Toysdaily 玩具日報

查看: 10673|回復: 9

[分享討論] 蒼藍鋼鐵戰艦

有冇人睇呢套野?老友介紹,題材幾新鮮,大量女角攪到我幾廿歳都每星期追:no:睇完簡介再睇動畫你會e........咁嘅?同想像中唔同,小弟強硬推介{:1_220:}
故事簡介[from維基]

在21世紀初,人類因全球暖化的影響而失去了大半的陸地。此時,在世界各地突然出現了搭載着神秘超兵器、真面目不明而被人類稱為「海霧艦隊」的戰艦群,以壓倒性戰鬥力把人類驅逐出海洋,切斷各大陸與島嶼之間的聯繫,令人類的文明和繁榮大幅衰退。對「海霧艦隊」毫無招架之力的人類雖然失去了制海權,但並未放棄重新成為海洋的主人、在海洋上自由航行的打算,一直謀劃著對「海霧艦隊」反擊的「大反攻」之日。故事始於被稱為「大海戰」的人類和「海霧艦隊」首次交戰並慘敗的17年後,原士官候補生千早群像與其同伴們搭上叛離「海霧艦隊」的潛水艦「伊401」,並與「伊401」的心智模型「伊歐娜」一起接受突破「海霧艦隊」的海洋封鎖、運送人類反擊的希望的委託。人類與海霧艦隊間的戰火再次展開……。
其實我都覺得幾好睇...
不過唔知點解好似無咩人氣....{:1_209:}
謝謝消息,上網搵黎睇下先 :77:
我都有追......高雄:35:~
剛剛看了第10話:help:

爛尾
佢漫畫仲講緊班主角去緊美國,依家仲同班美國海霧打緊
仲有佢將決定性嘅大和抹去,就知道佢會改ending
改得ending就九成爛尾了,就好似第一套鋼鍊咁。。。
竟然咁就完左? 會有Season2 嗎?
老豆都冇埋,世界就變咗。亞媽又未見新抱,高雄已經以身相許。