Toysdaily 玩具日報

查看: 12432|回復: 17

[劇場創作] [LEGO玩具劇場]最後的手術

第一次起呢度發表LEGO故事, 希望大家多多支持~可以去我FB專頁支持下: facebook.com/edwardstory

鄺醫生是樂高醫院的院長。他的兒子偉文則是這家醫院的病人。
偉文因為肝衰竭入院接受治療多時,後來病情轉趨嚴重,急需換肝,但輪候良久未有合適的肝臟。

偉文:爸爸,我幾時先會好返?

鄺醫生:放心吧,你很快便會康復。現在你的病就像怪獸,你就是超人。待換肝你使出必殺技便可打低怪獸!

鄺醫生在路上走著。
鄺醫生:唉...再沒有合適的肝,恐怕兒子不能活過一個月了...

此時,他聽到路邊有一婦人正打罵她的兒子。
師奶: ...你個衰仔聽唔聽到我講野呀? 真係生舊叉燒好過生你...又蠢又無用...屋企咁窮仲要花錢養你...

鄺醫生靈機一觸,上前問道:這位太太...

師奶怒道:你邊位呀?我教仔關你鬼事呀!

鄺醫生:太太,你唔想要個仔,不如賣比我?

師奶:賣比你?!

鄺醫生把偉文的病況向張師奶一一細訴。

鄺醫生:所以我想「買」你兒子的肝。如果你同意,我會先帶你的兒子檢查一下,若適合捐肝予我兒子,
捐肝手術後我會給一筆豐厚的金錢你們,讓你們生活無憂。

張師奶:咁要我個仔去檢查有無錢收先..?

鄺醫生苦笑道:都有些車馬費比返你的...

鄺醫生:好極了,張太,檢查證實你兒子的肝很適合我的兒子。

張師奶:好啦, 咁我就比個仔捐肝啦... 於是鄺醫生便聯同車馬費付了一筆錢給張師奶,並承諾事成後再付餘款。

鄺醫生帶同張師奶母子探望偉文。

鄺醫生:仔,這個小朋友就是會捐肝給你的恩人,他叫志偉..

偉文:志偉,我叫偉文。多謝你呀。 志偉卻沒有望偉文一眼。

張師奶:衰仔人地叫你呀...睬下人啦...

張師奶:唉,佢老豆過左身,剩返呢個咁的仔要我湊...

鄺醫生:根據他的病徵...我懷疑他是自閉症,我找一個專科的醫生朋友為你兒子做些評估
吧。

醫生:經評估你的兒子的確是患有自閉症,但我們發現他亦是屬於資優兒童。

張師奶喜道:資優兒童? 咁未即係神童?

醫生:也可以這樣說,他的智商高達一百四十。

張師奶:唉,衰在佢有自閉症..

醫生:我們可以透過治療改善他的行為,而且美國有研究指自閉症兒童有一至兩成可經治療後完全康復!

張師奶:真的?

次日一早,張師奶便來了醫院找鄺醫生

張師奶:鄺醫生,唔好意思,我都係唔比我個仔捐肝啦。我想想下都係太危險啦!

鄺醫生:為甚麼? 張太,我之前已經解釋過程序比你知,風險好低架,捐肝者只有15%機會有拼發症,2%機會死亡.. 而且手術會由我親自主持,我至今做過的同類型手術成功機會是100%...

張師奶:但都係有風險呀, 何況醫生評估過話佢係資優呀,大把前途,第時搵大把錢架,咁我無謂比佢冒險啦...至於收了你那
筆錢,我過幾日再還返比你啦。

鄺醫生驚道:張太,你唔好玩我啦! 你依家先黎講唔捐? 咁我個仔點算?! 佢過唔到今個月架啦!

張師奶:咁都唔關我事架,我唔理架啦,你自己再搵人捐啦!

鄺醫生:你...?!張太...其實,錢方面我們可以再傾...

張師奶:總之無得傾呀,唔捐! 張師奶接著便拂抽而去。

鄺醫生: .............現在應該怎樣辦?

偉文:爸爸我係未就黎可以換肝,有得出院啦?

鄺醫生: ...係呀...

偉文: 記住呀, 你話過出院帶我去飛象公園玩架~ 仲要帶埋媽媽去~

鄺醫生:爸爸緊係記得啦,總之最緊要你快些好返! 爸爸應承過你架嘛...

鄺醫生心想:仔...爸爸應承過你的事,一定會做到的...

次日鄺醫生去到志偉的小學校門...

鄺醫生柔聲道:志偉,放學啦? 跟我去一去醫院啦...

志偉: ....? 鄺醫生也不待志偉回答,便把志偉押上車了。

鄺醫生:各位手足,馬上準備做換肝手術!

醫生、護士:院長?

鄺醫生:今次手術由我親自負責..快準備!

鄺醫生看著手術床上,已被麻醉的志偉:志偉,對不起了,我也是迫不得已。現在只有你能救偉文了...

就在鄺醫生準備下刀之時...

忽然數名警員衝進手術室:警察! 全部人不准動! 一旁的護士均被嚇得手足無措。

鄺醫生:阿SIR,我做緊手術的..

陳督察:鄺醫生,現在有理由懷疑你拐帶兒童,並且非法進行換肝手術,現在要拘捕你!

鄺醫生:阿SIR..我依家救緊人,唔係害人呀,你地做咩要拉我?

陳督察:放下你的手術刀!

鄺醫生:你們出去...我完成手術後會跟你們返警署... 陳督察於是示意其餘警員上前採取行動。

鄺醫生忽然用手術刀架向志偉,喝道:唔好埋黎!

鄺醫生:我一定要做埋個手術佢!你們出去...出去...我唔想傷害任何人...

陳督察:鄺醫生,你冷靜些!

鄺醫生:你地做咩黎拉我?!...我做錯了甚麼?!!醫生救病人有甚麼錯?!父親救兒子有甚麼錯?!

鄺醫生:你地做咩一個二個都要黎阻住我?!..我救過咁多病人,點解依家救我自己個仔都唔得!?

陳督察:救你個仔仲有其他方法的..

鄺醫生:胡說!!佢等換肝等左咁耐...等到就黎死啦...依家只有這樣做...快出去!唔好迫我!!

警員:陳SIR,要叫談判專家到場嗎?

陳督察:來不及了,情況危急........ 陳督察飛快地向鄺醫生頭部開了一槍。

呀!!! 鄺醫生隨即中槍倒地,血流如注。

鄺醫生負傷爬向兒子的病床:仔呀...爸爸救不到你啦...

陳督察:手足!快叫醫生來!快! ...........................................

[本故事完,謝謝各位收看]
唔錯唔錯~~ 好有心機:71:

但故事想表達什麼?
最後唔係應該全部死晒咩?:^
頭像被屏蔽
好詳盡嘅故事呢~:)
頭像被屏蔽
有點兒黑暗呢:56:
有點兒黑暗呢:56:
仲以為有肢解同劏肚場面添…:31:
支持劇場~
不過我唔太明個結局...
結局係咪督察射死醫生用佢個肝比佢個仔
最後醫生變左喪屍~咬死曬D人~XXDD
支持大大劇場!!!:71:
係某FORUM睇過...想救仔卻用錯方法
Galulu^^^ 發表於 18-7-2012 12:50 PM

呵呵, 我起幾個論壇都有貼~

多謝支持:D
最後醫生變左喪屍~咬死曬D人~XXDD
支持大大劇場!!!
sonsonsun 發表於 18-7-2012 10:58 PM

故事之後發展歡迎大家想像, 或者有興趣可以幫手寫續集hehe~