Toysdaily 玩具日報

查看: 11331|回復: 22

[玩具報告] 我的3.75載具 名車誌之二----Back to the Future~~德羅寧(DeLorean)

由今次開始,分享下自小已喜歡的"名車"......

大家先別誤會,我不是介紹法拉利、林寶堅尼.......那些名車不屬於我的世界的.......

其實小弟之前已介紹另電影名車∼通天奇兵 A-Team Van∼GMC Vandura

想重温的ching可按以下連結

http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=204501&

今次介紹她~~電影Back to the Future中的"主角"---德羅寧(DeLorean)

先介紹下套電影先.......實在太多年了,年輕的朋友們未必有看過呢..........這套電影在我心中絕對是經典.........

回到未來系列(Back to the Future trilogy)是以時間旅行為題材的經典美國科幻及喜劇的電影系列,劇情故事的由來主要是來自編劇Bob Gale,導演為羅勃·辛密克斯(Robert Zemeckis),製片為史蒂芬史匹堡。《回到未來》系列共分為三部,第一集《回到未來》於1985年上映、第二部《回到未來續集》於1989年上映、第三部《回到未來第三集》於1990年上映。男主角是米高·J·霍士(Michael J. Fox)

電影中的主角~~時間機器德羅寧跑車

德羅寧跑車成名於在世界各地廣受歡迎的《回到未來系列》電影。雖然在第一部電影上市前該公司已不復存在(破產了~~),

但獨特的德羅寧跑車被電影採用為道具。電影中德羅寧跑車被古怪的科學家埃米特·L·布朗博士改裝成很酷炫的時間旅行機器。

(以上資料和相片均來自維基百科)

今次介紹的玩具車~~Back to the Future 2的時間機器

從以上見到,可著燈可發聲......

比例為1/15,但絕對適合1/18即3.75.........其實若是1/15的人偶相信是放不下車的,

下面再測驗給大家看

按下按
便會發出不同的聲效和光效,大約有10個模式~~

燈光十分明亮,加上音效很有電影的情景feel

最令人興奮的是可以有變形系統,一推車底下的桿,便可將四個輪轉成了飛行模式~~飛進時光隧道去~~

正呀!!!!

再睇下車廂內部

車廂內部真係不大,剛剛可放入3.75人偶,高大的家伙應該入不了......1/15的更不用說了

內部也有發光的效果啊!!!!

尾部的"攪拌機"(有看電影的都知道其實是放入垃圾(燃料)的入口)是不能打開的,但都有清楚呈現。

而尾部車燈也是電影中常見的名場面~~

車頭內部......不是hotwheel,當然不要期望有細部了.........電芯及開關的位置

來幾張去到未來的惡搞相

警察查牌

撞死你~~

後話∼

如果你同小弟一様是70後,對”回到未來”這電影絕不陌生,

此電影不單有趣,而當中內容的鋪排,有關時光倒流,超越時空的概念更是在當時非常大膽創新的,我覺得後世不少漫動畫電影電視都不受到它的影響(如龍珠的思路篇)

説回架車∼作為玩家,我會俾90分,有聲有光有變形,可配3.75,仲想點,如能配有主角同痴孖根博士,已是100分。。。

當然,若是鑑賞家,這架一定滿足唔到你,無車頭引擎,無金屬品,無細緻上色。。。。這些要在Hotwheel才能找到了∼∼

嘩嘩嘩~ 好殺食,
求入手方法?
嘩嘩嘩~ 好殺食,
求入手方法?
玩具Kenny 發表於 11-5-2014 01:50 AM

Kenny兄很久不見。。。

這盒是網上訂的,包裝相上已有資料。。。。
好OK喎. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
好正呀!:handshake:
好正呀!
三木白花子 發表於 11-5-2014 09:14 AM
好OK喎. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
darknight 發表於 11-5-2014 08:36 AM

多謝darknight兄和三木兄
這部老爺車唔係好多人欣賞。。。。
  架車講型唔係好型,但我真係好鍾意,都係電影情意結作怪吧
嘩嘩嘩~ 好殺食,
求入手方法?
玩具Kenny 發表於 11-5-2014 01:50 AM

十分有興趣!神物!

好载具!

我也想收一架。
大Ken兄,呢架車lego都有出,都好多人買,我諗很多人都識。:58:
而我諗你呢架亦會有很多人想要,只不過不知從哪裡可入手。所以有咁多人問你何處可買到。:he:
而我不強求主動去尋找買呢架車,隨遇而安,因為屋企空間開始緊張了。:79:
呢架車超經典,正。
坐咗3.75"之後可唔可以關門?
我在下也有,是第三集那架

1/15真是超巨型
N年前大阪環球開幕,我都買咗部遙控back to the future車。
回復 2# 大ken
嘩, 正呀大ken兄. 係EE入一定好貴.
有2架Speeder Bike, 唔通俾我之前個post毒到 :p (不過我見早前斗城有減價, 會抵左.)

我記得當年我有入手呢架車模型, 由日本公司出, 邊間廠就唔記得. 不過當年都係在車底一推, 就張車輪放下變飛行型態.

恭喜入到心頭好!
大Ken兄,呢架車lego都有出,都好多人買,我諗很多人都識。
而我諗你呢架亦會有很多人想要,只不過不知 ...
三木白花子 發表於 11-5-2014 05:36 PM

我仲以為唔係太多人like添,原來這架老爺車都咁多人喜歡
我沒有特別在香港找這架車,但check過,bbt同ee都仲有貨,有興趣的ching可以上去看看

另據知遲些hotweel會出1/18,精密度一定比這架高,價錢都係同樣咁高..........

呢架車超經典,正。
坐咗3.75"之後可唔可以關門?
avengers2012 發表於 11-5-2014 07:27 PM

多謝avengers2012兄咁欣賞
隻gi joe大兵入左去坐之後係關到門的,沒有頂住,基本上你見那些相中,隻3.75都在裡面的

我在下也有,是第三集那架

1/15真是超巨型
冰川 發表於 11-5-2014 08:57 PM

冰川兄都係"回到未來"fans喎
你個隻我無見過,就咁看好似仲多細緻的配件,好正咁,快快出報告分享下la:57:

N年前大阪環球開幕,我都買咗部遙控back to the future車。
numan123 發表於 11-5-2014 09:12 PM

我去大阪環球影城時都有見過那部搖控車,好過癮,
但由於它比例較細,配合不到D 3.75所以無入.......我E D 3.75控無得救架嘞:42:

回復  大ken
嘩, 正呀大ken兄. 係EE入一定好貴.
有2架Speeder Bike, 唔通俾我之前個post毒到  (不過我 ...
Firewalker27 發表於 11-5-2014 09:16 PM

Firewalker27兄,見到心頭好,只會想如何入到佢,貴的問題........你知既
你那時個POST我都有睇過,那時我已經入了一隻,再見到你的POST......都忍到既.......
直至見到斗斗城劈價售賣......我忍唔到了{:1_202:}
真係好正! 著燈加飛行mode,hotwheel未出個架elite都做唔到~