Toysdaily 玩具日報

查看: 85608|回復: 298

[非官方產品] 無限合金百獸王

其實我一直有個疑問,究竟係唔係改個名叫第三方,或者好似TD叫非官方,再加句都係為左滿足玩具迷多年心願之類藉口就等可以無視翻版的問題呢??
FPJ,MT部份產品由外型到結構都係新設計,算係灰色地帶,個別連角色都係原創就更無問題.但呢款外型上無可否認係侵權的,結構上可能係用左心思去改良,但改變不了係侵犯別人版權的現實.
作為一件侵權產品放出來做宣傳,比人插我唔會話係應該,不過比人投訴侵權應該是情理之內呀!?應該,我估計香港仲講法律呀!?更何況版權人都未死,仲有產品在市面上流通,但留言者一句"被消失"完全將自己放在被害者的立場,咁版權持有人方面呢??難道他被侵權是應該的???他應該才是受害者吧.
leehow 發表於 10-11-2014 08:51 PM
仲有唔好講到"賽鋼"料好犀利, 講到尾咪又係塑料, 係機械工業用料裡面其實cheap爆, 新填地街有幾間專賣膠料 ...

支膠條易屈攣,我信,因為好多金屬、如係鋁、銅,只要稍為夠長,都好易屈攣。
其實師兄你之前幾個 reply 都好有意思,無端端變成罵戰就好無謂。

師兄你提過用 B 記(bandai?)比較,
我覺得比較難。
始終 Bandai o係模型、合金界已經稱神。
其他玩具公司就算可以追到佢水平,
通常都會貴過佢。

只要比較一下當年 CMS、Yamato 群雄鋼、甚至 Fewture EX 合金就知合金玩具有幾難做。

我諗我明白你心情。
經過15雞一役,大家都對呢個生產商有戒心。
十五雞推出前,我大力撐佢,
撐足一年,後尾搞成咁,果種感受已經唔係錢o既問題,
直情係覺得被出賣........果種 on 9 式心痛法,對呢間公司冇可能唔嬲。

後o黎,
我斷斷續續o係出面聽人講,話十五雞事件原來好複雜,牽涉o既人好多,
生產者自己都係受害人云云...
呢 D 花邊o野我只係聽完就算。

我最關心都係件玩具。
既然佢就o黎出,
我就耐心D ,睇下佢成品係點。
我冇訂,
我自己心態係,出得好,我情願貴少少高追,
好過買多隻 15 雞。

至於點為之出得好....
大家尺度唔同。真係見人見智。

合金玩具....其實都唔係好難做,只係有些人砌過模型,攞模型概念去攪合金先出事. 呢隻野,睇佢對手接位,P唔POM,QC如何,佢咁比例,仲有合金件加大了負荷,先天設計就唔應該如此.  發表於 11-11-2014 10:12 AM

睇黎你真係好驚咁喎! 只係正面提出問題就比你扭曲成負面要抹黑你咁, 反應唔駛咁大既睇野正面d將胸襟放開d, 有意見唔一定就係抹黑既! 比意見只係想你做得更好, 出貨然後先比人狂插你咪仲衰, 不過你無咁既量度唔接受意見都無所謂啦, 反正危唔危險由其他人自行判斷啦!
Killthecat 發表於 15-11-2014 11:13 AM
最後我想講,現在香港係無公義的!這是事實不長談,明的會明!

warvx大係講緊呢段, 是外國的維權行動, 完全唔關亞洲區事(包括香港).

再者, warvx大指的是版權持有者維護自己權益, 其實沒有錯的, BEN大用"被消失"一詞, 感覺好像他朋友才是受害者, 這才是本末倒置的地方.

之前warvx大的回應: "不過我都只係想講,"被消失"都應該係"被害者"的用語吧.否則用"遭到有關方面要求...."應該正路一點. "

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... =7365622&fromuid=66

"先唔理私人恩怨,有事要通知各位支持百獸之王者的朋友

接朋友來電,據佢講為琴日COLLECTION DX 出左段片後,引起極大回響(尤其尾段比拼), 所以 D 鬼佬玩家周圍 FORWARD

當中有人唔 LIKE 非官方物品在周圍宣傳,所以向 FACEBOOK 投訴佢地,以致「被消失」

此事非朋友所料到,所以為免進一步受到禁制,所以決定自行關閉網站,待事情冷卻後再開放

佢話亞洲呢邊不受影響,貨品如期推出,係香港、台灣訂左既朋友可放心(個別例子除外)

