Toysdaily 玩具日報

查看: 67103|回復: 67

[分享討論] 2013年一月東京之旅@台場&秋葉原 (上編&下編)

多謝大家對呢個Post嘅討論同支持:77: , 終於到下編啦...

第二站秋葉原

晌日本呢幾日天氣真係好, 日日都可以望到香港好少見到嘅藍天白雲.

如要講最多最齊玩具, 模型和模型相關工具,  ホビー天国一定係首選, 但價錢亦係偏貴.

門口擺左MG Nu Gundam Ver. Ka最後推住Axis一幕情景

呢D係我今次主要想買嘅模型補品

跟住就去睇一睇D中古玩具店.

久違了的MG HD版百式, 冇見好幾年仲升價好幾倍添 (當年價位4800yen, 而家香港都搵唔到添).

EX版白羊同獅子都炒到上11xxx yen.

Converge當然亦係當炒之列

一眾Converge兄弟大集結

仲比我晌Bic Camera見到跌破5000 yen嘅MG Nu Gundam Ver. Ka添!!

最後去秋葉原Gundam Cafe醫一醫肚

Gundam

同場加影

Char Aznable x Toyota Aruis @Sunshine City

內籠都有晒自護嘅logo

喂靚女!! 做咩眼甘甘望住人地啫, 唔通我太...:35:

後感

購物著數貼士
Bic Camera 同Yodobashi 呢兩張卡就一定要申請。只要你有一個日本嘅地址(唔知而家可唔可以用遊客身份填番自己當地地址)就可以申請, 而佢地亦唔會理你個地址係唔係正確。Bic Camera係用你買野嘅總消費乘5%做下一次購物折扣嘅積分,而
Yodobashi就係10%, 但積分只係有效兩年, 而遊客如購物超過10500yen 都有5%免稅, 所以你可以計一計邊個著數D。而如果有時間想格價買平野的話, 最好先望一望其他玩具店, 到最後先至睇呢兩間, 好似我買模型補品咁, 晌ホビー天国見到覺得貴, 跟住晌秋葉原Yodobashi見到仲平兼且仲可以扣積分添!!:71:

而大家如果忙去唔到秋葉原都可以晌新宿JR西口或池袋JR東口搵到呢兩間舖頭嘅ホビー館(hobby),其他的話就記得睇睇水牌有冇ホビー嘞, 因為佢地大部份店都係賣電子產品。

玩具炒賣
一心想買D好野番香港炒嘅師兄, 我諗應該都好難搵到好價, 因為香港冇貨可以炒起, 晌日本都一樣。反而有D舊模型再版後日本係比香港平同多款揀。

快捷去台場
大家如果住晌新宿或池袋而又唔需要睇彩虹橋景色, 坐埼京線到台場(東京テレポート駅)係比坐山手線再轉臨海線快一半時間。

最後, 如大家想去一處冇乜大陸人嘅地方, 日本而家係唯一之選。咁多日都係見過一次有三到四個貌似大陸人出現。

多謝欣賞, 更多照片可到My BLOG欣賞

真係希望yen跌多D快D可以又再去....:43:

第一站台場

今次係第一次去台場朝聖, 晌台場站落車係見唔到隻Gundam, 要繞過Diver City後先至可以見到, 所以一路行一路有種興奮莫名嘅感覺!! 終於見到嘞!! 我諗我都定格望左成分幾鐘.... 真係好熱血!!

ガンダム、行きまーす

Gundam Cafe

Gundam Front Tokyo 褔袋

Gundam Front Tokyo 無料區
首先就見到來自香港嘅今年Gunpla Build World Cup冠軍作品

同其他得奬作品

最正就係呢隻水中魔蟹, 真係整得好真實.

Gundam Front Tokyo 有料區入場劵

排隊入場前, 先黎個自護萬歲嘅口號...

入到去就見到呢個天幕影院, 好緊張!!

1/1 Strike Freedom Gundam 攝影區 (有料)

話實我而家都仲有呢副Bandai第一合HG嘅模型

Art Gallery

一年戰爭超大型情景

Gundam 00

1/30 Gundam RX-78

多謝欣賞,
更多照片可到My BLOG欣賞

All memories back... :shy:
Want to go japan again ........have 4 yars havent go la
羡慕ing~~~~~~~~~~~~~~~~~~
What is in the Gundam Front Tokyo 褔袋?:65:
What is in the Gundam Front Tokyo 褔袋?:65:
台場望住gundam真係好正
真羨慕...天氣好拍起來感覺就是不一樣.........:handshake:
我去的那天下著大雨....我妹說我也太lucky....東京很少下雨竟然被我遇到....:(
謝謝分享....:35:
All memories back...
Douglas.M.Saint 發表於 10-1-2013 06:02 PM

Me 2....
台場隻高達成日偷雞渣渣下鐳射劍又唔渣架:(
高達fans必到之地!!!!!!!!:$
All memories back x 3

上次9月去落雨、要買把halo 傘呢,多了一年戰爭場景
Thank you yr photo
very nice trip.  I have to go to Japan some day.
超羨慕ching可以去朝聖呀............:$