Toysdaily 玩具日報

查看: 30313|回復: 30

[改造交流] 人人都可以化腐櫃為神奇! 加分享!

自己搬新屋, D寶貝當然都要搬大屋啦~相信呢度好多大大都係用IKEA個BILLY櫃~
本身我都打算訂做...但真係太貴了, 所以用左兩個37cm深BILLY拍埋!
要化腐櫃為神奇, 其實都唔係想像中咁難, 以下分享一下

工具其實非常簡單:
1. 雙面膠紙, 最後發現普通3M已經夠力, 唔洗用隻超強力, $6.5
2. 走線夾夾, 貪佢唔留痕, 不過白色就真係有少少醜奇, 本身想噴左佢...不過都係懶... $59
3. 電線, 因為櫃深色所以用左呢隻黑/黑白線去令佢無醜怪! $0 買LED送的
4. 火牛, 老鴨買, 55W, 5A, 最多可以拖480cm, 岩岩夠我450cm用...$248 (3年保養喎, 同埋呢隻散熱應該比密封o既好
5. 辣雞用松香膏, 好多業餘用家都唔會用佢, 但有佢真係易攪好多, 幾蚊唔好慳! $5
6. LED燈, 我買呢一隻係30cm18個頭, 外面再有一條silicon管套住, 因為怕攪壞, 買哂一卷有5M $712
7. 辣雞加solder 要買應該都係$200以內, 我o既係問同事借的
埋單整好哂$1030.5, budget其實可以有高有低, 著手地方係睇你用咩燈了, 所以以下再講下唔同燈

燈, o係鴨記大致上見倒兩類
1. 一卷, 要幾多剪幾多
2. 30cm為截, 1條駁1條有個4腳插的
前者選擇會最多, 又可以fit你個櫃size, 假如好似billy咁闊度大約75cm, 用第2種就會有15cm無光了
另外, 壞處亦係佢o既好處, 1卷o既, 條電線係自己辣落去, 會煩D, 不過線要幾長, onsite一定比你叫佢整埋比你好
1截截o個種鴨記都有一D駁線比你買, 不過下下1m, 會有好多線唔要掉去邊好

燈, 多數人應該都係攪白光, 不過白光都有好多唔同K數, 最好要舖頭試埋比你睇就無死

走線路線

呢幅圖係我未執好D線之前, 我o既走法係S形, 層與層之間只有頂層左邊同中層右邊有1條線咁大把, 呢個係鴨記嬸嬸教o既
燈光度與熱度:
睇左好多隻, 12頭/30cm o既一種應該係全場最平, 不過唔係好夠光, 不過就一D都唔熱
裝之前要諗清楚自己想要光D,熱D,開短D定係暗D,唔熱,長開啦~
我自己就揀左最光, 睇先開

接駁:

記住自己邊條係+,- 就咁keep住對返黎駁
成個FLOW係
燈>電線>燈>電線>燈>電線>火牛>電制
咁樣1組就夠一個BILLY了, 我就整左兩組
時間方面, 我第一組整得耐D都成兩三個鐘, 第2組熟左就1個鐘hea住都夠了
所以大家唔好諗住真係要太多時間, 其實都好快!

完成圖, 而家再睇真係唔再似IKEA貨了
師兄已經整得好靚、好快喇!:71:
我想整幾個月…都未整倒…:56:
ps.我都係用billy櫃
CHING整得好正呀!!!我仲未有櫃可以放12"出黎:55:
嘩, 整得好正呀~:71:
大大真喺整得好靚,走線圖相睇得唔係好清楚,可否再說明一下怎走”S"型層格?因我都正在考慮裝燈在玻璃層板。萬分感激!
大大兩組櫃是否兩set燈同一火牛出?抑或是火牛只能出一組燈,一條過繞哂兩個櫃?櫃頂入綫?咁第二組點駁?
大大真喺整得好靚,走線圖相睇得唔係好清楚,可否再說明一下怎走”S"型層格?因我都正在考慮裝燈在玻 ...
快快 發表於 27-5-2012 03:33 AM

大大兩組櫃是否兩set燈同一火牛出?抑或是火牛只能出一組燈,一條過繞哂兩個櫃?櫃頂入綫?咁第二組點 ...
快快 發表於 27-5-2012 03:54 AM

要睇下你用邊種牛, 我呢種只要駁條裸線過去牛o既正負就可以
    要幾多組就駁幾多對線

順便UPDATE一下, 就黎滿了...:70:
重未上哂添架...死火...

隻火牛就o係龜仙人後面
即刻醒州曬 :71:
Zeven big big, millions thanks for your detail explanation! Previously I dont have any idea how to add light. Your share really help a lots!
I will spend some time to source the accessories in "Duck New Street" and try to work on my own cabinet. Hope I can success and able to make it as beautiful as you do!
想請問樓主有冇加開關掣?
想請問樓主有冇加開關掣?
sonsonsun 發表於 29-5-2012 04:14 AM

本身裝修時個牆制已經接左個燈制了
Zeven big big, millions thanks for your detail explanation! Previously I dont have any idea how to a ...
快快 發表於 28-5-2012 10:35 PM

加油啦, 我打算開埋下面放...過一排又再要動工...