Toysdaily 玩具日報

查看: 12902|回復: 9

[詢問] 想買相機映人偶

可惜筆直有限! 唔知RX100 II掂唔掂呢? 請各高手比D意見:77:
如你唔要反mon, NFC ,熱靴插座 RX-100低d,

可惜筆直有限! 唔知RX100 II掂唔掂呢? 請各高手比D意見
predator 發表於 25-8-2013 03:47 AM
我本身一向都係DSLR用家,
由DX用到FF, M43我都有用,
RX100M2 因為用上1" CMOS,
畫質係唔錯,ISO比M43好。
係一部方便得來又有畫質的DC,
他的F1.8完全做到散景效果。
budget有限RX100, 有多少少Budget買RX100M2唔會令你失望。
影玩具 / figure 主要係睇你點 set 個 棚 同 燈 ... 基本上相機其實唔係最重要因數 !!
如你唔要反mon, NFC ,熱靴插座 RX-100低d,
taken 發表於 28-8-2013 10:32 AM

我本身一向都係DSLR用家,
由DX用到FF, M43我都有用,
RX100M2 因為用上1" CMOS,
畫質係唔錯,ISO比M43好 ...
RCman_2009 發表於 28-8-2013 05:03 PM

影玩具 / figure 主要係睇你點 set 個 棚 同 燈 ... 基本上相機其實唔係最重要因數 !!
Vince 發表於 28-8-2013 05:33 PM

多謝甘多位師兄比既寶貴意見:77::77::77:
小弟受大家毒害、而家想學某版主甘比多少少出部650D或700D:26:
多謝甘多位師兄比既寶貴意見
小弟受大家毒害、而家想學某版主甘比多少少出部650D或 ...
predator 發表於 29-8-2013 05:21 AM

作為一個CANON多年用家,我唔認為今日的CANON仲係一個吸引的牌子,
性價比每況愈下是主要問題.特別是鏡頭!
相機的介面越來越傾向DC方面,除非你買到中高階7D,5D幾級數,否則都好難有回一部單鏡機應有的手感.

仲有在TD出現的玩具在我角度絕大部份有好的燈光之下有部可以調整光圈的相機都夠了,成品玩具又唔係搵食,下下用DSLR去影有點搵高射炮去打雀的感覺...
多謝甘多位師兄比既寶貴意見
小弟受大家毒害、而家想學某版主甘比多少少出部650D或 ...
predator 發表於 29-8-2013 05:21 AM

入門單鏡相機的機身只是一個手柄,真正的靈魂是鏡頭。
進入DSLR前先問問自己會否放入金錢買高質鏡頭?
入門單鏡相機的機身只是一個手柄,真正的靈魂是鏡頭。
進入DSLR前先問問自己會否放入金錢買高質鏡頭 ...
RCman_2009 發表於 30-8-2013 12:57 PM

小弟打算先買入門連鏡頭既DSLR練習下先:(
熟習及學成後便會考慮買其它鏡頭! 也知道這是無底深潭{:1_237:}
不過學無止境:$
作為一個CANON多年用家,我唔認為今日的CANON仲係一個吸引的牌子,
性價比每況愈下是主要問題.特別是鏡頭 ...
warxv 發表於 29-8-2013 05:21 PM

Warxv師兄有冇其它介紹? 其實見倒你地映既相,已知道燈光同光圈既重要性,
唔多唔少都喺你地身上學左野{:1_210:}現小弟只差實淺一步:(
當然如買左DSLR,將來也會映下風景人像,雖然到時鏡頭、技術另談啦:ice:
頭像被屏蔽