Toysdaily 玩具日報

查看: 9154|回復: 13

[其他] TF MP系列一問

近排見MP系列嚟緊會出馬格斯同大黃蜂,真係有D心郁想收返成個系列
我本身只有MP04,知道MP10先同洛迪文、鋼鎖同埋後期出嗰幾部車啱比例,咁想問下麥加登、星星叫同幾款戰機好唔好搏佢出返細D個size先入,大家覺得有冇咁嘅可能
好簡單
鍾意就買
都係嗰句
世界上無嘢無可能
祇係時間問題
近排見MP系列嚟緊會出馬格斯同大黃蜂,真係有D心郁想收返成個系列
我本身只有MP04,知道MP10先同洛迪 ...
laiken 發表於 19-5-2014 02:30 PM

我有星星叫...但唔大件架啵

就你所問...個人會答 NO

要追頂多追近期果D算...不過你又有MP4...真係.......自己決定
講真...其實MP10 真係先同洛迪文、鋼鎖啱比例? 惜此POST,我都想知,究竟係咪真有其事? 我覺得柯柏文如果唔太隻少少....真係無LEADER FEEL...
其實 變形金剛 G1 本身既設定 就有 d 問題
for example
星星叫 係一部 戰機, 但 機械人 mode 時佢就 細隻過 變貨櫃車頭 既 文哥 ...
不過點都唔夠變 手槍 既 麥sir 同 walkman 既 音波 誇張 ... {:1_222:}
anyway .... 如果只講 機械人 ... MP10 係會比較接近 動畫 人形比例 既 ...

些微比例差別就唔講喇, 以我所知只有 MP-01 或 04, 同MP-05 算同一比例, 佢地差唔多高, 即是特別高, 而 MP-03 同 MP-11 唔同版的星星叫, 都係細隻的, 會同而家的 MP-09, MP-10, MP-08 同一水平
回復 3# Usteakum

我都知隻MP03星星叫比起MP01, MP04就唔算大隻,咁但係比起MP10呢?
回復 4# 宇宙之王者

咁當然唔係100%啱晒比例啦,但比起MP01/04,MP10同佢哋算係接近D

回復 5# Vince

可能我講漏咗,我所指比例問題都係機械人形態時,到時玩/擺都係以人形為主
Btw, 我都睇過幾幕:麥加登變枝槍俾星星叫揸住,狂派有隻係變穿梭機/火車(唔記得佢個名)變返火車俾成班狂派上車走人
想問下C hing最尾個張圖,中間嗰隻係MP01/04定係MP10?
回復  Vince
可能我講漏咗,我所指比例問題都係機械人形態時,到時玩/擺都係以人形為主
Btw, ...
laiken 發表於 19-5-2014 06:48 PM

MP01=MP04(同模, 一個只有本體一個貨櫃套裝)是特別高大的, 除了MP05麥加登外的與所有MP系列都不成比例, 與以後的MP都不會成比例,
不過MP01=MP04個人認為是孩記最後的良心, 那些合金及滿滿的誠意是無可替代的, 當然關節的表現及不上新時代的作品了。

MP10才是與其他MP系列合比例的設計, 亦與主流的Leader-Class相若。
以後的MP都會以MP10為標準尺寸。

至於G1卡通呢...由於1984的卡通文化沒考慮到比例與合理之類的問題, 當然亦包括作畫出錯,
所以經常會出現「變形後體積大/小十倍」的奇異畫面...麥加登變手槍, 音波變walkman等等不合情理的情況會不斷出現, 算是一種G1獨有的文化及樂趣了~
而玩具的比例設計都以卡通中「普遍」的人型比例為主。
回復 10# 隨感一亡魂

照C hing所講既推斷,麥加登都有可能重出隻同MP10差唔多size既新品,但可能係MP50...
mp系列我祗收藏了mp-04及mp-05已經很滿足,不需要人有我有,最重要自己鍾意!!!!
回復  Usteakum

我都知隻MP03星星叫比起MP01, MP04就唔算大隻,咁但係比起MP10呢?
laiken 發表於 19-5-2014 06:19 PM

上年11月影既

星星叫唔大隻架。。。但麥加登就大隻好多了
回復  隨感一亡魂

照C hing所講既推斷,麥加登都有可能重出隻同MP10差唔多size既新品,但可能係MP50...
laiken 發表於 19-5-2014 11:59 PM

這個就難講D...
因為MP麥不會有美版, 賺少一水, 以今時今日官方的骨氣很難期望了...
而且以MP對G1套路的堅持, 好難解決雞仔腳這個問題,
所以我會偏向期待第三方, 但第三方都卯起來搞合體派, 就無人碰麥大帝...
是有一隻人型完美靚仔的G1麥, 不過與MP10依然不成比例...
http://lmc1986.pixnet.net/blog/p ... %21%5d-tw-01-hegemo