Toysdaily 玩具日報

[詢問] DSLR鏡頭選擇影聖衣神話

爭扎緊N 記105mm 同騰X 支90mm

N記貴成倍,六隻大牛呀:63:
回復 16# 翼.

NIKON 60 MM 都不錯.應該比騰龍90mm 好
千祈唔好買龍仔90mm...
我係過來人, 對焦又慢又嘈又唔準
我後尾轉左用sigma 150mm f2.8
打虫虫一流, 影玩具不在話下
但我覺得唔一定用Marco先得
24-70 其實已經好好用
回復 17# 聖鬥士星矢

立下心訂了支105mm Marco 了
但聽聞超易入麈

我加左UV cover, 想請問有無什麼保養事宜要注意呢?

非常期待呀

回復 19# 翼.

買uv 已經ok.我支用左2 年都無問題.用完記得要放回防潮箱已經好好..我成日都忘記.週圍放.

等睇你靚相
我用D7000的, 都想買支定焦。諗住除左影玩具(SHF同TOMICA車仔)都影下街景, 見到N記有支Nikon AF NIKKOR 50mm 1:1.8D好似又平又正:shy:,唔知有無C兄用過合唔合適呢?
攞住支24~70 F2.8都影唔到滿意,我想應該不是鏡頭問題了...轉其他鏡都唔一定有用.
不如轉攻PS裝甲去強化啦,實際D.
我用D7000的, 都想買支定焦。諗住除左影玩具(SHF同TOMICA車仔)都影下街景, 見到N記有支Nikon AF NIKKOR 50m ...
derek1123 發表於 1-12-2012 11:20 PM

師兄,我都係D7000!原本只係用開kit鏡影玩具,前一排配左支AF Marco 60mm f/2.8D鏡,即時感覺去左另一個世界!百X匯$32XX!免息分期,我覺得值!

:71:
但3千幾對我黎講真係貴左D,我部機都係啱啱喺百魯會分期買:43:回復 23# 常威
105MM 不錯選擇,可以影玩具.人,蟲蟲.
聖鬥士星矢 發表於 18-9-2012 02:29 PM

師兄,對不起,我是鏡頭白黐.......
請問星矢兄所說的 105mm, 是下列哪款?

• Nikon AF DC 105mm f/2D

• Nikon AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G

回復 25# fktuen

兩支都唔係

應該係這一支
105mm
應該係這一支
KATO 發表於 7-1-2013 12:47 AM

謝謝師兄~~ :64:
師兄24~70 F2.8 o唔ok ?? 聽d人講有漏光問題 同易入塵~~~:(

這是騰龍90MM的,感覺影玩具還可以,在室外影花草對焦唔方便,無防抖
回復 23# 常威

常兄請問你支舊60micro對焦時前鏡會唔會伸出伸入同轉?對焦會唔會好慢?
因為我考慮緊舊60micro定新af-s 60 micro。不過新個支我都見有d人話對焦慢。
如果係咁我會傾向舊60micro多d,話晒平千幾,又見佢d二手價企得幾硬。

仲有你影d火車相係唔係對到好埋影?咁支鏡咪會遮晒d光?