Toysdaily 玩具日報

查看: 10895|回復: 41

[玩具攝影] [純價錢帖]玩完會變大人既玩具~~~~~~~~~~~~~~

飛廣告~~~~~~~~
飛廣告~~~~~~~~
飛廣告~~~~~~~~
飛廣告~~~~~~~~

今次主角就係佢,大人之性玩.........................AR 唔係係大人之超合金,日本南極觀測船--宗谷號。33魚9草,認真講一次,我覺得我真係變大人AR呢一獲:!

之前無聊聊底下睇左木村套南極大陸( 雖然同極地雪犬極之相似, 唔知邊個抄邊個呢{:1_215:}),見到D 狗狗既遭遇為之感動,太郎,次郎,力奇:help:~~~亦無為意原來套劇裡面所講就係呢隻觀測船----宗谷號。:47:

據維基百科所載,宗谷(そうや、船編號: PL107)是一艘日本破冰船。於大日本帝國海軍服務期間為特務艦,後來成為海上保安廳的巡視船(巡邏船)。該船為日本初代南極觀測船,是少數現存舊帝國海軍的艦艇。到現時為止仍擁有船籍,並受日本船舶法的管轄,必要時可解開船纜航行。:67:

而佢係有戰績可尋:
1.1943年2月18日的空襲中擊墜一架美軍軍機,不過有9名人員戰死,其後發出全員退艦(撤離)命令
2.1945年5月29日,姉妹船「天領丸」被美軍潛水艇擊沈。6月26日,「宗谷」與第126船團(「神津丸」、「永觀丸」、海防艦「四坂」、「第五一驅潛艇」)共同向船越灣大釜崎沖航行,途中「神津丸」與「永觀丸」被美軍潛水艇「鯛魚」號的魚雷擊沈。「宗谷」以深水炸彈還擊,成功擊退「鯛魚」號並令其受損。

估唔到一架觀測船背後都有D咁既歷史{:1_236:}

呢隻船基本配備呢...............我一D 都唔識{:1_237:}
都係上網抄算:
總重量:4,100噸
全長:83.3米
全闊:15.8m(連船腹)
速度:13.5節
引擎:柴油引擎2座2軸
出力:4,800匹
續航距離:12.5節15,000浬
艦載機:西科斯基S-58型直昇機2架
德哈維蘭加拿大DHC-2「昭和號」1架(同樣是露天停泊)
破冰能力:1米
貨物積載量:500噸(觀測用物資、初期值為450噸)

前言係咁多,最後都係個句: 太郎,次郎,力奇:sad:

睇番我地今次主角---AR 宗谷仔:love:

成SET野有好多ACCESSORIES,都係睇番官方相啦黃色一粒粒係油桶之類既東西,D 人仔,同狗仔太多,要續隻棟起哂影相,我一定會發老皮{:1_222:}

成SET 野最重要塊神主牌{:1_218:} ..............大人之合金WO:),玩完會生毛毛變大人架,望得耐仲會生仔TIM:35:

細部配件:雪橇加狗狗加人仔,次朗,太朗,力奇AR

甲:你話MARY 會唔會鍾意我啦,乙:MARY 佢係隻狗公 黎KA WO{:1_222:}

本人最鍾意呢架飛雞,但上色絕對不馬虎{:1_221:}

船尾位,甲板好DETAIL,上色一流,則面D 鐵板網眼,SIZE 均一{:1_220:}

仲有兩架直升雞跟TIM,機庫可打開,收埋兩架直升雞TIM:shiny:

操艦室同樣一D 都唔馬虎,丙: 山頂既朋友你地好{:1_220:}

船頭煙通位,如果開埋個LONE 就最好:ar:

細部位,船倉門都算係咁啦,仲細個一毫子AR:47:

船頭位,氣勢AR:*

整個遠鏡,你無睇錯,佢係識著燈既:shiny:

熄左燈就變成咁啦,枱座個四支白柱其實係LED 燈,乾濕電兩用:)

連LED 都唔用,嘩,走鬼AR,火燭AR{:2_286:}

再CLOSE UP D 望清楚{:2_323:}

船身手工都唔錯,成隻船舍底都係合金,收貨,起碼唔洗去五金鋪買{:2_295:}

另外一面,同樣細緻{:2_297:}

救生艇,D坑紋好正

自己睇比例{:1_222:}

船頭一樣都係咁正,D鏈上色無出界,不過條鏈樣係唔郁得KA,唔好痴心妄想

甲板位做功一樣精彩

好出航:!

最後三張,熄哂燈望住佢就係一個字:正:)

呢隻野向我心裡面完全超出玩具範疇,完全係一件藝術品,響呢一刻我終於脫離細蚊仔行列,變大人啦,AR媽我得左啦{:2_294:}
:36:我地咁啱呀.
.......................................
[Quote] 望得耐仲會生仔TIM [Quoted]

但願你願望成真!{:1_208:}
我地咁啱呀.
.......................................
Warmblood 發表於 26-2-2013 01:44 PM

{:2_310:}
嘩.........大人之毛毛呀!..........好勁呀!:shiny:

vic仔,你係得既!:71:
唔講都唔知佢運氣咁好.......死過返生.....{:1_209:}{:1_232:}

魚雷打中又唔爆.....飛機炸佢唔中.........觸礁又出得返o黎.........成隊艦隊中晒招都未到佢.....成個油箱掉入煙囪佢又冇升火..........真係運氣超班!!!!{:1_220:}
:help:太郎,次郎
造工同仔細度:71:夜晩著住燈望真係一流
樓主,可唔可以加電加 servo 改做 R�C 落維園玩??{:1_215:}
樓主,可唔可以加電加 servo 改做 R�C 落維園玩??
Godzima 發表於 26-2-2013 03:59 PM

可以加埋TURBO 行氮氣上大帽山砌TIM{:2_297:}
可以加埋TURBO 行氮氣上大帽山砌TIM
elvischoi 發表於 26-2-2013 16:05

咁喺咪見到尾燈就當贏??{:1_223:}
好毒又正{:1_221:},....我而家望下乍..吾想甘快生仔:shy:
What a cool post must add marks for suport! {:1_235:}
上色真係超精細

咁比起來 一點也不貴。
著燈舊化合金情境多件...:help:

仲要用埋微距驚我地睇唔清楚...:sad:

Btw, 變左男人之後,有無人封番封老毛比vicvic呀?