Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 自家收藏的日本鉄道模型 (P.9東急たまでん)加圖

:78: 早晨Omiya兄
回復 61# Herpa500
晚安HERPA兄:43:

RE: 自家收藏的日本鉄道模型 (p5. micro aceC50 66班馬塗装)加圖

MICRO ACE C50 66 ゼブラ塗装車尾很特別:71:
支持!:)支持!:)
:71:好正
:43:Good Afternoon Omiya
請問樓主啲microace車有冇集電問題,
我兩部都周時死火 :56:
請問樓主啲microace車有冇集電問題,
我兩部都周時死火
pigpig2000 發表於 18-12-2012 03:37 AM

可能因為放得耐,電片氧化!:78:

拆開佢用沙紙省走銹漬應該ok!:71:
回復 67# 常威

係,唔該常威兄,我試吓。
雖然唔捨得拆,不過都好過千幾蚊買件小擺設。 :64:
回復  常威

係,唔該常威兄,我試吓。
雖然唔捨得拆,不過都好過千幾蚊買件小擺設。
pigpig2000 發表於 18-12-2012 10:07 AM

小心d就得架啦!如果唔肯定就停一停,諗一諗,再唔係影張相上黎一齊研究!千祈唔好博就得架啦!
:78:
試下用煙油or洗軌水、拆要好小心因為有好多細微零件會有機會
脫落,最好先用膠紙貼好因為我試過拆時把零件彈走:help:
回復 65# Herpa500

thx!herpa兄:)

RE: 自家收藏的日本鉄道模型 (p5. micro aceC50 66班馬塗装)加圖

小心d就得架啦!如果唔肯定就停一停,諗一諗,再唔係影張相上黎一齊研究!千祈唔好博就得架啦!
常威 發表於 18-12-2012 10:27 AM

說對了!上來大家研究
回復 69# 常威

報告,第一次拆之後,抹過同磨過塊銅片,
,不過都係慢車果陣死火,㩒吓佢又行得番。
再拆多次屈吓塊習電銅片之後一㗎得咗,重鬼咁順。
但另一架慢速都重係會死火,高速嗰陣大值路會嫉吓嫉吓。
試過屈得太過份,唔識轉灣,激死。
老婆開始有啲怨言。。。。

同埋經已好小心,都拆爛咗少少 :die:   

搵啲野食先,晏少少先post相。唔該師兄  :77:
回復 70# omiya

多謝師兄提醒,有鑑於此,我成朝扒注落地吓。
腰骨都有啲赤赤痛 :(
回復 72# omiya

希望各位大爺唔好嫌棄小弟乜都唔識 :64: