Toysdaily 玩具日報

查看: 30441|回復: 81

[Hot Toys] 信報--玩具集團Hot Toys 創辦人訪問

可以睇下......知道下點解會今, 又點解X-MAN...今...

港產人偶玩具全球熱捧
陳浩斌:成功只因夠癲

十個男人,九個愛玩具,然而能夠把玩具當作事業的,可謂萬中無一,我正是那一萬零一個幸運兒。我是陳浩斌,41歲,玩具集團Hot Toys創辦人。

我們出品的人偶玩具(figure),大多來自美國電影和動畫角色,但由我們自己設計,再交內地廠房生產,最後在全球銷售。除了每次在香港發售都惹來排隊搶購,遠在美國及日本亦有大批擁躉。有人問,為何我們賣玩具可以賣到全球出位,我會答,因為香港人都是癲的,就算玩具都要玩到最狂熱。

無論異形(Alien)、蝙蝠俠(Batman)或鋼鐵俠(Ironman),在我們店內看到的美國電影角色人偶,都是獲官方正式授權的出品,絕非「山寨貨」。很多人問,為何美國電影公司願意授權給我們一家香港公司,其實對方一開始也並非那麼「順攤」,而是憑着我們的瘋狂去打動對方,才取得授權,現時我們已是多套美國電影「御用」的人偶製造商。

我告訴你,一隻普通12吋高的人偶,看似簡單,所須的開發期往往長達1年。首先選定角色,然後構思姿勢和表情,交予南韓雕刻師雕版上色,再設計多款服飾。若是機械人,更要設計關節及武器機關,例如在手臂收藏槍械、在胸口設LED燈發光。最後,還要加上金屬、油漆、配色、染噴,以至各種塑膠和布料併合。一個12吋人偶,全身從頭到腳皆是絞盡腦汁之作。

專注做高檔收藏品

記得第一次向工廠提出產品要求,對方劈頭一句「哪會有人做到如此精細」,找了很久才找到第一間工廠肯接我們訂單。2003年首次向外國電影公司爭取角色版權,對方的代表大潑冷水:「你騙人,香港人做得到嗎?」我們費盡唇舌,解釋我們不是做代工塑膠玩具,而是希望生產價值逾千元的高檔收藏品。

如今,我們在國際電影界及玩具界都有名氣,電影公司大多樂意跟我們合作,但亦不代表過程一帆風順,因為我們有自己的堅持,不會為了賺錢就妥協。例如跟荷里活巨星尊尼特普(Johnny Depp)合作製造他的《魔盜王》角色,我們堅持「照足原著」,希望人偶開口笑時要露出金牙齒,但尊尼特普不想,我們跟他為此拉鋸了5、6個月,最後雙方各讓一步,人偶緊閉嘴巴,不露牙齒。

一般公司構思新產品時,通常會先考慮成本,但我和同事們都是「癲」的,全部都是玩具狂熱分子,我們會先想怎樣做出最靚、最刁鑽、最令人哇一聲的作品,之後才考慮成本。正因我們夠「癲」,為每一款人偶灌注了瘋狂的熱情,我們的作品才會受到全球玩家追捧。

玩具狂熱化為事業

繞了好大一個圈,其實故事應該從我的童年時代講起。我出身中產家庭,自小經常收到玩具做禮物,玩具癮就此煉成。我最愛在尖沙咀逛玩具店,遇到心頭好更會買兩隻,一隻「開盒」、一隻儲起;玩到厭就轉賣給同學,套現買新玩具。但買的速度始終快過賣,房間裏的玩具盒就快把我淹沒。

直到1998年,我在銅鑼灣銀座商場開舖創業,一半是為了自己清倉散貨。當時親戚朋友都質疑「你幾大呀,仲玩玩具?」為證明玩具不只是「細路仔嘢」,我夥拍設計師製作軍事模型配飾,細緻到戰鬥機飛機師的衣服有小口袋和拉鏈,12吋精細人偶之路從此展開。

到了今天,我們的12吋人偶讓荷里活電影公司及國際玩具迷驚艷。公司每年約有數十款新作,囊括Marvel與DC Comics兩大美國漫畫巨擘的電影角色,以至《星球大戰》、《異形》及《未來戰士》等科幻經典。但多年來最受追捧的,始終是鋼鐵俠和蝙蝠俠系列,前者自2008年以來累計銷量近5萬個,後者一款按照已故演員Heath Ledger設計的小丑角色人偶,是我們公司的成名作之一。

不少男士表示衷心感激我,因為精細人偶收藏已升華為一種大男孩的生活品味,女伴和家人不會再簡單視為「幼稚」及「浪費金錢」。除了美國角色,我近年也推出「哥哥」張國榮、Beyond黃家駒及《風雲》步驚雲等港產角色人偶;但作為狂熱玩具迷,我還有很多夢想尚待完成。能夠把喜愛的人物「實體化」成為珍藏,正是每一個大男孩的浪漫。
當初就係Johnny Depp攪到我地冇金牙玩.....
Iron man累計得5萬甘少?
可以睇下......知道下點解會今, 又點解X-MAN...今...

