Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[玩具攝影] (一流玩具,九流玩家) YAMATO MB合金巨靈神

難得正經既post。。。{:1_203:}
看完即刻想去買10隻
samuellam 發表於 13-3-2013 09:14 PM

Samuel兄都要買??!:p
頭像被屏蔽
非常詳細既玩具報告,睇完有d想買翻{:1_208:}
回復 11# 原罪

sr我覺得會應該出得唔差,大大可以考慮吓:77:
回復  原罪

sr我覺得會應該出得唔差,大大可以考慮吓
老文 發表於 14-3-2013 08:59 AM

:p平先算啦XD
回復 20# 原罪

SR巨靈神我只擔心佢合金量有多少...如果同sr真魔神差不多...已好ok:71:
非常詳細既玩具報告,睇完有d想買翻
vgggyo 發表於 13-3-2013 11:53 PM

難得正經既post。。。
sundaydriver 發表於 13-3-2013 11:05 PM

看完即刻想去買10隻
samuellam 發表於 13-3-2013 09:14 PM

very good report.
Macross長谷有洋 發表於 13-3-2013 10:23 PM

師兄既報告很詳細
冬暖夏涼小恐龍 發表於 13-3-2013 08:35 PM

very good report,details.
馬仔 發表於 13-3-2013 08:16 PM
師兄既報告很詳細....也多得師兄既報告...呢隻真的可以無視了....我差d 就俾佢可愛既外型騙去買啦~
tonantony 發表於 13-3-2013 05:32 PM

Detail report, nice.......................
CombattraV 發表於 13-3-2013 05:30 PM

故事好得.............
老文 發表於 13-3-2013 05:30 PM

很利害的報告啊!!!!!!!!!!!!!!!
toy4jeff 發表於 13-3-2013 05:27 PM

謝謝各位回覆,
今天差點找不回自己的POST,
因為通常都會順著頭兩頁去找,
其他大大的發紫精華POST通常略過了,
可想而知我的帖, 基本上和精華無緣.

更正一下,
初時我以為這個巨靈神是我第一件, 也是最後一件YAMATO產品,
不過翻查紀錄, 原來群雄系列也是出自YAMATO的,
那我那超重神才是第一隻YAMATO產品.

http://toysdaily.com/discuz/thread-202402-1-1.html

http://toysdaily.com/discuz/thread-203817-1-1.html
剛收到另一消息, YAMATO倒閉看來是真的,
手中只有兩隻YAMATO玩具, 談不上感情,
玩開MACROSS的大大感受應更深,

不過從我那兩隻玩具來看,
都有一個共通點, 就是QC塗裝很好,
很多細件需分色的地方, 竟然什少出界,
很多大廠的玩具也做不到.

當然YAMATO普遍的定價也不算親民,
群雄初定價太貴, 所以才淪落到一大堆死貨.
平心而論, 玩具把玩的質素是不錯的, 比起CM的勇者系列.
YAMATO的玩具, 算是對得起售價.

但連這樣算是'良心'的公司也做不住, 是否意味著玩具市場更單一化,
只能容納更大生產和市場優勢的公司?
(當領匯上市, 踢走了不少小商戶, 租金也昂貴,
小企業也越來越少, 大部份人也是在大企業旗下打工的,
已少人出來創業, 副業另計, 是否也是不少地方的大趨勢?)
平先算啦XD
原罪 發表於 14-3-2013 12:47 PM

3字都可以略接受, 因為山口巨靈神也不多見, 價也1, 2上下, SR算是較抵玩了~~
唔影著燈?.......
老文 發表於 13-3-2013 05:11 PM

因為無電, 可能要拆走變形金剛D電先再影~~
回復 24# cliffordchan107

一個機械人可以見到佢"精神"的樣全憑一雙電眼...無光代表未起動...發光才會有生命感....所以呢隻SD一定要著住燈才"有神"..唔係就只會覺得佢跟本"未起動":51:
回復  cliffordchan107

一個機械人可以見到佢"精神"的樣全憑一雙電眼...無光代表未起動...發光才 ...
老文 發表於 14-3-2013 03:23 PM

機械人的'起動'就是雙眼發光, 人類的'起動'就是'動L'嗎~~
(回正題, 之前有版友出過更靚仔的POST, 發光眼+夜景更加一絶~~)
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-197084-1-1.html
回復 26# cliffordchan107

其實我覺得佢應該係對眼度噴上一層油,咁就算唔著燈在日光下也會"有神":43:
回復  cliffordchan107

其實我覺得佢應該係對眼度噴上一層油,咁就算唔著燈在日光下也會"有神":43 ...
老文 發表於 14-3-2013 04:28 PM

唔, 我都見過你係其他post講過, 完全同意,

好似hottoys小飛俠一樣, 有'開關眼簾'設計,
不要發光時, 用回實色, 那就算沒有光, 雙眼也不致太暗.

變形金剛雖是沒電的透光眼, 但因為腦後通空,
所以光綫入腦後, 也會有'發光'效果,
巨靈神腦後實色, 就算有多光綫, 也無助雙眼發揮效果.

我更在意它竟不包電~~
頭像被屏蔽
:$ 難得的報告:77:
謝謝師兄好詳盡o既報告:71: