Toysdaily 玩具日報

查看: 12917|回復: 10

[作品分享] 沒有最好, 袛有更好~ TONY STARK'S WORKSHOP MK II

各位師兄好~ 又係小弟~ 無幾耐之前小弟POST咗一件小弟砌咗半年既LEGO作品, 係小弟第一件以場景做主題既作品, 亦係第一次令小弟喺TD攞到"精華"POST既作品, 真係好開心{:1_221:}

今次小弟要同大家分享既, 唔係一件全新既作品, 嚴格嚟講都係同一件作品, 但係因為IRON MAN 3 BLU RAY推出之後, 有更多關於TONY STARK個WORKSHOP既資料出現咗, 令我可以幫呢件作品進一步"補完":36: 雖然IRON MAN 3 既熱潮已過, 而TONY既WORKSHOP喺電影裡面亦都已經石沉大海, 不過小弟對呢個題材同LEGO既狂熱依然無減退~~~ 可能正因為LEGO根本就無話會有"完工"既一日, 所以呢份狂熱可以燒到咁耐~~~

以下係未改之前(小弟上次既POST)
TONY STARK'S WORKSHOP MK I

希望各位師兄繼續支持, 俾啲意見~ :57:

好啦~~~ 去相

先嚟睇睇整體外觀, 不惜工本:70:鋪咗地板, 令完成度睇落更高, 右邊加返一道牆, 以取得更完整既感覺

招牌POSE~ 可以見到"打地台"係新設計, 雖然小弟唔係第一個咁樣砌, 但個人覺得咁樣同原著較接近~~~

HALL OF ARMOR經過少少更新, 追加返門口兩邊既發光門框~~~ 效果係咪比淨灰色好呢?

通住地牢既樓梯無改過~ 袛係裝飾, 俾少少想像空間大家想像吓下面既嘢............ (好可惜個地台唔夠高, 做唔到更深既感覺.........)

呢架黑色車係依然健在, 心目中好想佢係藍色, 係無奈搵唔到件, 他日一定會搵部新車俾TONY:he:

呢堆工具無乜大改動, 值得留意既係右手邊既小型工具架, 雖然設計同電影有好大出入, 但信我吧, 有妙用的:p

木人樁再嚟~~ 我實在好鍾意呢件小道具, 100%小弟設計:!

TONY背後呢兩座嘢, 係小弟今次更新既最大重點, 正因為睇完IRON MAN 3 BLU RAY既特典之後, 睇清楚咗TONY個工作室既呢個角落, 原來有一部MILLING MACHINE同CUT-OFF MACHINE, 仲有一座由IRON MAN 1同2已經存在既高身工具櫃, IRON MAN 3裡面, TONY就係坐喺呢個大櫃上面重組爆炸既案情.........:36:

兩張工作枱都保留返~~~

更值得一提既係, TONY既機械助"手" DUM-E, 放棄咗LEGO CLUB提供既設計, 重新設計過, 依家係咪更似電影既造型呢?

呢個新設計, 可動性同可玩性意外地提高咗{:1_208:}

用咗淺灰地板, 本來唔係小弟既首選, 但為咗唔同個HALL OF ARMOR撞色, 唯有用吧~~~ 有睇我上次作品既師兄可能會留意到, 圍住個"打地台"既幾張枱, 都係新設計, 更加簡潔, 但係就無得固定喺地面:63:

好啦, 下頁再貼相:)
Very Nice!  wonder how many brick link order you put it to get all those parts!!!!

:52::handshake:

開始測試前既一刻

另一角度

OK I think we got this~ send them all!!

努力工作中.......

八卦既DUM-E

用手機好難影既特寫.............

有JARVIS仲駛乜用NOTEBOOK??

另一個好難影既招牌POSE, 順帶一提, HALL OF ARMOR維持直線排, 其中一個原因係........曲線太難搞:cool:但本來既爆炸功能就可以保留返(袛限左至右4個):DDD" />D" />

好啦, 開故!! 小工具架既"妙用"~~~ 等TONY可以同PEPPER可以浪漫吓~~~:shy:

TONY: HONEY I CAN'T SLEEP..............

好啦~ 今次就分享到呢度~ 希望大家鍾意~ 多謝收睇:64:

P.S. 版主大人, 好抱歉今次小弟仍舊係用緊低清既手機相:64:但小弟已經盡咗人事, 又買影棚, 又買燈.........依家袛欠最貴既一件......相機:69:
回復 2# Vaio

BRO~~ local order on foot? MANY~~~ BL order? 5 or 6.....:69:
very very good design & moc:71:
師兄厲害!  :71:
厲害 :71:
師兄可以繼續擴建大宅:x
回復 5# SimonC

回復 6# skinfung

多謝兩位師兄支持:$
回復 7# rider_kabuki

多謝師兄........但大宅嘛..........真係富有人家既玩意{:1_208:}
我只可以講三個字 ~~ "冇得頂" :71:
very very good design  x 2!!