暫時我收到既資訊係咁多,有最新消息會第一時間通知大家"
乜野心態?件貨都未出,咁快彈到一棟都冇?就算係同一班人攪,唔比有進步架咩?
個人喜好問題,我十五機冇買,哩隻百獸我都唔會買,
但睇相睇review, 我覺得真係比過去所有百獸成品玩具都好好多,
單講造型design 已經殺哂,睇擺pose demo 都見可動性同平衝性做得好好,
唯一懸念只係正式生產成品質素,哩樣野到件貨出左自然會有人寫review,
係龍係鳳咪到時先慢慢講囉,件貨未出就死力想唱死隻野算點呢?
唔通想唱到佢插水執平貨呀?咁樣好PK 囉。
人地勞心勞力做件貨,除左想搵錢,最重要係想滿足百獸王迷嘅失落,咁多年,
好多fans對住toynami 果幾隻野其實係唔多開胃,今次哩隻就算唔係fans嘅我都眼前一亮。

十五機還十五機,百獸還百獸,product 嘅野鋪鋪清架啦,
點可能用往績去判斷一件新貨好壞?
玩開yamato macross 系列就知,如果做客個個都淨係記住佢第一炮1/72 YF 19嘅質素,
我諗就唔會後面一系列超高質macross 玩具。
就算係BANDAI 出MF DX 合金第一鑊都瀨哂屎啦,但renewal 版有幾大改進大家有眼見嘅。
如果又攞番ver.1 去判renewal 版死症而唔買,就係自己硬膠走寶囉∼

商譽就係咁意思, 消費者唔係一定要俾錢給你進步的.  發表於 6-12-2014 01:27 AM

我有咩好驚?

你偷我圖我都仲未 l d 你啦,宜家仲話番我抹黑你

如果你真係有誠意提意見既,你就係 tb 回覆我啦,為乜要偷圖過黎 td,又話牙煙又話剩呀,呢度大多數人都無睇過我寫既開箱文,又點會知發生梗乜事?

你唔識「賽鋼」都算嘞,但係堅固耐用你識嘞掛,做乜唔跟原本搬埋過黎?

人有權知道真相,我讚成,不過要知就知全部,你咁樣偷完圖又唔加番原文,仲要加自己意見落去,1) 你有無尊重過原作者,2)跟本就係扭曲左我文章本身是要帶出既訊息

我係好小氣架,有睇過出post 既人都知,不過意見真係中肯既我會接受,但現在被人完全扭曲左我文章就唔得

邊個啱邊個錯由其他師兄決定,要筆戰就筆戰吧

唔講太多,事實勝於雄辯,今次真係有片有真相嘞

*轉載自日本玩家 wotakufighter youtube 頻道

我諗唔會又有人陰謀論到話係我朋友間廠俾左錢個日本玩家出片掛:DD

十五機事件又重現了,:o

絕對無可能認同十五機騙財事件, 你廠家有困難關買家咩事? 點解要將廠家困難加上買家度?呢d係咩歪理?你廠家困難就要所有買夾錢救你?買家欠你架! 咁倒轉買家財困你廠家係唔係比翻錢d買家先? 你做生意賺蝕都係你自已既問題, 蝕就要買家賠賺就自已袋, 呢間廠都架啦! 咁既超級歪理都講得出口!
warxv 發表於 13-11-2014 09:51 AM
其實我一直有個疑問,究竟係唔係改個名叫第三方,或者好似TD叫非官方,再加句都係為左滿足玩具迷多年心願之類 ...

很意外,你忽然會扯到版權話題上....

我的工作屬於一個需要尊重知識產權的圈子,算明白這個觀念的意義。
「尊重知識產權」是一個普遍價值,
正如大家當面對「孝敬父母」、「珍惜食物」、甚至「清潔香港」之類的道德觀,
就算有人不願意,也很難公然反對。(其實我們可以玩玩 structuralism,不過呢度係 TD ,算罷啦~~)

我只是覺得,大家正討論這件產品的質素,
討論了十版,無論如何,算建立了一點前設,
老友你在加入討論了一會,
忽然帶領大家重新檢視版權道德,進而關注人家的說話口吻。

可能你o岩晒,
不過....
嗯,
點講呢....

尤如大家身處黃崗口岸正開開心的預備一路向西,
你忽然大聲宣讀主禱文.....

