Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 給自己的生日禮物 MA.K Snowman (加製作過程,多圖)不定期更新

自己動手,味道特濃,支持支持:71:

後補返少少過程:
買返來硬直企定定
[img][/img]
之後就狠狠地 劏手 劏腳 劏身 令到模件可著上去隻BODY
[img][/img][img][/img]
[img][/img]
初步組合完 覺得1:6點可以冇可動手 拎下野 擺下Pose 但搵極都搵不到有咁大隻的模型手
結果冇計 要用膠板自製 結果發覺捉左蟲 同搵左自己老襯
[img][/img]
[img][/img]
點解會搵左自己老襯 係因為 一隻手 係有五隻手指 要重覆做幾次
到做好晒D手指 先發覺好難用得返原本隻手掌 結果又再厄自己 膠條好易鋸姐 整埋佢啦
[img][/img]
最後再解決埋個手指公關節問題 完成左基本的手[img][/img]
搞完隻手 就到個頭頂蓋喇 有左手指關節既痛苦經驗 好快就搞掂了
[img][/img]
跟住開始上底灰 補下畢地之類
[img][/img]
跟住覺得前而塊裙甲好似好細 又把心一橫  [img][/img]用膠板造過
聖衣神話方式 著上個素體
[img][/img]
[img][/img]單眼佬
跟住就開始上色 因為第一次玩到咁大 所以都係揀最簡單既雪人來造了 迷彩留返下次吧
[img][/img]
上幾層後
[img][/img]
跟住就開始舊化了
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]最後消好晒光
禮成 謝謝大家
Can any bro pm me where to buy?

OH PM不到你 SORRY
在雞旺地庫
網主我這樣講可以嗎?會不會在賣廣告 如有請告知 即DEL 謝謝 :64:
Too bad I'm from Singapore... Can't find on ebay
又一個強人 ,犀利。
好正的分享!!!獲益良多︿︿
不過今日去雞皆搵過已經冇晒貨………………
Ching, 想問下呢個係乜物料?易唔易cut ? Thanks!

終於揾到你個 post ! 果然係高手兼有耐性改

我都熱鬧 post 下我隻 1/6 雪人 ! 冇大改只係改下D細位 !

Bro dragonken, 可惜可惜
Bro kugapo, 佢不是模型膠 係軟身的 幾易CUT 不過我初初用界刀有D不順 之後用筆刀 利D會好D好快就CUT好晒
Bro riko, 謝謝你同另一位朋友成日比我煩住去問長問短就真XDD 你個頂蓋好正 D金屬位好正

另外,BRO我個等級發不到短訊呀,所以我都不知點可以覆到你呢sorry呀 :64:
[img][/img]

再努力 遲D再同大家分享:)
如此強貼!加分支持!!:77:

我也入了 Medicom 的雪人。希望有機會分享。。。:unhappy:
回復 26# grey825

擋到甘....勁呀!

E隻灰搪膠料應該好擋過之前隻料
Thx Bro Douglas
極度想見識下呢隻神物 希望快D睇到你D正相XD THXTHX
Bro Riko: 係呀 十分軟身 好快就cut好晒
停左一陣子

再來少少update
高左合返DD比例
[img][/img]
全開
[img][/img]