Toysdaily 玩具日報

查看: 4853|回復: 17

[詢問] 玩具櫃位置

你地個玩具櫃會被陽光照到嗎?
我個新置玩具櫃向正露台(北),原來都照到櫃內玩具幾光。
聽師兄講太陽光長期射玩具,玩具會褪色。唔知堅定流
absolutely 堅,  you need to avoid direct sunlight
Sunlight can cause serious colour fading
堅,紫外線會對顏色最大影響,特別走得最快是紅色,紫色其他色會跟著褪。
無計,咁岩個柜位對正北露台。咁我諗平時返工前要拉窗簾
u got no choice.... remember one C-Hing ED209 after the sun-light, the black color PU was melting, so sad la.

師兄 如果唔怕麻煩 可以試下去買一d防UV既透明膠,一般牆紙舖都有得賣 不失為辦法一個, 比太陽伯伯正接照射好傷的
gominggo 發表於 17-11-2014 06:47 PM
師兄 如果唔怕麻煩 可以試下去買一d防UV既透明膠,一般牆紙舖都有得賣 不失為辦法一個, 比太陽伯伯正接照射 ...

多謝指教。雖然陽光唔係直射入屋,但有陽光到就會有機會傷害堆figures,要認真處理。
MANY THANKS
正是, 玩具除左把玩,保養都係玩玩具情趣之一, 不論平貴都應該係咁, 講返uv膠, 我自己都用緊,舖頭話博物館都係咁樣防uv,一般黎講已經好夠用
ilove12inch 發表於 15-11-2014 04:00 PM
聽師兄講太陽光長期射玩具,玩具會褪色。唔知堅定流

好簡單道理啫,任何嘢長時間俾太陽光射住都唔係咁好啦!{:1_220:}
千祈唔好被太陽晒!唔夠光寧願用LED燈,唔係你就會後悔。
太陽直照一個月都玩完...
聽師兄介紹買左抗UV膠膜,等weekend得閒就會開壇
多謝分享。{:1_208:}