港產人偶玩具全球熱捧
陳浩斌:成功只因夠癲

...
darker26 發表於 16-6-2014 02:56 PM

darker26師兄,
請問您可以分享"香港炒風盛 一個籌值4000元"的詳細文章嗎? 多謝先!

回復 3# hang

50,000 X $1700 都差不多近一億港元...由設計生產到銷售一條龍, 我估毛利者有致少三成到一半...幾好鳥

其實上報紙通常無料既被訪者會作大少少, 有料既就會作細d, 話曬稅局會睇到...
HT的確係嗰港商成功故事
以前的確feel到你所謂「狂熱」
最初幫你襯你d軍事figure,的確幾有心!
但自從不斷推出Iron Man軍隊,已經感覺唔到你既「狂熱」
而且你話Iron Man係最賺錢,問心點解先?
咪因為同一模,你噴第二d顏色,加少量既變化
就已經可以又出一隻,再搵一筆。
你自已出過咩,唔係唔記得掛?陳浩斌
老細嘅訪問我無興趣,一隻公仔出幾多貨我無興趣,只係想知未來有乜公仔會出,品質會唔會造好d
Thx share the news.{:1_203:}
啲人成日話HT淨係識出Ironman賺錢,但到HT出冷門野,例如電人丶烏鴉丶夏羅古等等時,唔知佢地有無幫襯?
因為同一模,你噴第二d顏色,加少量既變化
quincy 發表於 16-6-2014 05:04 PM

無知一問,除了那兩隻灰版,一隻milk 版,一隻金版,還有那些 ironman 是"因為同一模,你噴第二d顏色,加少量既變化"的呢?當然,根據二元化,我自然是打手了。
HT越來越似Nike, Reebok....只靠出Iron Man = AJ, Pump Fury 來食老本
以前的確feel到你所謂「狂熱」
最初幫你襯你d軍事figure,的確幾有心!
但自從不斷推出Iron Man軍隊,已經 ...
quincy 發表於 16-6-2014 05:04 PM

除左灰色版...MILK版...戲真係冇之外....

IRON MAN 3入面的確係換頭或換身或換腳或換色就一部....

實有人肯買...幾大都出啦....
老細嘅訪問我無興趣,一隻公仔出幾多貨我無興趣,只係想知未來有乜公仔會出,品質會唔會造好d
taifat 發表於 16-6-2014 05:04 PM

同意,佢成功關我蛋治咩!呢篇野咪又係同之前幾篇報道佢既野差唔多,講黎講去三篤屁……成篇野齋講佢點心口碎大石逐粒石仔揼出黎點起家……都無點講我地呢d玩家,我唔敢講全靠玩家令你發大達…hottoys都有付出努力既,但可唔可以有篇報道講下ht不久將來對玩家回饋好過啦…例如,推出多d優惠好似訂隻公仔憑單可以去戲院半價買飛,我唔駛你送埋d側頸位戲飛同埋黃豆咁既海報…出貨時間盡量縮短,等派貨好似鬥長命咁
同意HT絕對係香港創業一個好成功的例子. 見到HT依家是全世界都有名氣都開心嫁~

講真, 在做生意立場上, 當然係做一d比較易有大d利潤/ 搵多d的生意來做, 所以見HT不停咁出ironman/ batman, 雖然悶就悶d, 不過又無咩問題. 當然我唔會每一隻都照買啦~

個人感覺HT近年來多o左"金錢掛帥", 少o左一份"熱誠" (少少"交行貨"咁啦) , 而且自己覺得始終由訂貨到派貨時間太長了, 有時訂o左ironman MK6, 都未派貨就已經有MK-7. 到訂MK-7, 派貨時已經有MK-42, 呢d superhero造型都更新得幾快, 可能一年已經有新版, 所以如果可以加快派貨時間, 唔洗等咁耐就好了.

依家我自己都好少訂HT野了, 不過我覺得HT始終是市場上最好的選擇, 只不過人大了, 心態唔同o左, 會選擇唔玩HT而將金錢放落自己更加著緊的地方上~
頭像被屏蔽