Toysdaily 玩具日報

查看: 9279|回復: 17

[GUNDAM] 新春自作孽

(因為玩具有加工成份, 故放在本區)

蛇年第一post, 首先祝大家新年快樂, 身體健康, 工作順利, 學業進步~~

因為假期有多些時間在家, 可以為玩具做多些平時沒有時間做的工作:
畫綫.

不過假期只完成了幾隻,
雖然只是簡單的畫綫,
可是怕綫太深太粗, 又有出界,
故畫完又洗, 洗完又再畫,
來來回回幾次, 以為大可接受了,
可是影完相, 放回電腦看,
還是有很多瑕疵.

有趣的是, 高達白色的部份很多,
中間有很多刻綫, 如不畫綫會很單調,
可是白色下, 如綫太深太粗, 有污跡和出界都會特別顯眼,
所以事先已用灰色的marker畫.

不過灰色的gundam marker比其他兩色黑,啡更差,
因為它不是一種純'灰色', 而是只是將黑色溝浠了,
所以深淺不平均, 來來回回重覆地畫其實和黑色沒多分別,
下次還是用鉛芯筆算了.

特別一提, 畫綫會走火入魔的,
逢綫也畫, 會越畫越多, 最後整隻玩具會變得很污糟,
其實玩具有些綫是多餘的, 加了反而不好,
畫之前若先觀察一下會更好.

上面都只是小學程度的小勞作仔, 難登大雅,
不過過程很開心,
平時少接觸高達動畫,
不知應為高達擺些什麽post, 影什麽相, 或作什麽劇場,
所以家中的高達玩具都是少玩少影,
不過畫綫的過程, 有多些機會接觸把玩高達的玩具, 也是不錯.
(另一有趣的是, 同是完成品, 同樣有不少刻綫,
我只對高達畫綫有興趣, 其他的玩具就懶得每隻畫了, 可能基於高達模型的文化帶下來的傳統)
不如買番支雙星既滲線油啦,玩過一次肯定你欲罷不能!!!:71:
線條幾好...............
不如買番支雙星既滲線油啦,玩過一次肯定你欲罷不能!!!
sundaydriver 發表於 18-2-2013 02:22 PM

四隻色!!:65:
四隻色!!
sundaydriver 發表於 18-2-2013 02:26 PM

呢隻係咪滲完用白電油抹番出界位就得?同埋油漆味重唔重?
因為屋企有小朋友,比較顧忌呢d味道
Thx。
呢隻係咪滲完用白電油抹番出界位就得?同埋油漆味重唔重?
因為屋企有小朋友,比較顧忌呢d味道
Th ...
shallbe 發表於 18-2-2013 05:40 PM

:65: 如果出界要即抺!因為好快起漬!!唔需要用白電油,因為係水性。
我通常唔駛用開油水,就咁用筆點少少滴响d線入面,
佢自然會跟住走!用得多就覺得好易用!!
佢既味亦都唔重,不過最好唔好畀小朋友亂掂啦!
:71:
不如買番支雙星既滲線油啦,玩過一次肯定你欲罷不能!!!
sundaydriver 發表於 18-2-2013 02:22 PM

我都想學下滲綫的,
此終滲綫較為正宗,
不過用marker的機動性, 得閒油兩筆, 比較啱我呢d無耐性~~
hopper360 發表於 18-2-2013 02:26 PM

對, 特別是閃光外型可動幾好的, 可是給我泡湯了~~
如果出界要即抺!因為好快起漬!!唔需要用白電油,因為係水性。
我通常唔駛用開油水,就咁 ...
sundaydriver 發表於 18-2-2013 06:10 PM

想問一下, 如果滲綫時膠面本身有裂縫, 點樣先可以避免滲到縫內?
hopper360 發表於 18-2-2013 02:26 PM

WAHAHA!!!我原來一路都睇錯左以為你講緊 “條線幾好” 。。。。:DD
仲心諗:邊條線呀?!又有幾好呀?!
想問一下, 如果滲綫時膠面本身有裂縫, 點樣先可以避免滲到縫內?
cliffordchan107 發表於 19-2-2013 12:56 PM

一係靠技術同手勢自己避。。。:67:
或者麻煩d,masking左先。。。有一隻手油masking你可以試下。。。
但係有時遇著d分模線。。。都好難避。。。:67:
一係靠技術同手勢自己避。。。
或者麻煩d,masking左先。。。有一隻手油masking你可以試下。。。 ...
sundaydriver 發表於 19-2-2013 01:02 PM

原來也有這樣的工具專門應付這問題嗎?
讓我多留意一些教學網站準備~~

真係同你越傾得多, 發覺你原來差不多樣樣都識~~
TF, 模型, 靚相, 如果加上靚仔就PERFECT池了~~(自貼PLS, HEHE)
原來也有這樣的工具專門應付這問題嗎?
讓我多留意一些教學網站準備~~

真係同你越傾得多, 發覺你原來 ...
cliffordchan107 發表於 19-2-2013 02:56 PM

講埋d衰野。。。。:p

其實好多野都係人地教我,我再分享!!
你有無上過雞旺21樓果間模型用品舖?
個老細超好人!你有咩問題佢一定答你!!
買工具之餘又可以順便問下佢咩工具可以點用,
或者想整d乜野又可以用咩工具!!

你會發覺學得仲多野呀!!:$
good work~~~~~~~~~~~~~~~~~~