Toysdaily 玩具日報

查看: 29862|回復: 28

[玩具報告] 變形金剛 MP-10 CONVOY

最近公務繁忙,出咗一段時間的MP-10一直遲遲都未入手,直到最近官方公報會推出林寶堅尼....
林寶堅尼喎! 點可以唔敗返隻?:unhappy:
睇完官圖先醒起....冇文哥喎....冇文哥點得呀?:what:

就係機於一個咁牽強o既理由,有後追咗隻MP-10返尼。:ice:

由於一直冇留意開,原來尼隻野已經被炒起,雖然唔係太貴,但相對起價格相宜的美版, 日版吸引力大不如前(MP-01時期)

留意到丫烏拍賣上面MP-01比MP-10貴咗差唔多一叉野,感覺好出奇。冇理由有新野出舊野都咁貴...

於是, 更加想買返尼睇吓點解...於是....咁就乃咗野喇....:67:

冇野性感得過貨車...完全重現美化版的G1車形,所有穿崩位都庶哂,貨櫃亦有連動腳架,冇得輸!:71:

變形唔算複雜,變形時亦唔容易整花自己。:43:

與最有G1 FEEL 的的鋼鎖放埋一齊,比例依然好好。:$

但係...當拍埋MP-01度....惡夢就開始喇....:49:
矮咗差唔多幾個碼...冇合金...冇油壓...個口唔識郁...冇避震...唔識着燈...玩到尼度,我真係着咗燈:*

不過...有彈當然亦有讚:74:
MATRX 收納位做靚咗好多,又有幾層裝甲。

to use the power of the Matrix to light our darkest hour

合金尼家野,有時真係又愛又限,有係有手感啲,但冇又可以擺多啲動作。

MATRIX 造形靚咗好多,好接近原著,靚過01好多。

雙手持槍冇難度~~

拍埋G1度,真係咩FEEL都返哂尼∼∼

好喇,心水清o既大大可能都會發現,小弟隻文哥同各位大大有上撚住o既日版有小小唔同。
美版係TV色,日版係玩具色。當時為咗隻色真係諗咗好幾陣,又冇理由買兩隻。
好啦,幾經掙扎最係揀咗日版...點知咁就乃咗成件事最最最大鑊o既野....

唔知邊個天才諗到喺件深藍色透明件背面做電鍍,重要放係個密封o既頭盔入面...:53:
咩光都入唔到去,對眼黑媽媽...同個冇夢想O既人有咩分別呀?:70:

直頭一樣....:70:

所以尼即時整返隻銀藍上去,即時起死回生!:35:

呢褔圖令我第一次覺得MP-10令好多
如果MP10 有01這麼多的合金,這樣真系超級完美了
呢褔圖令我第一次覺得MP-10令好多
Code 發表於 15-9-2012 09:55 PM

:p佢企得衰姐~

樓主唔好打我:64:
:42:真係細兜好多…
但之後統一比例…
好複雜既心情…

隻mp01…已經唔識著燈…我又拆唔到個燈箱出黎…唉…好驚佢漏電池水…:26:
MP01始終有氣勢D!因為大隻,原來個SIZE差咁遠...
不過 MP10 出埋隻美版...
都係一牛鬆D...每次見到隻美版...都有D心動...
好想買番一隻
:35:
MP10 has so little diecast and so small...:67:
佢企得衰姐~

樓主唔好打我
原罪 發表於 16-9-2012 03:49

着咗:53:
着咗
茂利大魔王 發表於 16-9-2012 09:10 PM

:64:對唔住…
不過,MP01係應該可以企得好型仔既…
起腳就真係唔得啦。

MP10應該算好物既…
個人反而不太在意MP10沒啥合金, 問題是難得有個更好的造型(特別是頭部), 偏偏可動比01更低...
MP-10我買左美版, 平靚正:shy:
始終係文哥,要夠大!
我都係鍾意 01 多 D。
:58:我都後追左只mp-10 ~
哈哈
MP-10 車型..真係一流......:71: