一件新衫,好正。
個人認為呢隻必入。

快銀因為之前看了x-men既另外一位演員。所以感覺呢位快銀有點唔夠癲狂。而且從他的下場,應該都唔會出figures 賣?

東尼的裝甲

Mk43

呢件甲的用處,就係著住出場個一幕。之後在非洲 鬥搶「汎合金」(Vibranium) 再打多一幕。而且又無話特別打到爛晒。

仲有,特別版的那個面具,

實在是老作!

因為東尼本人受紅女巫超能力影響之時,跟本就無著裝甲!

出戰損頭盔的話實在講唔通。起碼電影就無出現過呢個特別頭盔。

反而有個位用火箭仔打爆奧創個頭, 手臂炮 支火箭仔明顯同玩具唔同。參考: 手臂炮

Mk45

至於45呢件甲,的確係形。可惜出現在最後一幕,打既片段實在好少,就是同天空掃低幾隻既呢幕形。其餘時間就變成 高達 用噴射器去推去舊大石! 一個人形裝甲仲有咁大馬力?

但最,最,最,可惜既係呢套甲並唔係之前傳聞既生化甲。由於無左 JARVIS (JARVIS 去了去做vision ),心裡想,應該東尼有生化甲?

可惜,只是轉左女人聲就算。女版Jarvis ?

不過,呢套mk45 figures 如果出,都是會入。因為外表殺晒!

Mark 44 - Hulkbuster
同變形俠醫 (Hulk) 對打,好多人之前估既HB被打爆? 錯了。HB完美壓制了Hulk。

最形,最形,係套甲竟然由太空站發射!

呢件入唔入就看你有無錢?有無位啦!

大奸角奧創

今集主要的奸角 - 奧創 有成5個形態。想講既係佢點來?
電影版 Iron Man 同博士偷偷地想製造出來的人工智慧機械人,奧創 ultron 代替自己保護社會,咁啱給東尼拿到支權杖 sceptre 。於是他為填補奧創缺乏人性的缺點就在奧創中加入了 權杖入面粒石(魔方)的力量(智慧),
奧創卻繼承了 Tony 狂妄自大性格,而打算消滅人類。 仲同時想毀滅 jarvis 。

所以ultron 係東尼製造,加上權杖(魔方)的力量而成。

不過,講到figures 就算了吧!大部份呢批反派,都是一撞就散。快銀一個人都撞散4個(最後一幕)。子彈又打得死。超能力紅女巫更加唔使講。一個爆10個。

呢批豆腐一樣的反派。算吧啦。

鷹眼

鷹眼有好多箭,例如頭暈、爆炸、有紅外線瞄準。是為一個可以唔洗給紅女巫施法攪亂既人。

Figures 如果係粉絲應該走唔扎。

但是因為最後一幕有著雞翼衫。無衣袖版會唔會出特別版?各位自己衡量。

黑寡婦

今集就玩電擊棒?
Figures ? 算啦。個figures 係邊位都看唔出啦。

美國隊長
好戲,好打。已入。

The Vision (幻視)

電影中來源超複雜!
奧創利用Dr CHO(韓妹)幫手,用人造肌肉加埋 「汎合金」(Vibranium),做出了Vision 既身體,然後放左 權杖(魔方)粒石落他額頭度,再想輸入自己既思想。

可惜中間 vision 給 黑寡婦搶走。

東尼想將jarvis 放入 vision 入面令到他支持 復仇者聯盟。安裝到一半走出Thor 打出大雷入Vision 入面。結果Vision 就咁誕生。

Figures 必入。因為到 下集復仇者聯盟 3既時候,他頭上粒石一定給宇宙大反派THANOS鴿實來搶劫。

多謝收看。就算唔同意都唔緊要。

歡迎討論下吹下水啦!

P.S. War Machine 2 係玩具印錯裙甲既拉花(無誤) HT做錯了。

heewing 發表於 26-4-2015 12:02 AM
IU套劇要延期播出.....

OMG, Really??:$
HB : Sleep, Sleep, Sleep, Sleep, Sleep, Sleep, Sleep...............
紅巫表現的確比想出中好,最後片尾套新衫又的確係靚,如果HT出呢個版我都會畀錢,但九成唔會.

快銀真係......一個Marvel世界入面咁重嘅角色咁就收皮?!,怪唔得無咩表現,X-MEN版真係型十倍.
家下咁廢點入呀?但唔入又無下次了.

某程度幻視貫穿成套戲,之後相信都舉足輕重,而個角色都幾討好,要入
鷹眼今集咁溫馨.....令我覺得佢命不久矣

套戲場面好久夠,但唔夠扣人心弦.幾好睇,熱鬧地消磨時間好唔錯,但就唔會令人回味或者想睇多次
其實 hulk 年紀真係做得黑寡婦阿爸,  但今集安排黑寡婦 同 hulk 成為情侶, 真超唔襯同好突兀, 唔知大家有冇同感
不肖生 發表於 23-4-2015 11:01 PM
大家都係估,嗰段新聞係話:
有一個今集出場的男角色將會係內戰陣亡

HAWKEYE 無事喎:)
War Machine 2 係玩具印錯裙甲既拉花(無誤) HT做錯了??
damn it!! 自己再油?
快銀會死???:Q:56:
講到好詳細, 睇完文, 再睇電影, 應該會明白多DD................:handshake:

係呀。仲差點整喊我隔離既女士呀
真心覺得女巫好正:shy:
頭像被屏蔽
Hulkbuster 真係好正..左手功能業問上身一樣,希望 Hottoys 跟返呢隻左手啦!
出拳的時候全院爆笑了
戲好睇既,但中間文戲有點長。

War machine 出左兩下。 hulk 就可能下集冇佢,佢要靜下吧。
有個好大的問題,就是現在復仇者的敵人都太水皮,打2下就死,之前條條TRAILER講到ULTRON幾勁幾勁幾恐怖,可惜導演都唔夠時間,求求其就打爆晒D反派。

今集中HULK根本都無打過幾下敵人,就係打HULKBUSTER叫做好看。
heewing 發表於 23-4-2015 07:52 PM
想知SW件新衫係咪戰服呢?....仲有....QS可能會"復活"呢.....Marvel野邊有話冇可能....agent coulson都"復活 ...

呢件衫係她全套戲的戲服,你話係戰鬥服定便服?:77:
scarlet witch has new custome at last scene!!! looks nice