......說得遠了,不如我o地再討論一下「賽鋼」有幾膠好過啦?
係咪?

最後,
利伸!!!!我係真正玩家!!!
唔係人地的寫手!!!

有圖有真相:$:$:$

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

我本無意在版權問題上作討論,但看到留言中提及"被消失"...才有點不吐不快之感.至於我係乜水呢件事中並不重要,反正我唔係海關.  發表於 14-11-2014 12:02 PM
OH~ VERY NICE~~~~~~~~:D
:46:正ar:shiny:
C hing, how  much? QC OK?
第二幅圖個樣好似疴唔出有啲便秘, 可能要睇過實物先好評價! {:1_235:}
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽

其實呢 D 相係小弟既,只係班大陸契弟偷左我在友台既相放去淘寶用O者
基本上,無限合金的相片在香港只有我一個人擁有(我朋友是生產商,他允許我在玩具網站發放消息)

本想過都在 TD 真心分享此產品的,奈何 TD 現在實在太多做謠生事的人了

因不想見到朋友的心血被人惡意批評,所以我寧願放棄這個平台

尚幸友台言論較理性,我朋友亦從中接納了不少好建議,而生產亦在沒有輿論壓力下堂堂進入最後直路階段

曾經在另一個 POST 講過,小弟會在成品出世後做一個開箱文做個詳細介紹的

不過見樓主攞左幾幅影得唔太清楚既相作為介紹,為免給大家一個壞印象,所以小弟決定發放一輯以彩色試版為外拍對象的相片給各位參考

(以下產品為生產模型,最終成品或會與相片有所出入,敬請留意)

各位心水清既師兄睇完上面兩幅合體相後一定會問點解塊會打左格仔既呢?

其實係因為朋友覺得之前版本面相太短了,所以重新改過(下圖)

(面相分開口及閉口兩款的)

呢輯外拍小弟影左大約 150 張相,不過大多是重覆POSE,所以小弟就選了以上的跟各位分享,希望大家都能從中細味到五獅合體的做工及外表設計啦(有些地方會見到瑕疵,例如手臂雙獅尾部未能穩定地收納,武器顏色等,不過老友話模件已經修改好,出大貨時各位可放心)

外表睇完,要分享彩版的玩後感,簡單咁講一講啦:

1)所有獅子做到開口,開口位都用格格關節。

2)爪仔分手指同手掌前後兩 part

3)獅子尾分兩節摺疊

4)關節亦都係格格聲

5)手可以射飛拳

6)手臂可屈曲約 80 度,前臂有轉動關節,可自轉及向外內轉

7)手臂連接位用上賽鋼制筍位,設在紅綠獅腹部(摺合收藏)

8)兩隻腳合體參考金毛,所以唔會好似鬼佬版咁易甩同拗柴

9)兩隻腳個獅頭有得拉出小小,可擺到八字腳

10)黑獅胸可前後郁20 度左右,腰亦可轉

11)背翼轉動用格格關節

12)股位可前後 90 度轉,另外亦可左右轉

13) 高度約 29 CM

14) 四肢接緊實,無條條 FING 情況出現

15) 所有獅子身體為合金,頭、手、腳、尾則為塑膠

暫時發現到係咁多,當然一切以完成版作準啦(已知有小GIMMICK,不過暫賣關子)

最後,放幾張相,等大家知道個可動度是如何啦

(擺經典POSE 完全無難度)

要提一下「無限合金- 百獸之王者」正式發售日為 11 月下旬,有興趣既朋友可到時睇完小弟的閞箱文後考慮應否入手

暫時講住咁多先,亦希望各位「有心人」高抬貴手,唔好破壞呢度理性討論既氣氛,謝謝

黑獅子對前支(對前爪)無得隱藏?:50:
出貨是否金屬色塗裝?
點解只黑獅子的前爪冇得變的,就算系以前30年前的舊版都可以隱藏對前爪啦。真系失敗
好野!有新玩具!!!!
benbenben4213 發表於 28-10-2014 11:43 PM
其實呢 D 相係小弟既,只係班大陸契弟偷左我在友台既相放去淘寶用O者
基本上,無限合金的相片在香港只有我 ...

感謝師兄分享圖片:64::64:
真心的講, 感覺唔錯....
heewing 發表於 28-10-2014 11:57 PM
請問香港如何訂講?....好似網訂會有多兩把劍送...

因小弟只是純粹分享朋友產品,對其銷售方式並無任何資訊及參與,所以恕難解答師兄問題