Toysdaily 玩具日報

[詢問] 請教各ching 玩具櫃問題. 最新update 3/3/14 at page 3

下面櫃自然D
如果造到底 , 就算坐係梳化視線直望都睇唔到
底下的睇唔睇到都係視乎放的玩具大件還是細件吧
如果是12吋都唔算細件, 放在底下都可以 (當然無比放上面咁靚啦)

以我設計自己個櫃的考濾供ching參考, 看看能否有一點點的幫助!

1. 我家有細的小朋友, 玻璃門落到底怕會有危險
2. 雖然好想放多D玩具, 但也要安排收放家裡雜物的空間
3. 我的玩具多數都是扭蛋等細細件, 大件的有但不多, 咁細粒放在底部又真係好難觀賞
4. 我安排了餐枱泊在櫃門前方, 一來不想枱泊在玻璃前, 二來泊了枱都看不到下面
    所以的櫃玻璃高度只去到枱面為止. 這樣小朋友吃飯時也不怕他多手多腳踢到玻璃啦.
回復  mcdonaldsmark

回復  edmondphk

其實是咁的, 我本身想做落到底的, 最下層放大件合金( 大力神 ...
BBCC 發表於 28-11-2013 03:42 PM

O依! 原來我造的櫃濶和高同ching那個非常接近(只有5cm內的分別),
只是深度分別較大吧. :65:
回復 18# 4mm

Ching 咁放得多唔多呀,算大or 細?
回復  ray文
回復  tsubasacamille
really!!!!! ray文可以分享下ma?
BBCC 發表於 29-11-2013 03:34 PM

唔好聽佢亂講,其實tsuba……先最有經驗……你去睇佢個大櫃就知……{:1_197:}
回復  4mm

Ching 咁放得多唔多呀,算大or 細?
BBCC 發表於 30-11-2013 12:57 PM

我那些细细粒,以隻數就多,
以主觀感覺,
多一個這樣的櫃就真係大部份可以display 到出來了。

我冇玩12吋
如果我做個櫃放12吋,
我會做2至3种深度的玻璃層板。
eg
櫃內隆可放15吋深的層板4層
我會在每塊15吋層板高2吋的位買放一塊7吋的層板,
這樣如果前後排display後排都唔怕睇唔到。
你柱位做書櫃嗎?
為何不做埋Display 呢?
就算不同深度都唔會好覺的。

回復 1# BBCC
如果全透明,要考慮封好隙縫造好防塵。下面有櫃好。~~~~
回復 23# 4mm

係師傅主意,我都想做全部玩具櫃
回復 17# 4mm

多謝Ching意見,好煩呀,琴日先拆晒d嘢..
完全明白
我年幾前裝修
裝修真係超煩
不過一般他們拆嘢後就會唔見人
回復  4mm

係師傅主意,我都想做全部玩具櫃
BBCC 發表於 1-12-2013 05:54 PM

書櫃第日唔夠要加好易
玩具櫃要加就好難
到時一句話個廳已經有個咁大的還不夠
唔可以加的機會好大
所以有得造就盡大