Toysdaily 玩具日報

查看: 9340|回復: 10

[玩具報告] NECA 1/4 Arkham Origins Batman

大家好,

我自己一向好少買NECA的1/4figure, 因為佢地都幾大隻, 屋企無咩位可以好好display佢地. 咁耐以來都係只有iron man MK-7, 第2隻就係呢款AO batman了. Arkham咁多件裝甲個人最喜歡呢件, 因為夠厚夠重型, 感覺保護性強d~ (AA同AC有d似一件衫多過甲~)

figure本身上色同關節位都唔錯, 另外就算唔用stand都可以企得好穩陣, 呢樣值得加分. 而且可能由於唔係真人頭雕, 因此外表都唔錯, 由於本身已經整了"鬚根", 只係大貨上色時無整到, 因此自己決定幫佢加返d"男子氣慨"~
另外就係將裝甲少量舊化, 噴一噴消光,出黎效果都算OK啦~

頭盔加了刷損痕, 仲有鬚根

心口都加了戰損: 由於game內batman第一次打完killer croc之後裝甲已經有少量受損, 所以都整埋, 但就唔會太重手整到好似後期成件花晒咁lu~

全身照~

配件唔算多不過我覺得夠用了, 有飛鏢同勾勾槍

謝謝收看~
好正!請問你如何加鬚根?
好正!請問你如何加鬚根?
mio 發表於 4-5-2014 12:37 PM

我用木顏色掃, 再好似模型滲線咁滲. 本身個頭已經整o左, 只係大貨上色時無上埋d鬍鬚, 自己加工好易攪~
無諗過細個用的木顏色都可用係figure到:71: 對比模型油,木顏色多顏色又經濟:shiny:
Nice touch up. :71:
我用木顏色掃, 再好似模型滲線咁滲. 本身個頭已經整o左, 只係大貨上色時無上埋d鬍鬚, 自己加工好易攪~
jeffloh 發表於 4-5-2014 01:00 PM

油衰有冇得救?擦得走?
油衰有冇得救?擦得走?
edmondphk 發表於 4-5-2014 04:03 PM

用手卒或是擦膠都擦得走. 滲線油就講少少經驗, 開油比例好d就無咁易衰. 滲完等一陣再用綿花埲"high"少少thinner 擦走多餘的油
神人………… {:1_222:}
回復 3# jeffloh

我屋企無木顏色 :p,後來用滲線筆粗的一邊塗黑棉花棒,再輕輕拍打在batamn面上,效果都ok喎,分享一下。
高手 :handshake:
回復  jeffloh

我屋企無木顏色 :p,後來用滲線筆粗的一邊塗黑棉花棒,再輕輕拍打在batamn面上, ...
mio 發表於 4-5-2014 08:34 PM

模型店有種舊化粉都幾好用, 幾十蚊一盒,  不過早排行幾間都無啱的色, 所以最後用返木顏色算~ (其實用化妝的eyeshadow都得, 不過幾錢盒我就真係唔知了~)