Toysdaily 玩具日報

查看: 17300|回復: 12

[玩具報告] 紅之惡魔!!!!—ROBOT魂 131 GUNDAM EYPON 艾比安 完全玩評報告

艾比安,應該係R魂入面,最型個五隻既其中一隻。正如好多師兄所講,佢一出黎已經無得輸,太型了﹗點擺都咁型,真係好正﹗去報告先﹗:71:其他足本玩具報告:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2 ... ticles/966466/index

個盒唔大,但相當重手,感覺到份量十足﹗:43:

內容幾多下,不過,有部分零件係專為變型而設既~其實隻腳我覺得有少少多餘,本身隻腳搞搞佢,應該都有變型腳既效果,不過整多個件都係想個效果好少少,呢一點都明白既~:58:

一企出來,感覺到既,就係霸氣﹗~~:66:

隻翼既可動度相當高﹗~~

整番個飛行POSE先~~:61:

係時候玩鞭先,支鞭真係幾好玩﹗

可以做到幾多唔同既動作~~:71:

不過,由於個盾都幾易掉下來,所以玩鞭既動力難色會有所減低~:72:

今次支鞭既節數好似多過多魯基斯,感覺更見霸氣~~

伸直真係好長下~

係時候玩劍鞭合一~~

收起條鞭,集中睇下把劍先~劍有兩把,一把大一把細,細既都比平常既劍長一點,大既都真係大好多,比艾比安更長一點~:34:

有條線仔連住個身,正﹗幾有特色~

飛斬,正﹗不過,大家要小心,因為連住劍柄個個線位都幾脆弱下,要小心玩~:65:

係時候去大劍先~真係大把好多~~~

可以雙手拿劍,不過裝上去再拿劍再整好個POSE,花既時候都真係唔少~:68:

係時候舉劍向上了~~合十手有兩隻,兩隻手既角度都唔同既~

其實大劍幾難玩,擺POSE都有D困難~~

係時候去下變型部分先~~~
個變型系統整得好DETAIL,而且唔算係好複雜,幾野就整好,感覺唔錯。換手可以理解,但換腳就有少少多左。唔係BANDAI係唔係想整多兩舊件推高D個定價~~

雙頭龍既MA MODE,感覺唔錯,加埋條尾真係幾正~~大家可以隨意調整個龍頭,感覺唔錯既~~不過MA MODE可以玩既地方唔太多,所以都係因應唔同既POSE、角度去影幾野~~:67:

好,係時候又去總結部分:

優:
1. 上色正,無咩出界,水口係有少少,但唔多
2. 設計有型,感覺一流
3. 可動性高,特別是高達系列常見既裙甲問題,艾比安解決了,很好
4. 武器好玩,正﹗
5. 變型系統易搞,唔錯﹗

劣:
1. 合十手掌幾難搞
2. 個盾真係好易甩下來,幾煩下
3. 換腳個下,始終都係唔係咁滿意
4. 把劍整得太重,手腕有承托不了的問題
5. 腳掌接地性麻麻
6. 背包幾易掉下來,隻翼有點鬆,可能係個別QC問題

小提示:
1. 大家玩個時,要小心劍柄條黑線,見白就出事
2. 玩鞭個陣,有三節EXTENSION既,不過佢地唔識扭,要注意一下

謝謝大家收看~~http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/966466/index:64:
POSE好有動感, 正
support!!:71:
yes 劍整得太重,手腕有承托不了...i don't like 條線仔連住劍.... may be cut 條線.....

thx good pics pal
nice poses~~~~ :handshake:
1. 大家玩個時,要小心劍柄條黑線,見白就出事

條黑線?定係指劍柄太幼會因重得濟斷?
nice photos of a nice toy.  support.
NICE PHOTO
CHING幾錢入ar??
NICE PHOTO
CHING幾錢入ar??
多謝大家支持
今日發現有人抄左我D圖去擺係Y拍度拍賣,抄圖唔係第一次,但尊重下人地個版權,應該出句聲先抄囉。另外個位師兄話貨物實物如圖,但係件貨係我既,實在唔知個實物係點樣。
其實件事好小好小,不過實在有太多人抄圖唔出聲了,小弟不得不發聲。
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1133202719
你D POSE 擺得好正呀~~!!
我把劍已經出左事
兩邊都斷左,不過仍然玩到
good report,把長劍單手係拎唔起,但雙手都係太重,令我諗起MIA zeta的大炮.......