Toysdaily 玩具日報

查看: 15371|回復: 16

[LBX] 獨角獸轉世??~LBX Dot-Blastrizer~

之前GUNDAM AGE時我說故事及賣玩具的方式也帶點LBX的風格,
估不到在新一輯LBX中就看到UNICORN GUNDAM在LBX轉世再生了...
那按GUNDAM中的劇情這台Dot-Blastrizer難度會有藍色有爪的二號機及金色雙盾的三號機??

聽買玩具的老闆娘說這一款滿去賣的,入貨不過兩天就完售了.
還好由於時間關係她留了一盒給我.

~~~~~~

產品名稱:LBX Dot-Blastrizer
出品商:BANDAI
出品日期:2013/8
建議零售價:1,500YEN

之前也介紹過幾款LBX系列的產品,不過除了第一款ACHILLES是普通版之外,其他的都是HYPER FUNCTION或Z MODE系列,
其實普通版我也入手了不少,只是有分享的不多.原因是LBX模型大都有趣,但又未去到我可以寫到一篇的程度.

這一款Dot-Blastrizer在故事的第22話登場,而且可能為了追上產品的進度,在同一話中已經啟動了Destroy Mode(誤??)...

其實一些嘍囉機都很吸引,但看來市場問題,這一回BANDAI都只集中在主角機上.

就像下面的兩台,如果BANDAI出我一定買!!
(大叔口味太重了,小朋友才不理你呢...)

Dot-Blastrizer特別有趣是在故事中這機體裝上了一個名為Ragnarok Phase的系統,啟動之後會大幅提升機體的速度及操作性,
就如同UNICORN GUNDAM的"爆甲模式"一樣,不只是性能上連外觀上也差不多.

看看今次的模型了,
配件相當豐富,當中差不多全是透明件.
貼紙忘了拍照,頗大張的,看來是因為這傢伙的配色有點複雜,
還好大部份不難處理.

雖然是模型只是普版,但已經可以爆甲,頭部,身體,肩膀,前臂,大/小腿,腳掌也有爆甲的機關,
而且除了頭部及要加上背面的翼之外,整個身體部份也不用換件.

頭部換件並不是整個更換.
如果不太執著細節其實不換也可.

跟用了十多話就報廢的"前"主角機比較.

武器主要是由雙槍變出來的不同模式.
雙槍BLAST MAGNUM

由槍變成的BLAST SWORD及盾牌BLAST GUARDER.

DUAL BLADE

Destroy Mode!!
SORRY....
應該是
Ragnarok  Mode!!

1,500YEN的價格比其他款式的貴了一級,但相對豐富又華麗的武器,可變兩個模式,吸引力還是不錯.

順便也讓一個大傢伙出場見見大家,否則也不知何年何月才見有機會介紹了...

其實這"強化外骨格"我也是很喜歡的,但要開一篇去寫真的想不到有什麼可以寫....

雖然官方設定這大傢伙可以搭載3機,不過我看兩機才合理,搭載三機時背面兩台只能勉強單腳站在踏版上,完全是超載呢!!

我都準備買
睇你個文章
我想快d買
我情願佢出強化裝甲好過成日出滑板,不過w中有出卒仔機卻無出貞德d
回復 1# warxv

不錯的介紹和講解, NICE
謝謝樓主的作品分享
睇完師兄既報告我都忍唔住走去買返盒,真係幾難先搵到.
E隻幾正,又好型,得閒出去入番隻,真係幾型
nice report. :71:
真係幾正,而且最初以為雙劍只有一份既件,原來係可以玩二流雙劍
買得呢隻, 又要買埋呢件.
redfish 發表於 20-11-2013 01:19 PM

原本隻BANDAI出得算有誠意.
呢隻紅版我一開始以為對翼會好流,不過睇日本介紹都足兩排件,仲分得幾細,所以期待中,唔知今個星期派未??
,唔知今個星期派未?? warxv 發表於 20-11-2013 02:44 PM

Today(pic from FL facebook)
好!!一返香港就買!
不過星期六,日都仲要開工,買左睇怕都無時間砌....
回復 12# warxv

買左都無時間砌:x

bring back to office, and use the lunch hour to finish it...:75:
回復  warxv

買左都無時間砌

bring back to office, and use the lunch hour to finish it...
ygat2005 發表於 20-11-2013 09:07 PM

有時都唯有咁,但如果不能"一小時決勝",砌淨D好鬼#癮...所以近來都係砌LBX多就係貪佢快砌好.

隻G-EXT我都買咗,齊砌都覺得好OK~~
由其係隻飛機造型真係讚~~
合体後夠重型~好似ALPHA2 真女隻合体機~~GOOD~~~
呢隻絕對買得過~~~:p

P.S.順道講開,動畫裡面合体過程好有勇者王FEEL~~~~233