Toysdaily 玩具日報

查看: 15236|回復: 19

[個人收藏] 閱.毒.報告!!

(唔知書可唔可以發係依區, 純想分享, 如有錯區煩請版主更改!:64: )

早幾日行信鵝, 入左兩本毒書:

一黑一白, 合共二魚三草多少少...

先講講依本白色pen+!

依本著重文字介紹!! (下圖為頁底一幅廣告)

全書共106頁, 主要講超人46年黎嘅發展!

一眾昭和圖中, 夾有一張Saga!!

跟住係一啲訪談, 及各製作人員嘅代表作!

吉田至尼奧大結局介紹!

接住係各時代Ultra系列介紹! 先有黑白Ultra Q!

超人年代開始!!

歸來之超人!! 後期被正式稱為Ultraman Jack!

超人Ace及太郎, 六兄弟開始被確立! 超人尼奧, 首位非光之國出身嘅超人!!

平成年代開始, 故事亦漸漸脫離M78主線!! (此書只介紹日制皮套超人, 所以冇講G, powered及卡通系列)

從高斯開始, 引入CG技術!

円谷製作年表:

2012, Ultraman Saga!!

一張內頁關係圖:

仲可以打開成拉頁海報, 有36位超人嘅Ultra Sign!

小弟最愛嘅太郎!!

Zero = Seven之不肖子!!??

之後再有啲光線介紹, 不詳影了!

円谷作品嘅幕後製作:

左邊為1967年Ultra Guard嘅制服初期設計, 係咪有啲似2006年Crew GUYS嘅制服呢!

頭50位最受歡迎怪獸/宇宙人! (唔該Bandai, 將佢地Ultra act化!!)

小弟最鍾意嘅兩隻!! (都係個句, 出Ultra act!!)

各隊隊徽!

一張雙面poster!

一頁靚靚剪影!

道具+皮套製作室!!

Zero!!

繪畫草圖!!

Zero初期設定

Ultra Q"總天然色"製作介紹!

Ultraman Saga介紹!!!

再有各防衛隊介紹, 不詳影了!

少少玩具介紹!

最後再賣賣廣告!

後記: 依本pen+比較hard-core fans向, 字多過圖, 未必人人岩睇! 價錢較便宜!

到黑色個本, 小弟稱之為寫真集!!

封底係seven!! 未開已經feel到好靚!!

開左更係一頁一驚喜!!! 成本都係以相為主!! 共98頁!

先有37位超人(包括Saga)嘅寫真!! 在此為保留驚喜, 只preview六兄弟!!

然後兩頁文字介紹!

之後有吉田嘅地球生活照, 每張皆以一個字為主題! 共有6張 (13頁)!!

先preview其中一張!

之後再有變身器寫真!! (小弟睇到依度叫左出黎!!)

Preview兩頁!

跟住再有幾頁文字介紹, 及其他內容! 其中有介紹光之國 (人口數目, 教育制度, 法律...etc)!!

尾頁廣告!! (小弟差啲咀落本書度!!)

後記: 必買!! 啲相係勁靚!!有好多冇影出黎!! 絕對係一絕收藏!!

好, 分享到此!! 下次再見啦!!:)
Thx for watching!!
頭像被屏蔽
確係正喎...

仲有好多怪獸相...  :handshake:
超毒既報告一定整左好耐:$
讚:71:
回復 3# HYY1993
食水深...:80:
btw, 小弟買一魚五有找!
呢本野真係超級正
唔知可以係邊到入手呢
好正呀...睇晒了...好耐無試過睇咸超睇得咁開心:77:
多謝分享~~~~~非常好~~~~~:)
我希望有本係講拉打~~~~~:35:
回復 2# herculesanakin

很詳細的報告
多謝大大分享
超毒既報告一定整左好耐
讚 x2
果然夠毒.... 唔知仲有冇機會買到@@?
好正, 多謝 ching share...嘿嘿
p.s. 本野 2 魚有找? 比想像中平...周圍去搵下有冇貨先
真係好有衝動去買:$