Toysdaily 玩具日報

查看: 10377|回復: 23

[分享討論] legends winter soldier的美麗日記

上一回教左大家如何使用 模型專用THINNER 去洗油
未睇過的可以回顧下
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=223008&rpid=7232627&fav=yes&ordertype=0&page=1#pid7232627

今回講D簡簡單單的 教下大家上唇線
先望望今日主角marvel legends winter soldier
講真佢個樣真係好不堪入目 拆開玩個時嚇到我9叔叔
本想揼左個頭佢算 皆因太樣衰 但睇過強人repaint之後 確定膽粗粗試下佢 死就死啦

首先要準備有
THINNER 棉花棒 紙巾 real gundam marker
PS:real gundam marker 唇色唔一家要用呢隻色 可以用鮮色D的 隨大家喜好

ITS SHOWTIME

一樣啦 用棉棒浸THINNER 係玩具上慢慢掃下佢
PS:呢個步驟好睇技術 所以要小心

跟住就要用real gundam marker上唇線 上完有出界的地方可以用紙巾OR棉棒搽走佢
PS:我個人覺得唇如果上太厚會好唔自然 好假個樣 所以我都係好似滲線方式
       上完之後 搽哂佢 留低一條淺淺嘅唇線就算

比D圖大家比較下 我洗油個時的情況
PS:由於有D位比較難洗 如鼻成樑兩側
        我建議你可以用尖頭棉花棒 姐係以下呢款

終於都大功告成啦 希望大家岩用啦
你的回覆是我的動力

讚!咁至係玩玩具!
堅有heart!!!~~~~~
一路睇一路笑:DD
呢個絕對係我今年內睇過最正的教學post
其實洗唔洗分別不大
回復 5# avengers2012

各有各睇啦 但如果ht出到咁嘅死樣 一定媽媽聲
不過孩記呢個價錢 兩個頭雕先放過佢
若果孩記只有冇面罩頭雕 呢隻野吸引力會大減
回復  avengers2012

各有各睇啦 但如果ht出到咁嘅死樣 一定媽媽聲
不過孩記呢個價錢 兩個 ...
d713245 發表於 21-4-2014 06:18 PM

我又唔會將孩佬同HT比,只係孩佬今次的上色我已經收貨,閣下再油過我又唔覺得差太遠,況且我無閣下的功力,唔搞好過。
CHING影得好攪鬼!:x,支持下!
咁有心既教學
不得不like la:71:
唔支持唔係人 :71:
CHING, "Smoking seriously harms you"..... 食少支啦:)
謝謝師兄分享{:1_235:}
有趣有用的教學,多謝師兄分享:71:
整得好好  可惜我仲未買到
very good sharing :71: