Toysdaily 玩具日報

[其他] 買模型開盒check

葵芳地下係唔係窄到飛起果間阿?
我細過去睇, 得個睇字試過俾老闆鬧...自此我冇再去買/睇過模型了,
反正3樓大把係咪先 :p (10年前...)
本人生平第一盒MG RX-78-2就係響葵芳地下模型舖買(已摺),當年個老板只係開一開個盒,話:「拿,齊件啦, ...
workshop418 發表於 8-3-2012 03:28 PM

既然透明袋都未開唔俾換又好似過份D!!!
記得N年前響百利達買盒MACROSS模型, 砌砌下先知缺件, 拎番去都換俾我, 但老板娘千叮萬足我下次CHECK左件先好拆袋!!!

買貴野 唔check好似唔安樂, 但係又明白廿幾板件冇可能開一開盒就check得晒(同時又唔阻人做生意), 又會驚原本果盒野係齊既, 係八掛要開盒check果時跌左包螺絲、貼紙etc.
最近去觀塘倪匡叔買盒HGUC, 佢開俾我睇, 我都即刻話:"得喇" ..即刻蓋返個盒, 廢事開盒仲易唔見
我深信依家B記 唔會有漏件、成形不良, 有唔見都係零售果時俾人開過盒整唔見野(我相信架咋, 冇根據)
made in china果D就會唔放心囉(壽屋、volks ims)
當年成日去窩打老道環x睇模型,逐盒打開任睇任望,睇完一盒又一盒,睇完唔買無任歡迎!
numan123 發表於 8-3-2012 07:02 AM

係呀,以前去佢到買油可以唔駛帶設計圖
算啦....宜家都無甘多那些年咖喇,乜都比大集團食曬,細鋪有鬼得做咩
回復 16# tigerson

係,係葵涌廣場地下好鬼窄個間,當年因為仲係讀緊書,細細個邊會有好多錢,所以去親都係睇多買,正如你所講,睇耐少少個惡嬸或者少爺仔都會比說話你聽,好少少既說話有「你想要乜阿?」,難聽的就會話「冇錢唔好學人睇模型」,或者會講「要傾計或者討論出去講,唔好係度阻頭阻勢」,另外每次都會叫你放個書包係門口先至好入去,驚死有人偷野咁:?

好勒,到你儲夠錢買模型時,就好似好唔願意咁開比你望一眼,然後即刻入袋,不果因為果個年代成個荃灣葵涌區佢賣得最平,所以冇得簡,到後來樓上二、三樓開多幾間模型舖之後,佢就好快收工勒:x
可惜依家1,2,3,4樓果D 模型玩具店都差不多全部收o西工.... 得番頂樓一間玩具店仲有模型賣.
舊時係洗衣街英明都係會開盒比人check件
不過依家佢d野太貴
好耐冇係佢度買過野 , 唔知依家仲會唔會比人 ...
ckivan91 發表於 8-3-2012 08:31 AM

已經無呢支歌仔唱好耐~
以前迦南老闆, 佢會打開說明書, A, B, C, D咁逐塊數俾你睇~
...模型開盒一般唔係check齊唔齊件...
而係檢視一下模型部件實際設計及注塑質量...
回復 21# workshop418

我好彩啦,未遇過類似情形,不過後來去開3樓,同個老細又幾o岩傾,所以主要就幫趁佢。之後搬左屋,幾年之後再去睇,已經唔同晒。
我細個買盒廿幾蚊既模型都會有得check
今日 算吧啦
我都比較懶,不會check件,even在亞苦買都唔check:(
長頸鹿都會開,不過即場好難慢慢check
我都係求其say yes
如果店員肯, 買GUNPLA 我就點吓齊吾齊咁多塊件 (我玩HG多, 點一盒都好快啫)
買車模就要睇清楚d透明件有冇花/爛