Toysdaily 玩具日報

查看: 13933|回復: 10

[分享討論] [集思廣益] 大家是如何收藏玩具配件的?

小弟買玩具,拆盒後會入櫃,盒唔會keep,但散修修的配件會如何收藏?(手手腳腳同武器)
而家我係跟品牌咁倒哂同一系列的玩具配件落同一個盒仔,但當買多幾款時自然因為太似樣以分唔返開:?
各位師兄又係點做呢?

我自已無做,不過我知道人地用膠袋裝散件.....表面會貼label同寫上.印有分類標籤的:例如:"Robot魂 132 神盾"諸如此類....
小櫻 發表於 13-2-2013 07:40 PM

小櫻示範了...很好的例子....:71::71:
小櫻示範了...很好的例子....
hehemimi 發表於 13-2-2013 09:29 PM

THX兩位師兄,我果d figure 7吋至9吋不等,我再睇下邊d膠袋o岩駛:shy:
拆盒羅個玩具出黎,多數一定KEEP返個盒,DISPLAY 唔用既配件放返去盒個原裝位置度,咁樣會無咁易唔見,其實個盒都唔係好晒地方擺
超合金系列就會連包裝一齊儲,因細件太多同有啲好大件,唔知點整。SHF同ROBOT魂就盡量拆盒,同將背面包裝剪下用X能密實袋(比多少少錢換個質量好啲嘅)收起。
我以前都好有心機一包包分開D配件....但愈來愈多既時候就懶得搞,最後一推入哂盒算數{:1_224:}

我會 keep 盒, 唔掉~~~~~~~~~~~~~~~~~
box is a problem....for Fewture EX....  :(
Yes box is the main problem