Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 原罪

[玩具攝影] 卡碧尼(模魂)害怕悲劇重演 我的命中命中 越美麗的東西我越不可碰~~

第一次全噴罐+拋光,
效果算ok。
但誓估唔到,當一切都以為順利既時候…
會出現關節粉碎既慘劇T^T:63 ...
原罪 發表於 14-7-2013 01:30 AM

請問大大你關節係用咩紅色既油??
師兄噴乜油? 模魂噴油關節好易爆, 唔知用D 無O甘"那"O既油會唔會好D
riisdi 發表於 15-7-2013 11:03 PM

爆左既位,係手油郡氏金屬紅…
唔算厚…
:42:
請問大大你關節係用咩紅色既油??
高達迷戀狂 發表於 15-7-2013 11:58 PM

爆左既關節,係用左郡氏金屬紅,唔係厚。(因為金屬粉紅…我得一罐,仲要係旺角買既油。係T字頭外國牌子,好難配。用哂之後,用郡氏金屬紅,油剩返既件。)
RIP:69::69: 但係大大點樣用噴鑵做到珍珠白呢個效果呢? 買邊隻牌子咩no.既噴鑵 同點做架:63:
RIP 但係大大點樣用噴鑵做到珍珠白呢個效果呢? 買邊隻牌子咩no.既噴鑵 同點做架
呀渡 發表於 16-7-2013 01:41 AM

雙星噴罐。
TS-45珍珠白。

乾透後,再噴郡氏光油。多層…(我唔知我噴左幾多層啦…我剩係知我噴左兩個幾三個鐘:70:)

呢個真係要乾透…
人地話要乾1星期…
我已經心急,乾左廿四小時,就磨光…雙星磨光膏…三支…
我用化妝海綿打磨。

之後就咁既樣啦。
雙星噴罐。
TS-45珍珠白。

乾透後,再噴郡氏光油。多層…(我唔知我噴左幾多層啦…我剩係知我 ...
原罪 發表於 16-7-2013 09:34 AM

一定要噴郡氏光油@@?!雙星差d?(係噴珍珠白之前要唔要噴灰/白灰先@@?如果件野係白色的話@@)
另外噴多層光油 要唔要10層以上?
同埋你話要乾透 係噴完一層光油要乾透 定噴哂咁多層先等佢慢慢乾?
    {:1_206:}
我懶,無噴灰…如果件野個底深色。就應該要噴灰。
光油…我無研究,我隨便用。上光油前我會畫埋線先。

關於上光油。
小弟既方法係,全部件逐件上…
去到最尾既時候,第一件其實差唔夠可以再上一層…
不停噴…
所以我噴左一整罐:70:
大概每件件最少都有5,6層…
總之我薄薄噴,驚死就噴多兩層啦…

之後一定唔好掂佢。待乾
(p.s.朋友教路,如果乾既時候有塵,可以用沙紙輕輕磨走…(唔知用夾得唔得?)
但佢係我噴完哂先講…結果我係有少少塵既…)

總之噴完好多層之後,就等…

之後就係打磨既問題~
千萬唔好死力磨,我用有厚度既化妝綿(其實我第一次打磨,效果算滿意。因為有厚度,可以防止太大力…當然你要死磨,磨花佢我都無辦法…)

將打磨膏適量整落件度,磨到無膏就停手,
去下一隻更幼細既打磨膏。
直至用到最令果隻。

磨完哂我先洗件…之後用眼鏡布或者綿去卒令佢。

大功告成!(小弟係第一次試,如果大大唔放心,可以問下其他有更多經驗高手。)