Toysdaily 玩具日報

查看: 11684|回復: 41

[首辦] 奇幻兵團LXG - sword of the ocean海洋之劍 (打磨啦!)

當年出模形時又無買到,超後悔:49:
上年見有首辦,好鬼想買,但自問能力不足,無買到,
想左成年,終於又買左.......:(
開盒

沙孔都吾多

detail位好鬼正

不過我未砌過首辦,請教各位人兄是咪要先用洗潔精開水,再用牙刷刷呢?有什麼要留意呀?
另外接合後,要補隙的補土用那隻好呢?
我因為無噴鎗,所以買左支噴灰,有人用過嗎?好吾好用呢?有什麼要留意呀?

~~洗件中~~:p:he:

洗完白白又刷過牙之後:he:

靚靚艦橋:D

船頭

加銅支

另一邊鑽左之後,發覺鑽錯左:blame: :sad: ,為有張鑽出來的糞又田入去,再加AA

完成

植銅枝我通常會大約度位,然後一面鑽大洞,另一面鑽銅枝同等大小的洞。跟住用AA膠混合爽身粉填入大洞,即刻將銅枝穿入兩部件,待AA膠乾後再分開兩部件分開。這樣做位會好 fit.

有時手震   洞唔齊 真系媽媽聲
都系用返幼線算
0din 發表於 1-5-2012 02:34 PM
睇到大大個post, 感覺係充滿挑戰性o既一個首辦, 加油 !! :$

我唔係砌好多首辦, 分享o下我個流程, 有錯請指正. :60:

-我會用 藍威寶 浸幾日, 然後用牙擦清潔.

-清水口, 素組, 肉眼睇到o既缺陷先補. 大範圍我會用原子灰, 因為畢地乾透後會收縮, 不過原子灰好大味, 要留意.

-如果刻線太淺, 我會加深先至上灰

-你船身咁多 detail, 補畢地或原子灰時千祁唔好連 detail 都遮埋.有必要時我會用遮蓋膠紙保護住 detail 位.

-部件接合睇o下洗唔洗植入銅支

-噴罐上灰都係適當距離, 薄噴多層, 噴完灰, 檢查,打磨, 有需要可以再噴一次灰, 不斷咁 loop, 直至自己滿意... :die:
回復 2# goahead

藍威寶?:50:同水比例是多少呢?.....聽說用天拿水可以不用刷,是嗎?:?
補缺陷的原子灰我未買,用那隻好呢?
可能要加銅支在船身,中間破開眞是呢:*:53:
回復 3# mkyfk

藍威寶同水 50/50 , 我未用過天拿水, too risky ~

原子灰我用緊呢隻, 係富聯買~
天拿水

萬萬不要
回復 5# 0din
why????:58:
回復 4# goahead
thanks!.....let me check tonight
回復 4# goahead

另外再想問吓點至知除好離模齊?是會吾同color?
回復 8# mkyfk

睇唔到o架, 浸洗及乾透後用手feel o下, 夠乾爽唔會有滑滑的感覺, 可以睇一睇下面條 link~

http://www.hkml.net/Discuz/redir ... amp;goto=nextoldset
天拿水  強有機溶劑

冇人知對D件有咩影響
回復 9# goahead

今日買左筆地和銅支,因老婆有左,吾能夠玩太香的東東

今日買野時,見噴灰有分灰色,白色和黑色,那我是否應該買白色噴灰呢?
回復 10# 0din
ic..........謝指教
回復 11# mkyfk

我底灰用1000號灰色. 自己覺得白色好難check 件.

如果部件要轉色, 例如由深色件噴做淺色, 白色灰可以遮蓋底色 唔使噴多層面油~
關於銅支我想搭單問下

用1.5線得唔得
一黎平 二黎冇甘硬
因為見到外國有造型師甘做
會唔會比較影響結構
回復 14# 0din
1.5mm銅支?
我個人覺得是同首辦件的大小比例有關,
如我這件,我都買左2.5mm銅支,因太細會支持吾到.