Toysdaily 玩具日報

查看: 27103|回復: 20

[玩具報告] 日本直送舊物報告:宇宙大帝 Bandai三十年前的出品

忙完了兩過月來的工作,無無聊聊在亞馬遜逛逛買些東西來減減壓,就買了一箱嘢。。。。。。

寫完沙也加小姐(http://www.toysdaily.com/discuz/thread-181018-1-1.html)和Buster Machine No.7(http://www.toysdaily.com/discuz/thread-181021-1-1.html)的簡單報告,也順道為這個古董拍幾張:

外盒:

令人懷念的設計圖:

幾十年前的產物,當然是沒有預先上色啦。等我有空(不知何時)試一下簡單上色后才砌。

報告完畢。
其實呢件是再販品, 十多年的出品, 三十年前版是人仔LOGO
其實呢件是再販品, 十多年的出品, 三十年前版是人仔LOGO
redfish 發表於 15-4-2012 07:16 AM

早期Logo,1959-74

早期Logo(80年代),1975-1983

Source: http://www.sunfield.ne.jp/~kawasima/tb/museum/bandai/bmark.html
同意...不過都弓起gazza兄入得心頭好...:71:
google圖片...真係有緣先睇倒......

另外複刻品唔駛日本直送,香港都仲搵倒~
恭喜 ching 買到心頭好...
不過比 ching 少少意見...
:77:
呢類咁的模型, 簡易上色之後...好大機會有爆膠危機, 特別係上油性油...
@@ 隻大帝琴日都仲見hk 有.日本買番黎實在有米.
頭像被屏蔽
呢款再販早兩年好似 3 草有交易...仲有十五機, 黃金俠 ... 等等
想當年...兩個模可以砌到隻合體大帝∼:handshake:
恭喜 ching 買到心頭好...
不過比 ching 少少意見...

呢類咁的模型, 簡易上色之後...好大機會有爆膠 ...
36韜 發表於 15-4-2012 11:13 AM

這麼“化學”:50: 看來,只有隨便砌好送給小朋友玩算了。
@@ 隻大帝琴日都仲見hk 有.日本買番黎實在有米.
源泉立歃 發表於 15-4-2012 12:05 PM

手痕多選一件貴貨。。。。。。。。。。。。。。。。。:80:
上網買大帝要多少錢.香港間中都有這款...好早排好似要7草一盒...
leo2004 發表於 15-4-2012 12:19 PM

咁平。。。。。。。。。。做咗傻仔。。。。。。。。。。。。。
呢款再販早兩年好似 3 草有交易...仲有十五機, 黃金俠 ... 等等
left1221 發表於 15-4-2012 01:38 PM

我相信我日本買的價格,可以在香港買了所有你上面說的。。。。。。。。
回復 9# vexdevil

這些簡單變形的機械人,有些反而被簡單複雜化。。。。。如大武士。
手痕多選一件貴貨。。。。。。。。。。。。。。。。。
gazza1211 發表於 16-4-2012 09:58 AM

都係忘記我講o既野. 買到心口好.此刻無價,不過我對呢入o的懷舊野display 方式,有個想法,一盒砌好..再買一盒打開個佢,display 盒面再加入面未砌parts, 做background, 都唔錯. 強建師兄買多盒.