Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] DIY LED照明玩具櫃

太靚了吧??~~~~~~~~~~~~~

我之前套櫃落成時都有出過 post

獻醜了~
frankylick 發表於 13-7-2013 10:58 PM
dead photos, i cant see (only me or someone else also experiences the same problem)?
回復 43# wilsonc8

大大你未提到火牛的型號,我的兩條LED用12V 5A 火牛一個可以了,但你咁多條燈條火牛應該是專用級的嗎?可否圖示一下放置的方法和位置呢?萬謝:64:
回復 39# wilsonc8

香港平均濕度都在百分七十以上,所以小弟想大大可能住在外地:35:。
所以我只會做防潮,無想過做補濕。:38:
回復 44# frankylick

Wow 又一勁櫃,大大都有摟主的燈糟嗎?
回復  wilsonc8

香港平均濕度都在百分七十以上,所以小弟想大大可能住在外地。
所以我只會做防潮, ...
mio 發表於 13-7-2013 11:58 PM

基於濕度呢個問題, 我都有研究過...:67:
好多師兄弟都話有裂皮問題....好明顯係過乾所至...( 因為潮濕係會發霉的..):36:
但香港地點解會過乾呢?? 如師兄你話"香港平均濕度都在百分七十以上" 但其實好多人屋企都會好多時間開冷氣,:69:
冷氣其實有極大既抽濕工能, 係對人造皮衫最大既至命傷~:ice:
所以 wilsonc8 兄講話放杯水, 係用作平衡濕度, 所以做補濕都唔係無道理架 !:58:
回復  frankylick

mio 發表於 14-7-2013 12:09 AM

燈糟係必要的, 因為LED 既光好刺眼, 直望見到光源係唔會靚的 ~:65:
我地係用 LED 燈條打燈, 所以展品夠光之餘, 一定要遮光源, 咁先至望得舒服 !:73:
但我用既燈糟係自己買其他物品改裝而成, 無樓主用個隻咁靚仔 !:(
但用途及功能都係一樣 :)
10A 220V-->12V 火牛1隻

回復  wilsonc8

大大你未提到火牛的型號,我的兩條LED用12V 5A 火牛一個可以了,但你咁多條燈條火牛應該 ...
mio 發表於 13-7-2013 11:49 PM
:shiny::shiny::shiny:
基於濕度呢個問題, 我都有研究過...
好多師兄弟都話有裂皮問題....好明顯係過乾所至...( 因為潮濕 ...
frankylick 發表於 14-7-2013 12:31 AM
我在大陸買的! 白光(帶少許黃) !
你用果隻是皮了膠的 ! 及用雙面貼的 ! 光度比較底 ! 如果轉我果隻也可以用貼紙上!

我下一步會試0下在玻璃底加杏色貼紙,做地反光測試!

燈糟係必要的, 因為LED 既光好刺眼, 直望見到光源係唔會靚的 ~
我地係用 LED 燈條打燈, 所以展品夠 ...
frankylick 發表於 14-7-2013 12:42 AM
如果格內尺寸是正方型,就可以做45度角去裝燈。否則就一定要試位!

回復  frankylick

mio 發表於 14-7-2013 12:09 AM
all photo links 403 Forbidden

how to overcome?  thanks
ching﹐想搵你果隻鋁角燈架﹐請問係咪大陸買?在那個場可買得到﹐謝謝

好靚!{:1_197:}
Try this  " flickr.com/photos/30760529@N02/ "
flickr前加www

回復 57# schumy