Toysdaily 玩具日報

查看: 7903|回復: 16

[新聞] 暴徒當道,反佔中者不放過醫療帳篷

英國廣播公司今日拍下了反佔中者暴力清除路障、帳篷的情況。更重要的是,有反佔中者被拍下連醫療帳篷亦不放過,以暴力將之扯爛。這亦是繼928當日有救護站被催淚彈波及後,再次出現救護站遇襲事件。

須知道,醫療站乃志願人士所設,並早已表明對運動中立。更何況,衝突不波及醫療設施,早已是基本的道德標準,即使在戰爭中亦不得攻擊醫療設施,否則違反國際法,屬戰爭罪行。因此,反佔中者的上述行為,實屬極不文明。

(圖片:英國廣播公司)
試問當時甘多人圍系度,阻住視線就系甘架啦,差佬又唔系有鷹眼,邊分得清你地邊個打邊個,邊個撞邊個,
見到有人跌底,又有人彎腰(扶或拉),差佬肯定第一時間把(扶或拉)的人與跌系地的人分開拉,
我覺得整親個醫護人員實屬誤會。無必要事事上綱上線。

黑社會打人唔見差佬一時時間把人分開拉!  發表於 15-10-2014 01:30 PM
大姐姐 發表於 14-10-2014 03:10 PM
如果佔中人士明白醫護人員, 救急扶危的重要, 就不應阻塞道路,  用阻塞道路作為「籌碼」。

講得好呀, 快D叫你個特首及一眾高官出來解決示威者訴求:x
下下推D警察出來當「籌碼」用來做磨心, 終於出事啦
差人未審就用私刑, 今次買大放細,
大姐姐你地D「籌碼」玩完未呀:!

Bullshit!! 不知所謂!!  發表於 15-10-2014 05:14 PM
大姐姐 發表於 14-10-2014 11:16 PM
上述情況叫做「意外」, 因為情況混亂引發意外, 是沒有人希望的。

紅,白,十字,除左盲,我都唔知重有咩人會唔識係救護站..,,

補充多句,雨傘運動係有開車路比救護車過架。

是的! 但救護工作是分秒必爭的, 一旦被延誤, 可能會引致他人失救。 閣下連這麼簡單的常識都無!!!!  發表於 15-10-2014 03:02 PM
From一個醫療人員:

或者我再重申一次,凡係有人嘅地方,就需要醫護人員。就算我暗盤係黃絲,我揹得個紅十字上身,我就係中立,無論你紅黃藍綠乜絲帶我都要一視同仁去幫,呢個係底線,係原則,係基本。
I will now recap in English, STOP destroying our medical tents!
太陽之牙 發表於 14-10-2014 09:41 PM
上海街佔中醫護扶反佔中人士遭撞傷

旺角上海街一名佔中醫療隊成員,嘗試扶起反佔中人士,卻遇上警察拉 ...

上述情況叫做「意外」, 因為情況混亂引發意外, 是沒有人希望的。

689肯定是希望有「意外」的人。  發表於 15-10-2014 01:34 PM
如果佔中人士明白醫護人員, 救急扶危的重要, 就不應阻塞道路,  用阻塞道路作為「籌碼」。
大姐姐 發表於 14-10-2014 03:10 PM

上海街佔中醫護扶反佔中人士遭撞傷

旺角上海街一名佔中醫療隊成員,嘗試扶起反佔中人士,卻遇上警察拉人的一陣混亂,反被推跌左手手腕受傷。
這名佔中醫療隊成員任職醫生,晚上旺角上海街衝突不斷,他與隊員到場戒備,看見反佔中人士被推跌後, 上前扶起對方時,遇上警方拉人的一陣混亂,該名醫護被推往牆角,撞傷左手手腕。

(明報即時新聞)

事實是警察與反佔中人士不顧及醫護人員救急扶危… :42:
哦,原來個post排位出現左問題
Code 發表於 15-10-2014 03:01 PM
哦,原來個post排位出現左問題

係, 我都發現有幾個post排位出現左問題