Toysdaily 玩具日報

查看: 12220|回復: 16

[版務] 有關近期移帖事件

有關近期移帖事件

相信近日 已有多位朋友發現模型討論區的移帖情況
經向TD管理層查詢後 現在向各版友作一個簡單講解
事源世上有一種叫「道德塔里斑」既組織
其處事手法非常清晰  
道德 就是 道德   不道德的 就是 敵人
有人向版權持有人投訴
TD有懷疑侵權產品公然宣傳
而更頭痛的事  TD已收到某版權持有者代表的關注訊息
經與律師研究處理方法後
TD管理層將按律師提議
所有「非官方授權產品」訊息
將暫時歸納於情報區討論
希望各位大大釋疑吧
不是什麼特別原因
只是一個暫時性安排而已
始終如「模魂」、「GOGO」等產品
雖然有誠意  但知識產權就是知識產........
希望大家見諒見諒

BY 白狼
道德塔里斑... 多謝版主解釋!!

有討論不代表支持,玩具廠總好過明刀明槍造假雞蛋當真雞蛋賣,地溝油當花生油咁食死人。

而且拍賣網上 「模魂」、「GOGO」等產品多的是,道德君子不從源頭禁止工廠生產,有可用?!。Toysdaily 只是討論的版面,和那些供應商應該沒有經濟上的來往,禁止討論自由,這是版權法的立法原意嗎?

請教一問 Transformer Fans Projects 其實有無攞license呢
哦,我都唔係第一次被人移post,已經習以為常,久唔久都有,見怪不怪,某d.版主d  standard 好有問題,由初初好火到而家慣曬。
有關近期移帖事件

相信近日 已有多位朋友發現模型討論區的移帖情況
經向TD管理層查詢後 現在向各版友作 ...
白狼 發表於 2-2-2013 01:13 PM

作為版主, 白狼大大會為移POST而作詳盡解釋,
雖然我很久沒有機會在模型區出POST, 不過也要給版主說句'讚',
你是TD最好的版主(之一)~~
其實如果真係版權有問題
不如直頭唔俾任何有侵權o既產品出 post 啦
而家個 post 只係搬o左去情報區
唔通果邊就唔會有宣傳效果咩
搵o黎搞o既:38:

利申: 我有份出果o的產品o既 post

題外話
其實而家上 td 感覺真係好不爽
以前未分咁多區o既時候
出o的食玩 post 就唔知俾人搬o左去邊度
到而家o係模型區出模型 post 都要俾人移 post o既
真係乜野感覺都無晒:67:
good to hear that:66:
:77:無刪post~
已經覺得皇恩浩蕩~
白狼大,真心比個like你:71:
其實如果真係版權有問題
不如直頭唔俾任何有侵權o既產品出 post 啦
而家個 post 只係搬o左去情報區
唔通 ...
cchong420 發表於 2-2-2013 06:07 PM

都有道理, 去到另一區都係人人睇到, 而且可能仲多人睇到......
所以一向這個做法有點不明所以....
無刪post~
已經覺得皇恩浩蕩~
原罪 發表於 2-2-2013 10:43 PM

原罪兄仲唔謝恩?(笑)
無刪post~
已經覺得皇恩浩蕩~ :71:情非得意(見諒)
其實好多係度玩得耐既大大
都知  模區既最大禁忌 只係搵生意
其他 都係跟總版規行事
例如 三級相呀  開價錢呀 咁 ~~
今次情況  其實有多位版主同管理層坐低傾過
而大家當時共識真係唔想刪大家既分享帖
但亦唔希望管理層有官非
而情報分享  係一個幾灰色下既地區
其實我就希望一切不變
但有時一個小小共識安排
而大家心血 (真心 打字 影相 都係付出)可以繼續分享出去
我好希望大家可以包容一下

真心  我亦一樣要遵守有關安排 不可在模區出模魂同GOGO既作品  (不是未完成~~)
無錯,其他D版主同白狼比,真係被比下去。

quote]作為版主, 白狼大大會為移POST而作詳盡解釋,
雖然我很久沒有機會在模型區出POST, 不過也要給版主 ...
cliffordchan107 發表於 2-2-2013 05:52 PM [/quote]
相信遲D情報區會變為最旺既區,化零為整變回主版~:78:
道德塔里斑」既組織...........:?:Q....what a funny team in internet world:die: