Toysdaily 玩具日報

查看: 7494|回復: 17

[吹水專區] 梁愛詩:絕食與強佔會令香港成為無政府狀態

梁愛詩:絕食與強佔會令香港成為無政府狀態

基本法委員會副主任、前律政司司長梁愛詩認為,政府已就國民教育科成立委員會,諮詢範圍很闊,大家應理性去討論,有秩序地坐下商討,絕食與強佔的方法,會令香港成為無政府狀態,相信大部分市民不希望見到這個情況。

港人係好難令佢進入無政府狀態..但這個政府就長期處於無能​政府狀態就係鐵一般事實............:71::71::71::58::58::58::34::34::34:

hk.news.yahoo.com/梁愛詩-絕食與強佔會令香港成為無政府狀態-100500788
html

個正苦脆弱到有人絕食都會冧,早 D 收檔好過啦!強勢欺凌弱勢,仲要講到受緊欺壓咁,次次都係咁,俾些少新意好嗎?
正一垃圾政府!:55::55:
梁愛詩就係帶頭破壞香港法治既!
:angry:
真係笑死人!!! :66:

梁愛詩係有識之仕,佢當然知道絕食同無政府狀態係風馬牛不相及嘅事
佢想得到嘅效果,係籍著佢知名度,令到聽日報紙無可避免哋出現"梁愛詩:絕食與強佔會令香港成為無政府狀態" 幾隻大字。以鞏固"反-反國教"人仕認為"反國教係亂黨"呢個信念。
我用"反-反國教"嚟形容,而唔係"支持國教"人仕,因為連日嚟觀察,大部份唔支持反國教嘅人,並不一定特別支持國教,而係對青年人示威、絕食,聯想為任性,作反,阻發展等等,佢哋唔係支持國教而係傾向支持政府。有見及此,親政府人士必會發出越來越多類似言論,將反國教形容為偏激、不願講理、政黨陰謀等等,以獲得支持。
梁愛詩係有識之仕,佢當然知道絕食同無政府狀態係風馬牛不相及嘅事
佢想得到嘅效果,係籍著佢 ...
WalkerMachine 發表於 5-9-2012 02:58 AM

師兄呢個 "反-反國教"的名詞實在太好。受教了。
小弟身邊好多朋友正正係咁, 佢地唔係真係好支持,
但係覺得成日反好煩, 唔介意政府推呢d方案。
甚至因為唔鐘意反對的人而去支持國教科。
但奇在話支持,話可以有國教, 但係政府唔推,佢地又唔會堅持要有。

師兄呢個詞語正好解用黎形容呢班人。
有朋友又係咁, 佢話有尐議員成日鬧政府, 掟蕉等行為好煩, 所以決定投票畀建制派, 但佢又唔知建制派投票意向成日同佢利益作對:$
無政府狀態原來係咁解,真係大開眼界
原來各位身邊都有類似的「朋友」. 可幸, 小弟這類「朋友」只佔極少數, 可能我不是年紀太大, 沒有認識太多上了岸, 經常擺出一幅「咪阻我發達la!」的嘴臉的既得利益者. Mm...我在想, 呢堆變相支持政府的人, 是否可說成患有「斯德哥爾摩症候群」?
想當年甘地都是絕食,但歷史有否評他過激呢?
d維園亞伯只懂發和諧夢,高官只懂刷亞爺鞋:*
最好就有得選讀或不讀,想讀的就去左派學校吧!

小弟認為尼類朋友係三重無知
1)不清楚事情內容,所以無得真正支持
2)由於不清楚事情內容,自然不清楚反對的理由,亦不能真正反對
3)因以上兩點,不知爭論點為何,但因為”好煩”所以想爭論停止

即係話,無論支持或反對,他們都沒有理據,他們唯一關心係自己的心情,即是”唔好煩好唔好?”

有趣的是,同此類人辯論,他們會用極度低能論點來包裝自己的無知,講到振振有詞自己點解支持或反對,但係講到尾,背後都只有"唔好煩好唔好”一個理由
此類人的新種,就係連低能理由都廢事諗,直接quote名人的文章,係fb比個like 就證明自己有”point", 完全不知篇野本来就十分低能。
任何事,一個人都可以支持或反對,但係如果其支持或反對的理由,都只係一句”唔好煩好唔好”,當呢種人成為大多數,人類會漸漸退化成只以煩嫌程度作為唯一的価值觀的異種,所謂萬物之靈,從此得淡笑而已
如你發現身邊人逐一變成此類異種,千企唔好嘗試去糾正他們,因為已經太遲,人一旦退化,係無可能還原
死勒...邊個叫我????:66:
2)由於不清楚事情內容,自然不清楚反 ...
toycoffe 發表於 7-9-2012 04:54 PM

師兄分析得好到肉,我今日都遇到個咁既人
2)由於不清楚事情內容,自然不清楚反 ...
toycoffe 發表於 7-9-2012 04:54 PM

分析得好:71:
連D大學同學都係咁, 真係無奈