Toysdaily 玩具日報

查看: 5660|回復: 15

[GUNDAM] 原本係2011既年結,變左做兔年年結.......

2011年先正式學上色..希望2012年可以有更多時間玩模型同作更多既嘗試~

呢隻係我人生第一隻既上色模型...依家睇返,真係有莫大既改進空間...

之後就搵左隻N年前既素姐去重新上色..學到既係....上灰係非常重要的 (因為無上灰..D油甩到想死...)

有左基本既上色概念之後...就開始玩下PATTERN (膠紙遮色....)
[img[/img]

有時覺得...高達唔一定要噴陰影先靚.....

後來發現...RG上色既時間..只係一般MG既1/3!!!!(但換來既代價係...近視深左...T.T)

唔信邪...再砌......................又深左...

諗住砌返MG,隻眼無咁辛苦...點知....誤中地雷(朋友話隻野又易砌又靚仔)...亦學會左咩叫"剪到手都斷, 黏到人都顛"

最後...終於都揾到一隻..件少,水口少,出黎效果又幾好既MG...
I like F91 and Wing , :71:
i like your color tone:71:
1年都未有上色已經好令啦!
我仲未識點先上得令...
沙漠好靚 :71:
......................
:71:

您的手指長度不符合要求。 當前長度: 4 字節系統限制: 15 到 10000 字節
回復 5# dragonman

隻沙漠我之後做左少少舊化....遲D放多D相上黎~~如果你有興趣
Very nice ! 我好鍾意部沙多洛呀 !
p.s 我都有打算入手隻 RG  Strike Gundam 玩下 ! :71:
回復 1# astray705

^.^
其實年結本身
只係小弟搵藉口大家開開心心砌模型而已
一眾版友將自己一年以來既作品黎個大整合
幾鬼壯觀呢~~
歡迎加入年結系列  ^_^Y
2012 大家努力吧
2011年先正式學上色:50:
:71:
RG上色既時間..只係一般MG既1/3!?
係...因為..我....將....10件同色件....黏0係同一條竹籤....一野噴10件...
再且..RG分色已經好多..個人認為唔應該再做陰影....如果唔係就會好花...
噴得好靚呀...可以做參考...本身我都想試下改色改架紅突擊出黎:71:
請問有冇更多紅突擊既相/配色可以分享呀?:64:
very nice work.  support.:71: