Toysdaily 玩具日報

查看: 7491|回復: 15

[改造交流] 自組Die hard 4.0 John McClane(慎入!手機傷眼圖!!)

一直都想擁有Die Hard 造型嘅Bruce Willis figure,但玩咗figure咁耐都搵唔到一個令我滿意嘅頭雕,所以自組計畫一直放埋一邊,自從HT出咗老布頭雕後立即重燃自組計畫

由於HT嘅老布身材同真人有啲距離(真人粗頸同少少肚腩)同埋考慮到之後內衣同皮褸嘅厚度,所以諗到用史太龍body改幼手(老布一定冇史太龍咁粗碌手瓜)而咁改又會出現蟹手嘅情況,所以狠心地幫Body做咗個加拿大嘅手術

之後喺Y拍幸運地搵到好耐之前某廠出嘅Die Hard4.0戲服套裝,二話不說瘋狂下bid立返屋企用作自組,但世事邊有咁順利呢?套裝嘅褲竟然因為改用史太龍body變咗粗腰而著唔落!

老布冇褲著嘅狀態足足維持咗個多月,冬天就嚟都唔係辦法,曾經想過去in point阿姐車一條褲比佢!但就喺一次攞1比4 batman前亂逛之下竟然比我搵到同電影中款式同顏色有八九成似嘅長褲!老布有褲著了!

雖然自組完成但其實都未係完美,真人雙腳冇咁長,HT body美型了,加上件綠底衫較短,同埋條褲都係窄,不大忠於真人造型,但已經係能力範圍try my best,希望大大們喜歡∼

支持自組!!:71:
衣服貼身自然, VERY NICE^^
不過因為師兄轉左幼手臂, 變成舉手時膞頭有點"戚"起左...

自組完成後, 果份樂趣, 有時比起一隻隻現貨買返黎, 重要大!!
大大一言中的!
但其實好多figure都有呢個缺點
而我呢隻更因為皮䄛厚度令缺點更明顯
唯有棟篤企了

回復 3# haha_muse

自組真係好玩!由擬定角色到收集配件到改造,當中漫長,患得患失嘅感覺,比就咁買隻現成嘅完成品返嚟楝喺度,果份滿足感大好多!
頭雕 ho jan, much better than all other makes in the market
回復 5# schumy

多謝欣賞
嚟緊計畫自組其他角色
完成後再post相比上嚟大家點撥下
套衫好正,nice 自組,得閒去雞旺睇下有冇尼套衫先:x
自組就好似去街市買餸番屋企煮,
煮乜完全由自己control, 夠自主!

盒裝就好似去餐廳食飯,
唔洗諗有人煮埋比人食, 夠方便!

各有各好!
回復 7# 小志強

機會好微了,我都係係Y拍幸運地揾到部分配件,eBay炒到好貴

回復 8# joo200456789

大大形容得貼切,我會將頭雕比喻為主菜,主菜唔得配菜天花龍鳳都係無靈魂的
小弟心目中有幾個想自組嘅角色都係因為市面上冇啱心水嘅頭雕而暫時放棄
完美自組:71:
捨得用龍哥素體改裝,呢個情緒真係唔係人人做到!
回復 11# 上帝

多謝欣賞
冇計,要粗頸加肚腩,捨龍哥body其誰?
回復 12# haha_muse
Bane/ Noland:42:
雷神爸爸奥丁,最适合。不用换手臂。
thks for sharing....................