Toysdaily 玩具日報

查看: 11341|回復: 30

[分享討論] HT Iron Man的電池漏液問題

請教版上師兄HT的Iron Man系列是否有發生電池漏液現象
因為還沒有合適的櫃子
我從MK-I到MK-VII都還未拆出擺設
連電池的絕緣片都還留在裡面
想問看看如果是這樣電池還是會漏液嗎
是否還是要拆出來比較保險?
我顧慮的是有時拆螺絲時螺絲太軟都會有刮痕
所以如果可以我不是很想拆他...

另外如果電池漏液滲出各位師兄有什麼秘方可以清理乾淨而不讓顏色跑掉嗎
回復 1# tenjow

建議先拆電
師兄一定要拆電~

:)

1隻都未拆?! 假設1同2係新版,7又咁新當佢地未出事,但其餘果D9成都出晒水了⋯
絶緣膠不能防止任何事,一樣照走電同漏水!
一漏水而令金鐲接點生銹就麻煩了⋯
感謝師兄們的建議
我越來越擔心了:50:
但除了馬7以外我都塞在倉庫裡
先前一直很懶的去翻出來
看來今晚一定得處理了...
希望不要有事
我多數一個月內拆... 唔拆大令樂... 建議SEARCH舊POST解救漏汁辦法... :68:
我之前有幾隻後追im買番嚟都未開過盒未拆過電,買左番嚟都即拆電,不過有d電都已經爆左,津都乾晒架喇,有d仲有少少銹漬。
順帶一提, 配電池 (SR621) 既話建議去鴨寮街, 晒相舖 9 至 12 元一粒 Maxell
鴨記 Maxell, 10元一排 5 粒 (肉眼判斷包裝質素同電池身上刻字, 係正版電, 有錯請大大更正)
電池一定會漏 只係遲同早的問題 hottoys因為用cheap電 所以快D  建議換電或長放唔開燈 拆電
電池一定會漏 只係遲同早的問題 hottoys因為用cheap電 所以快D  建議換電或長放唔開燈 拆電
有隻心口著唔到燈, 應接觸點有問題, 邊度可以維修呀?
大大!你快處理,無論有無事都同大家分享下,等大家知多樣野,因為你個D真係放左好耐,可以做個借鏡! 謝分享!
我會買返嚟,跟住即刻拆,因為一定漏油!!!!!
回復 12# 宇宙之王者
今日將電池全數拆出
在MK-VII之前除MK-I 1.0、MK-II 1.0、MK-III戰損沒收外
其餘Iron Man 電池九成都還正常(表面乾淨如新)
僅餘下一成表面有稍微鏽蝕,稍有電解液滲出
但皆不影響發光

附帶一提
War Machine異色版的頭部螺絲鎖的相當的緊
在拆卸過程中已經出現崩牙的現象
因此我暫時不敢再繼續下去...
各位師兄在這方面可能得小心一點
回復 14# tenjow

謝回覆..!
在拆卸過程中已經出現崩牙的現象,試下唔用十字改用一字"批",
可能會好點,我尋晚都拆左,用十字批對唔正,留心一睇,個鏍絲位好似唔係唔係純十字,有少少灣,所以改用一字批輕鬆左!