Toysdaily 玩具日報

查看: 70492|回復: 122

[玩具報告] [100%完成] Die Hard 3 & 4.0 Bruce Willis 改短頸+舊化 (4/1更新)

[100%完成] Die Hard 3 及 4.0 Bruce Willis 改短頸+舊化 (4/1更新)

早前的組合仍未叫小弟滿意, 於是於新年假期再玩過!

首先, Die Hard 3乾淨版造型, 因為頭雕另有用處, 所以只是組合玩一下, 並無做舊化.

TTM-19 BODY加紋身:

DIR HARD 4.0乾淨版.

適可而止的舊化, 頸部再CUT短多2MM:

DIR HARD 4.0 戰損版.

第一次上色. 船底紅 > 鮮紅.

仍未夠好.

第二次上色. 1/20份黑色 > 透明黃 > 消光啞色 > 透明紅
最後上透明紅是想有局部光面效果, 模擬剛流出來的鮮血.

膚色希望盡可能與頭雕相配合:

頭雕近影, 大家可以參考一下小弟落刀的角度:

擺pose時間:

終於搞定左小弟心目中的Bruce Willis:$

[引刀一快] Die Hard 3 & 4.0 Bruce Willis 改短頸+舊化

這款DIE HARD大家近日都睇唔少啦, 不過真係有好正嘅地方先至有咁多人玩.

來一張圖先:

優點: 頭雕正; 全身做晒戰損, 由頭到BODY到衫褲皮褸皮鞋都花過心思;

缺點: 素體弱, 蟹手, 可動不足; 連頸頭, 但著低領口的衫, 冬菇JOIN位外露.

因此, 換BODY事在必行, 但換BODY後又會失去身上的戰損血漬, 因此小弟自行重做戰損, 順手CUT埋短頸.

CUT短頸重點是先浸熱水再CUT, 一小刀一小刀慢慢落手. 內則要CUT出利邊, 裝上BODY時更好看:

今次起雙飛用的素體.

左, 仿HT素體; 右, Soldier Story素體. 兩只都自行補回血漬汗漬:

盒圖:

換BODY前:

配件:

戰損版全身, SS BODY太壯, 不適合穿著皮褸用.

可惜SS BOOT忘了做舊化....

正常頭雕:

全身. TEE及褲做了少量舊化, 但因為配正常頭, 所以較為輕手:

結論: 今年最抵買的12". 玩得12"嘅, 非入不可, 考您功夫!

今次這張帖應該是小弟今年最後一次分享, 同大家講聲HAPPY NEW YEAR~~

各位帥兄, 請請~

本帖被以下淘專輯推薦:

又坐沙發!!:58:

著左皮褸,托起番條頸就無咁長頸鹿。。。
齋著t-shirt始終條頸都仲係好長。。。

btw,貓貓cut完頸,裡面有無塞野?定係就咁塞個頭入去?
又坐沙發!!
sundaydriver 發表於 30-12-2011 09:28 PM

叻啦叻啦!

放大假呀麻,知大大得閒啦。

唔好意思,掛著玩die hard,usmc 2.0又要延期了。:43:
隻Die Hard真係交足功課:71:

PS:SS Body果隻近睇有少少礙眼:(
又坐沙發!!

著左皮褸,托起番條頸就無咁長頸鹿。。。
齋著t-shirt始終條頸都仲係好長。。。

b ...
sundaydriver 發表於 30-12-2011 09:28 PM

填左三分一包blu-tack....
隻Die Hard真係交足功課
PS:SS Body果隻近睇有少少礙眼
O暈 發表於 30-12-2011 09:37 PM

貓貓都覺....

所以下次出mk會買多個仿ht body。

只不過應該係放完假後嘅事....:oh:
好正呀:71:
加埋詳細 DIY ,激讚:$
可恨未有時間去買:60:
叻啦叻啦!

放大假呀麻,知大大得閒啦。

唔好意思,掛著玩die hard,usmc 2.0又要延期了。
catcat 發表於 30-12-2011 09:36 PM

延期??!:50:
你唔好响度同我講笑好喎!!

我真係有刀响身固喎!!:^
貓貓都覺....

所以下次出mk會買多個仿ht body。

只不過應該係放完假後嘅事....
catcat 發表於 30-12-2011 09:44 PM

我尋晚都買左個,不過白色濶膊已經無晒。。。
白色窄膊我見都唔係淨好多。。。
:67:
好正呀
加埋詳細 DIY ,激讚
可恨未有時間去買
Oldcat 發表於 30-12-2011 09:45 PM

無訂既話二樓應該無勒,不過好似話地庫仲有。。。:80:
我覺得戰損頭同頸有啲唔協調,頸太長怪怪哋。
但戰損D得好正~!
想請教吓師兄,血跡應該用咩油呀~THX!!

soldier story 個 body 做咩事... 啲 大肶根 出晒黎o既......:he:
可能係頸位cut得唔夠深
不妨參考吓之前angusks個post:64:
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 0&fromuid=23870
soldier story 個 body 做咩事... 啲 大肶根 出晒黎o既......
$hiine 發表於 30-12-2011 10:17 PM

少食生果,有小小便秘:67:
我覺得戰損頭同頸有啲唔協調,頸太長怪怪哋。
但戰損D得好正~!
想請教吓師兄,血跡應該 ...
kafai1978 發表於 30-12-2011 10:11 PM

小弟用Gsi油性紅色及透明紅。

先用1份黑色加20份開油水漬洗,剩下來嘅淡黑色油加紅色,隨手油上去,再加淡黑色,最後落透明紅,搞掂。

頸噴左半光透明油。