Toysdaily 玩具日報

查看: 11465|回復: 12

[詢問] 急問billy櫃

小弟剛買了宜x的billy櫃....想問放玩具的話可以不上牆嗎因為老細唔想而且周圍沒實心牆,,買了此櫃才知上牆才可用...請幫忙解答謝謝

其實Billy櫃負重不多, 同埋玩幾年櫃後墊板會pop起..........之前我個書櫃就係因為咁所以要換......不過如果唔係擺太多重野, 應該唔駛上牆(我估模型figure唔太多既話)......況且即使鑕上牆我懷疑櫃後墊板有無力支持)
 小弟應該只會用低的兩層放重玩具如合金和漫畫只是驚不上牆的話會向前傾下來所以一問大家.....謝謝
 小弟應該只會用低的兩層放重玩具如合金和漫畫只是驚不上牆的話會向前傾下來所以一問大家.....謝謝
cmy 發表於 29-4-2012 09:52 PM

向前傾就機會細...不過如果漫畫書太重第二層中間層板可能會變形...建議漫畫書只放最低層
向前傾就機會細...不過如果漫畫書太重第二層中間層板可能會變形...建議漫畫書只放最低層
hehemimi 發表於 29-4-2012 10:55 PM

其實剛剛睇了網上評價也是層板問題  驚前傾係因為小弟在宜x再加配上一對玻璃門真的很重現在不敢安上去  另外我對師兄的櫃(闊的哪個)很有興趣請問在哪買和多小錢 宜x明天打去退貨又話可30kg買時又冇話要上牆完全被騙
其實剛剛睇了網上評價也是層板問題  驚前傾係因為小弟在宜x再加配上一對玻璃門真的很重現在不敢 ...
cmy 發表於 29-4-2012 11:15 PM

其實宜x那個也未至於這麼化學.......
我現時用的櫃在實"慰"買(我在回post也有提及)...年初買時價: 大的67cm闊,約191cm高(可調較地腳水平), -折後29魚中; 細既49cm闊,約191cm高(可調較地腳水平)-折後24魚(14天內送貨,上門組裝,代棄舊傢俱一般每件港幣100)

補充: 本體40cm厚(內部36cm深-由鏡底量度至玻璃層板邊緣);貼牆放大約佔44cm厚
宜家櫃係可以唔上牆,如果放D野係唔太重,但係每個人睇野o既主觀情況都唔同,同埋我放幾本書冇事,你放幾本書有冇事,冇人敢擔保,如果你屋企 touch wood 有咩意外,你自己都要有心理準備。
其實宜x那個也未至於這麼化學.......
我現時用的櫃在實"慰"買(我在回post也有提及)...年初買時價: 大的 ...
hehemimi 發表於 30-4-2012 07:36 AM

thank  我諗我會考慮師兄這個
宜家櫃係可以唔上牆,如果放D野係唔太重,但係每個人睇野o既主觀情況都唔同,同埋我放幾本書冇事,你放幾本 ...
老孫 發表於 30-4-2012 10:02 AM

個問題係,第一這個是書櫃即是有基本負荷,而它更堅稱是有15\30kg負重(陳列室及網上也有陳述但沒陳述要上牆)但最後竟然要客就櫃放輕d,放重少少層板都會下冚,仲要網上有大把實例,哪不應該叫書櫃叫,因為連基本負荷也沒有,第二本人買時職員沒說明要上牆不然會前傾,是末加門前(何況我還加錢加了門他更應該提醒客人)如果有說明我根本唔會買依個櫃,知道又唔上牆就真是扺死,但我根本唔知,原本也不想退錢,你估真係餞多時間多
找兩只舊的木衫夾,弄斷夾腳,墊在櫃底兩邊。那櫃重心在後,便不用上牆。此方法任何櫃也可一
找兩只舊的木衫夾,弄斷夾腳,墊在櫃底兩邊。那櫃重心在後,便不用上牆。此方法任何櫃也可一
nela 發表於 30-4-2012 02:45 PM

謝謝師兄,但我還是退錢算了因不想太折衷,thank

其實放玩具許多時大隻高身多數擺後排,所以重心自然在後...唔駛太擔心...同埋玻璃間層一般承重不多(視乎長度厚度同中間有無承托;我個櫃被告知最多7kg/層)..如果係放書要注意.....
其實放玩具許多時大隻高身多數擺後排,所以重心自然在後...唔駛太擔心...同埋玻璃間層一般承重不多(視乎長度 ...
hehemimi 發表於 1-5-2012 08:20 AM

其實我有用緊宜x的玻璃櫃而且我覺得承受力也不錯但給老闆侵佔了一大半我的根本擺唔到,難得可以給我買就買個好些少好了,剩係一兩隻合金也等於櫃了,因櫃而爛會很不值,很多這裡的大大會明白,而且我覺得師兄玩具數量比我多用也沒問題,小弟應ok吧,而且也在這多謝你不停的解答