Toysdaily 玩具日報

查看: 14279|回復: 12

[改造交流] Takaratomy DMK02 Transformers Bumblebee 改造

一年前既大黃蜂舊作,TF4 未上前分享吓。

主要改動為:
- 眼睛和胸部加了LED,並用了獨立開關,電源可用自身的或透過地台取從USB取電
- 胸部追加動力管改成可動
- 保留額頭上標誌
- 多次參考電影片段, 機械人跟汽車碳纖部份完全不同, 最後決定跟汽車設定
- 地台設計成可更換不同場景, 不過現時只造了一個.....

左至右上至下
1. 胸部加工改成可動
2. 尾燈位置? 重造
3. 追加碳纖貼
4. 尾燈位置? 重造
5. 追加碳纖貼

左至右上至下
1. 非常粗略的佈線圖
2. 腳底加磁石經由地台取電
3. 胸部LED製作
4. 胸部LED測試
5,6 全身佈線
7. 雙眼LED製作

上至下左至右
1. 地台加鐵尺
2. 地台佈線
3. 簡單的情景地台
4. 地台基座及情景地台面,加金屬片用以給電
5. 極簡單LM317T電路

左至右上至下
1. 佈線後正面
2. 除了由地台取電,加了電池及眼睛和胸部的獨立開關
3. 佈線後背面
4. 電池夾的製作
5. 腳部佈線

另追加汽車形態, 由老番 Camaro 2011 改裝同加燈, 但忘了加車牌
{:3_140:}

改造前後比較

變身前後

Thank you
極具觀賞性!!:shiny:
睇過好多transformers repaint, 模型又好, 玩具又好, 乜乜舊化, 改色電鍍都見過.
樓主唎隻最合我口味乾淨上色小比例但又夠多details. 充分表現到個機械設計
非常正嘅display piece. 仲有影相氣氛很到位∼
回復 3# flash

謝謝欣賞,分享最開心莫過於有人認同{:3_137:}
這東西變身設定本來就充滿矛盾,明顯是以Camaro 舊版做機械設計然後Chevrolet才推出2102 版。而另外戰損後既變身更不能接受,因此很難說服自己用舊化戰損形象示人。
nice tutorial :71:
真係好靚{:1_197:},非常有心機同技術,睇相後我都想砌反隻,可惜這隻已很難尋!感謝分享!
回復 1# kwluk717

很精彩的分享吧
多謝大大
真係好靚,非常有心機同技術,睇相後我都想砌反隻,可惜這隻已很難尋!感謝分享!
kfvlkm 發表於 24-3-2014 11:14 PM

謝謝欣賞,有心機不敢當,虎頭蛇尾之作,不少問題其實是相片效果隱藏了。部車忘了車牌同冇左定風翼就知{:2_312:}
再加點日光相, 清楚D

真係正到無朋友,我有你一半功力就好
真係正到無朋友,我有你一半功力就好
kevchan1103 發表於 28-3-2014 11:03 AM

過獎啦, 我影相有你一半功力就好:71:
十級靚!!!!   好鍾意令身的黃色!!
Looks so good! :71: