Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] My cabinet [Updated Oct 2014, 加菜小量Macross及雜影!]

Updated 總結下加咗D菜……! :77::77::77:

謝謝收看! :)
謝分享呵…好精彩…快快兄:35:
師兄收藏真係嘆為觀止啊!:@:x:Q
快快兄嗰櫃幾時都咁壯觀!!

BTW, 我有興趣買VF-19sBasara紅色那部機,不知道,唔計sound blaster,變形爲機械人有幾高??
gazza1211 發表於 28-10-2014 10:46 AM

BTW, 我有興趣買VF-19sBasara紅色那部機,不知道,唔計sound blaster ...

gazza師兄,

我要返屋企check下先答到你, 麻煩等等!

另多謝hehemimi and Tolete 師兄欣賞! 非常感謝!:shy:
gazza1211 發表於 28-10-2014 10:46 AM

BTW, 我有興趣買VF-19sBasara紅色那部機,不知道,唔計sound blaster ...

gazza ching,

大概15-16cm高, 連頭頂角尖就大約17cm 商, 同普通robot 魂差不多高!
我都冇入Sound blaster, 嫌太貴!

我都是喜歡Plus的19多D,如果出咁細隻仲喺粉藍色就好了!
(我過人喜歡粉藍色)
:77:

個玩具櫃正到無朋友!!!!!!
快快 發表於 29-10-2014 09:16 PM
gazza ching,

大概15-16cm高, 同robot 魂差不多高!

因爲macross是真實系的robot,覺得size小一點放在超級系的合金魂等旁邊,比較好看順眼。現在是15~16cm就不錯啊!我會積極考慮買!!
很驚人的收藏品!!!{:1_377:}
ga惜下相a1211 發表於 30-10-2014 12:55 PM
因爲macross是真實系的robot,覺得size小一點放在超級系的合金魂等旁邊,比較好看順眼。現在是15~1 ...

是啊!
Bandai 嘅Hi-Metal Macross 就好似是變得嘅Robot 魂.
雖然Hi-Metal就冇Metal咁滯, 要換Canopy差一點先完全變型, 又要自已換飛機碌起落架, 肚仔又唔識縮高小小,但若當時不停line發展下去肯定可以改進做到完全變型!好可惜!
1/100比例"的骰", 可儲歷代飛機唔怕阻地方嘛!出埋重甲同戰斧一定好過引!

因為小弟很喜歡掌中機Size, 記憶中細個在書報攤買過隻差唔多大小嘅不可變cheap cheap VF1J, 已是開心了好幾天!

隻紅色米娜1J同pack是新入, 是Toynami鬼佬Robotech Style, 人型比例認真麻麻,勝在飛機mode還可以,用來襯Hi-metal Max機配作一對咋! :76:(因為Hi-Metal沒有出紅色米娜機!):42:

可惜褶左line, 冇得玩21!:45:

又加相先, Hi Hi metal JJ 伴我闖蕩!:34: