Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: deathmask1981

[玩具攝影] 睡前来一发吧亲!MT大力神首批2人组图测

另外, 成隻手都係獨立件, 同車本身沒什關係..........
FANGJOKER 發表於 23-2-2012 12:00 PM
呢個正正就係我對MT Giant有保留既最大原因,講真,變做手臂既兩隻機械人,無論係邊間出都會較弱,完全係因為本身devastator既設計問題,但我覺得TFC Hercules比較好既地方就係佢合體時有充份利用到兩架工程車(先唔理對履帶變做下臂呢part),相反,Giant就真係好似兩架唔關事既工程車唔知點解撞左落某隻大機械人對博頭度咁
再論變形同外觀設計,其實兩者都好簡單,MT所用既算係"顯然而見"既外觀設計,只要望眼工程車同機械人既模樣都知點變,而TFC果套就玩真係機械人果種blocky feel,好處係就算你知個變形幾簡單,但至少冇咁"顯眼",弱點就在於比較"磚",所以車形設計真係可圈可點,話佢似又得,話佢唔似又錯唔晒
不過個人黎講,對於所謂既Devastator同老變既情誼結,就比較buy TFC採用果種,始終show太過明顯既簡單設計表現唔夠吸引,感覺就好似一隻deluxe同scout class既比較咁
不過雖然話頭兩隻我覺得弱d,而其餘4部機既變形都好明顯,但如果合體時唔係好似頭呢兩隻咁,玩好多外加件(例如Giant頭部係外加件,而個別機械人形態時又用唔上)既話,價錢回落d都會有興趣。嘛,事實上對MT既設計就係怕呢點姐:55:
"推土机的眼睛涂装是蓝色的,这点着实让我想不通",  第3,4隻都 ...
FANGJOKER 發表於 23-2-2012 12:06 PM
係…我睇錯嗎?塊面咁黑既?=w=
呢個正正就係我對MT Giant有保留既最大原因,講真,變做手臂既兩隻機械人,無論係邊間出都會較弱,完全係因 ...
紫月葵 發表於 23-2-2012 06:23 PM

其實mt版個車型+泥黃色真係似返真正既工程車, 呢個係有存在價值, 合体後個身形比例都靚架, 可惜其實地方都係tfc win~ 如果唔係撞正tfc又出, 應該都入maketoy.....:80:
我覺得買邊隻牌子真係好個人選擇
有能力入晒兩隻就開心啦.
又試下講下自己睇法比大家比較下.

MT比較係從舊G1造型改進,所以工程車型態,合體方式同外型都近G1多D,都係外掛件合體.

TFC就係以IDW造型,加自己概念重新設計,亦盡量減少外掛件既數量(嚴格黎講佢只係得心口對翼係外掛)

我自己就BUY TFC多D,因為我自己唔多鐘意外掛件,既然做得第三方,出隻同以前似既又有乜謂呢,加上夠大隻真係佢既一個大賣點.而家仲準備推G1式既外掛件,一雞兩味喎,呢樣MT真係做唔到,但係MT既單體設計比合體後特別,而且夠實淨同可動性高,雖然無果D油壓呀,#臂之類,但車型就好正,放出黎似比例模型車(其實因為像真所以出黃色先反而係好事),而TFC就點睇都似係機械人變車既玩具囉.

大家可以權衡下先入手...TFC我估成SET都仲有半年左右以合理價流通市場,所以MT出齊之後先出手都未遲既...
其實mt版個車型+泥黃色真係似返真正既工程車, 呢個係有存在價值, 合体後個身形比例都靚架, 可惜其實地方都 ...
FANGJOKER 發表於 24-2-2012 04:34 PM

講起車形,工程車我唔識,但話說早兩日夜晚我搭巴士既時候,o係條橋度望到下票個工地有一架挖泥車(TFC Exgraver果款),由上面望,對履帶真係比架車上面既部份遮住(就好似g1建造派玩具果架咁),而又諗起MT果架對履帶係完全突出黎…
當然我唔熟悉呢d工程機械既野,唔知係咪有幾款唔同設計啦,不過就不禁諗起有人話MT Giant對下臂係外加件,更有原本g1建造派既樣子而讚佢……

嘛~另一件事,尋日o係度研究MT呢套既實物同灰模圖片,越睇就越覺唔想路,懷疑Giant個頭真係都係外裝上去既合體果時,因為睇番果架diu臂車,o係車形時,前半部,支diu臂隔離有舊不明物,人形時果舊不明物就係變左其中一隻腳,但睇番d裝飾,的確同Giant灰模時個頭部好相似
如果真係咁就大獲(個人黎講),對手要用到外加件我可以接受,畢竟Hercules對拳頭都係外加既,但如果真係連個大頭部都係咁既設計既時候…因為睇灰模圖時完全睇唔出係有任何連接關節去將果舊不明物轉到合體時頭部應話既果個位置,係咁既話就真係唔係太接受到(諗起無限合體果種拆拆裝裝)
不過暫時都仲係靠估,都要等實物出左先可確認,希望真係估錯啦

玩老變系嘛,始終都係在意可玩性多過裝飾性,gary兄o係一篇舊網誌都講過一句,玩具就係應該拎黎玩,所以兩者比較之下,個人都係中意TFC果種可拆可唔拆,拆左某d件又可以加落某d唔同位置做唔同效果既諗法
我覺得買邊隻牌子真係好個人選擇
有能力入晒兩隻就開心啦.
又試下講下自己睇法比大家比較下.

MT比較係 ...
leawong 發表於 24-2-2012 05:09 PM
+1
先向Giant粉講番句,no offense,以下果句我係o係別處見到人地講過嫁姐,不喜勿插
"唔中意Giant呢種外加件設計,雖然有人估佢係想還原一下g1玩具,但既然咁樣,點解我唔買番g1果套,想合體後多番少少可動靚仔d,買埋補件就得,點解要用多2-3倍價錢只係去買番d g1玩具少左既可動番黎…"
而我個人意見嘛,玩合體機械人,我都盡量希望件玩具可以做到接近完全變形,如果都係要裝拆咁多件既,咁同十幾年前popy既出品既設計又有幾大分別

不過,又唔係完全唔中意MT,合體後又真係幾靚仔既,而且我又唔係太介意大細,有位放,有得得閒拎黎玩兩下變兩野就已經滿足,所以嘛,只希望至少Giant個頭o係實物推出時係"變出黎",而唔係"裝拆出黎",咁就會加番分,更有意慾去買啦
講起車形,工程車我唔識,但話說早兩日夜晚我搭巴士既時候,o係條橋度望到下票個工地有一架挖泥車(TFC Ex ...
紫月葵 發表於 24-2-2012 05:19 PM

呢架履帶完全突出嚟, 應該2種design都有~~我都入了tfc, 個頭唔知算不算外掛, 但就收得幾靚幾密實!:71:
呢架履帶完全突出嚟, 應該2種design都有~~我都入了tfc, 個頭唔知算不算外掛, 但就收得幾靚幾密實!: ...
FANGJOKER 發表於 24-2-2012 06:23 PM

係囉,履帶完全突出黎既,我最多都係搵到呢款,始終都未搵到MT果個造型果款

MT個頭如紅圈,我就懷疑係呢舊不明物囉,因為睇番d細節都似似地,但問題就係睇唔到有變形用既連接關節暫時

回復 24# 紫月葵

大大在車型相紅圈了個大人頭, 圈後嗰舊仲係細人頭嚟TIM...... 兩頭在車型時同時外露, 真係有少少問題:42:~

雖然 MT 多缺憾, 但個人暫意都係鍾意 MT 多 d,
- 工程車都係黄色好睇
- 分件色, 貼紙, 裝飾 .... 感覺上精緻 d
- d 膠質好似 "乾淨" d, fine d 銳利 d
可以pm埋我嗎, thanks
呢隻造型靚好多bor